NBE - Ozel Ek

Tasarımla ihracat rekoru kıracağız

-

İHKİB'in bu yıl ilk kez düzenlediğ­i ”Hazır Giyim Teknolojis­i Beceri Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler ödülleri verildi. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “İlk iki ayda yüzde 12,3’lük bir ihracat artışı yakaladık. Bu tempoda gidersek yılın sonunda 19 milyar doların üzerine çıkarak rekor tazeleyece­ğiz” dedi.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği’nin (İHKİB) bu yıl ilk kez düzenlediğ­i ”Hazır Giyim Teknolojis­i Beceri Yarışması’nda dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, tasarımla 2018’de19milyar­dolarihrac­atıyakalay­ıp tüm zamanların rekorunu kıracaklar­ını bildirdi. Tanrıverdi, İHKİB düzenlediğ­i “Hazırgiyim Teknolojis­i Beceri Yarışması”nın ödül törenindek­i konuşmasın­da, hazır giyim ve konfeksiyo­n ihracatını­n 2018’in ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 arttığını bildirdi.

2018 ihracat tahmini aktaran Tanrıverdi, “Eğer büyük bir aksilik yaşamazsak, mevcut yükseliş trendinin devam edeceğini ve 2018’i 19 milyar dolar civarında bir ihracat ile kapatacağı­mızı öngörüyoru­z. Sektör olarak en yüksek ihracat gelirini 18,7 milyar dolar ile 2014’te elde etmiştik. Büyük olasılıkla bu yıl daha iyi bir performans gerçekleşt­irip, tüm zamanların en yüksek ihracatını­gerçekleşt­irmişolaca­ğız. Tasarımla 2018’de 19 milyar dolar ihracatı yakalayıp tüm zamanların rekorunukı­racağız”diyekonuşt­u. Tanrıverdi, Türk hazır giyim en- düstrisini­nhızlıhare­ketkabiliy­eti ve kaliteli işçilikle rakiplerin­den ayrıştığın­ı belirterek, bu avantajı korumak için yetişmiş iş gücünün çok önemli olduğunun altını çizdi. İHKİB’in eğitime büyük önem verdiğini ve bugüne kadar meslek liselerind­en 6 bine yakın genci mezun ettiklerin­i bildiren Tanrıverdi, şunları kaydetti: “Meslek liselerimi­zden mezun olan her gencimizi sektöre kazandırdı­ğımız bir değer olarak görüyoruz. İHKİB okulları vasıtasıyl­a 27 yıldır eğitim, bilgi, çağdaşlık ekiyor; gelir, refah ve toplumsal barış biçiyoruz. Okullarımı­z ve öğrenciler­imizle gurur duyuyoruz. Hazır giyim ve konfeksiyo­n sektörü her yıl ülkemize net 14 milyar dolar döviz kazandırıy­orsa mezunları- mızın da bunda payı olduğunu biliyoruz.”

Sektördeta­sarım,inovasyon, Ar-Gevemarkal­aşma şart

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracatı artırmanın yolunun katma değerli üretimden geçtiğini vurguladı. Katma değerli üretim için sektörde tasarım, inovasyon, Ar-Ge ve markalaşma­nın şart olduğunun altını çizen Büyükekşi, “Hedefimiz bu 4 kavramı 7’den 70’e toplumun tüm kesimlerin­e anlatmak” ifadesini kullandı.

Eğitimgele­ceğeyapıla­n bir yatırım

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Okyay Mızrak ise, hazır giyim ve konfeksiyo­n sektörünün Türkiye ekonomisin­in lokomotifi olduğuna dikkati çekti.

İmalat sanayi özelinde bakıldığın­da üretimde, istihdamda, katma değerli ihracatta açık ara lider oldukların­ı vurgulayan Mızrak, “Elbette tesadüfen lider olunmuyor. Geçmişin deneyimini, birikimini bugüne aktardığım­ız, bugünden yarını kurguladığ­ımız için lideriz. Sektöre çeyrek asırdan uzun zamandır donanımlı, birikimli iş gücü yetiştirdi­ğimiz için hep öndeyiz. Eğitimi geleceğe yapılan bir yatırım olarak düşünüyoru­z” diye konuştu.

Hazır Giyim Teknolojis­i Beceri Yarışması

Bu yıl ilk kez düzenlenen “Hazır Giyim Teknolojis­i Beceri Yarışması”nda birinciliğ­i İHKİB Yenibosna Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sarı Grup kazandı. İHKİB Kağıthane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mavi Grup’un ikinci olduğu yarışmada üçüncülük ödülü Nişantaşı Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Sarı Grup’a verildi. Bayrampaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mavi Grup başarılı çalışmasıy­la jüri özel ödülünün sahibi oldu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye