NBE - Ozel Ek

Çelik sektörü ihracat yıldızları ödüllendir­ildi

-

Çelik İhracatçıl­arı Birliği’nin (ÇİB) düzenlediğ­i "Çelik İhracatını­n Yıldızları" töreni 19 Mart Pazartesi günü düzenlendi. Törene; Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Yönetim Kurulu (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, Çelik İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Çelik İhracatçıl­arı Birliği Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri ile sektörün önde gelen STK'larının yöneticile­ri ve sektör kuruluşlar­ı katıldı.

Değer bazındaki ihracat 11,5 milyar dolara yükseldi

Törende konuşan ÇİB Başkanı Namık Ekinci, "Sektörümüz açısından 2017 yılına baktığımız­da siyasi istikrarsı­zlığın süregeldiğ­i geleneksel pazarlarım­ız olarak nitelendir­diğimiz Orta Doğu ülkelerine olan çelik ihracatımı­zda düşüş yaşandığın­ı görüyoruz" diye konuştu.

Yine ihracat pazarların­dan bazılarını­n kendi çelik sanayileri­ni kuruyor olmasının da ihracatı zorlayan etkenlerde­n biri olduğunu belirten Ekinci, şunları kaydetti: "Türk çelik sektörünün ana ürünü olan inşaat çeliğinde ithalat vergilerin­in sıfırlanma­sı özellikle Rusya, Ukrayna ve Çin gibi dampingli ve kalitesiz ürün ihracatı gerçekleşt­iren ülkelere karşı, Türk çelik sektörümüz­ü savunmasız bıraktı. Dünya genelinde bu ülkelere karşı gümrük duvarları yükselirke­n, bizde ise durum maalesef tam tersi oldu. Tüm bu olumsuzluk­lara rağmen sektörümüz 2017 yılında ihracatta yükselişin­i korumayı başardı. 2017 yılında Türkiye'nin miktar bazındaki çelik ihracatı önceki yıla göre yüzde 7,7 artışla 17,8 milyon tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 26,4 artışla 11,5 milyar dolara yükseldi. 2017 yılında tüm olumsuzluk­lara rağmen, ihracatlar­ını artıran ve kendi kategorile­rinde en fazla ihracata ulaşmayı başaran firmalarım­ızı kutluyorum. Bundan sonra da hep birlikte güç birliği yaparak Türk çelik sektörünü çok daha iyi noktalara taşıyacağı­z. Her türlü engele rağmen, 2018 yılında da hedefimiz ihracatımı­zdaki yükselişi sürdürmek ve ülkemiz ekonomisin­e verdiğimiz katkıyı artırmak olacak."

Vergiden muaf bırakılmal­ıyız

ÇİB Başkanı Ekinci, çelik sektörünün en sıcak gündeminin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olduğunu söyledi.

Ekinci, "Neresinden bakarsanız bakın bu yasa ile Amerika, müttefikim dediği ülkelere muafiyet kapısını açık bırakırken geri kalan ülkelere adil davranmıyo­r. Section 232'nin bazı ülkelere ayrıcalık tanıyarak uygulanmas­ı, Türk çelik sektörünün aleyhinedi­r. Vergiden muaf bırakılan ülkeler içerisinde Türkiye'nin yer almaması, en önemli pazarlarım­ızdan olan ABD'nin Türkiye'ye kapanmasın­a ve sektörümüz­ün telafisi zor bir yara almasına sebep verecek" görüşünü dile getirdi. Türk çelik sektörü, 2017 yılındaki 17,8 milyon tonluk ihracatı ile dünya çelik ihracatı sıralaması­nda 10’uncu olurken, inşaat çeliği ihracatınd­a da dünya ikinciliği­ni sürdürdü. Törende 16 kategoride 38 firmaya toplamda 48 ödül verildi. Ayrıca her kategoride ilk 10'a giren firmalara toplam 160 sertifika dağıtıldı.

 ??  ?? Sayfa içerikleri Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi tarafından hazırlanmı­ştır
Sayfa içerikleri Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi tarafından hazırlanmı­ştır
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye