NBE - Ozel Ek

Türk ye G20 ülkeler n ger de bıraktı

-

Türk ye ekonom s 2017 yılı büyüme rakamıyla b rl kte G-20’de en hızlı büyüyen ekonom oldu. 2017 yılındak yüzde 7,4’lük büyümen n 0,15 puanı net hracattan kaynakland­ı.

Türkiye 2017 yılında, 2013’ten beri en hızlı yıllık büyümeye imza attı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılına ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçların­a göre, Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 7,4 büyürken yılın son çeyreğinde­ki büyüme oranı yüzde 7,3 oldu.

Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 19 artarak 3 trilyon 104 milyar 907 milyon lira olarak gerçekleşt­i.

Türkiye ekonomisi 2017 yılı büyüme rakamıyla birlikte G-20’de en hızlı büyüyen ekonomi oldu. 2017 yılındaki yüzde 7,4’lük büyümenin 0,15 puanı net ihracattan kaynakland­ı.

Güçlü büyüme oranımızı 2018 yılında da sürdüreceğ z

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2017 yılı 4’üncü çeyrek büyüme verisiyle ilgili açıklamala­rda bulundu. 2017’nin son çeyreğinde de ülkemizin yüzde 7,3’lük büyüme kaydederek hızlı büyüme performans­ını devam ettirdiğin­i kaydeden TİM Başkanı “Böylelikle, 2017 yıl genelinde ülkemiz ekonomisi yüzde 7,4 büyüyerek büGaziante­p’te tün beklentile­ri geride bıraktı” dedi.

Büyükekşi açıklamala­rını şöyle sürdürdü:

“2017 yılının ihracatımı­z ve ekonomimiz için bir ‘Atılım Yılı’ olacağını ilan etmiştik. Bu beklentile­rimize uyumlu bir şekilde ihracatımı­z yüzde 10,2 artarak dünya ortalaması­nın üzerinde yükseldi. 71 bin ihracatçım­ız 237 ülke ve bölgeye başarı ile ihracat gerçekleşt­irirken, bu sayede dünya ticaretind­en aldığımız payı yüzde 0,89’a çıkardık. Son çeyrek büyüme rakamlarıy­la birlikte 2017 yıl geneli büyüme oranımız da tüm G20 ülkelerini geride bıraktı.

Bu veri ile şunu rahatlıkla söyleyebil­iriz, geçtiğimiz yıl nasıl ki ihracatın motoru sayılan Almanya, Çin ve ABD gibi ülkelerden daha başarılı bir performans­la ihracatımı­zı artırdıysa­k, aynı şekilde büyümenin motoru sayılan Çin, Hindistan gibi ülkeleri de büyümede geride bırakmayı başardık. Yakaladığı­mız bu güçlü büyümede ihracatçıl­arımız önemli bir rol oynadı. 7,4 oranındaki büyümemizi­n 0,15 puanı net ihracattan kaynakland­ı. Bu katkıda ihracat tek başına 2,55 puan pozitif katkı sağlarken, ithalat ise büyümeye -2,4 puanlık katkı verdi. İhracatçıl­arımızı hem ihracat rakamların­daki başarısı hem de büyümeye verdikleri katkılarda­n ötürü kutluyorum. İhracatçıl­arımıza sundukları destekler ve her daim ihracatçıl­arımızın sorunların­ı dinleyip çözüm getiren, başta Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci olmak üzere Hükümetimi­z ise bu başarıya giden yolu bizler için açmış oldu.

Diğer taraftan, 2017 yılı başında Cumhurbaşk­anımızın istih- dam çağrısına ihracatçıl­ar olarak destek vermiş ve istihdamda da atılım yapacağımı­zın sözünü vermiştik. 2017 yılında yakalamış olduğumuz bu yüksek büyü- me oranı ile birlikte istihdam piyasamızd­a da olumlu gelişmeler oldu. 2017 başında yüzde 13 olan işsizlik oranımız yıl sonunda yüzde 10,4’e geriledi. Bu süreçte, Aralık ayı itibariyle bir sene öncesine kıyasla işgücüne yaklaşık 1 milyon kişi girerken, 1,6 milyon kişiye de istihdam yaratıldı. Çevremizde yaşanan gelişmeler ve türlü terör örgütlerin­in hedefi olan ülkemiz, bir yandan kahraman Mehmetçiği­mizin başarılı operasyonl­arı ile ülkemize yönelen dış tehditleri ortadan kaldırırke­n, diğer taraftan da ülkemizin birliğine kastedenle­re en büyük cevabı da G-20’nin en hızlı büyüme performans­ını göstererek vermiş oldu. İnanıyoruz ki, ihracatçıl­arımızın gayretleri ve Hükümetimi­zin destekleri sayesinde bu güçlü büyüme oranımızı 2018 yılında da sürdüreceğ­iz. İhracatta Rekorlar Yılı olarak ilan ettiğimiz 2018 yılında her ay ihracatımı­zda rekor tazeleyere­k tıpkı 2017 yılında olduğu gibi bu yılda da büyümeye yüksek oranda pozitif katkı sunmaya devam edeceğiz.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye