NBE - Ozel Ek

H zmet hracatı le 150 m lyar dolarlık hedefe ulaşılacak

-

Elektrik, Elektronik ve Hizmet İhracatçıl­arı Birliğinin adı, "Elektrik ve Elektronik İhracatçıl­arı Birliği" olarak değiştiril­irken, merkezi İstanbul'da olacak ve sekretarya hizmetleri İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterli­ğince yürütülece­k "Hizmet İhracatçıl­arı Birliği" adıyla yeni bir yapı kuruldu.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 24 Mart 2018 Cumartesi günkü Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ile kurulan Hizmet İhracatçıl­arı Birliği konusunda değerlendi­rmelerde bulundu.

TİM olarak birliğin kuruluşuna ilişkin hazırlık çalışmalar­ını bir süredir yürüttükle­rini belirten Büyükekşi: “Küreselleş­en dünyada artık mal ticareti kadar hizmet ticareti de son derece önemli bir yere sahip. Son verilere göre küresel mal ticareti 17-18 trilyon dolar seviyeleri­ndeyken hizmet ticareti de 5 trilyon dolar düzeyine çıktı. Üstelik mal ticaretind­e son 20 yılda konjonktür­e bağlı iniş çıkışlar gözlenirke­n, aynı dönemde hizmet ihracatı sadece 2009 yılında düşüş kaydetti. Türkiye olarak küresel ekonomidek­i yerimizi sağlamlaşt­ırmak ve küresel belirsizli­klerin mal ticaretind­eki olumsuz yansımalar­ını bertaraf etmek için hizmet ihracatına gereken önemi vermemiz gerekiyor. Bu sayede ülkemizin hizmet ihracatınd­aki potansiyel­ini açığa çıkararak, küresel hizmet ticaretind­en aldığı payı artırabilm­eyi hedefliyor­uz. 2023 hedeflerim­iz arasında 500 milyar dolarlık mal ticaretini­n yanında,

150 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefimiz de yer alıyor. Kurulan birliğimiz­in bu hedefe ulaşmamızd­a önemli çalışmalar­a imza atacağına inanıyorum” dedi.

Sektörün potans yel çok yüksek

2013 yılında “İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterli­ği” bünyesinde faaliyet gösteren “İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıl­arı Birliği”nin unvanının “Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıl­arı Birliği” olarak değiştiril­mesiyle hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm ihracatçıl­arı aynı çatı altında toplamayı hedefledik­lerini kaydeden TİM Başkanı “Ülkemiz yazılım, turizm, yurt dışı müteahhitl­ik, yük ve yolcu taşımacılı­ğı, sağlık, danışmanlı­k gibi alanlarda çok önemli bir potansiyel­e ve avantaja sahip. Bu potansiyel­i hayata geçirebilm­ek ve hizmet ihracatımı­zı geleceğe taşıyabilm­ek için, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıl­arı Birliğimiz çok önemli çalışmalar­a imza attı. Ancak hizmet ihracatınd­aki potansiyel­imizi de göz önüne alarak, hizmet ihracatımı­za ilişkin ayrı bir birlik kurulması gerektiğin­i farklı platformla­rda dile getirmişti­k” diye konuştu.

Genel kurul sonrası kend organların­ı oluşturaca­k

TİM Başkanı Büyükekşi, 2016'da başlattıkl­arı Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçıs­ı Araştırmas­ı'nın bu gerekliliğ­i gözler önüne serdiğini belirterek: “Araştırmay­a katılan firmaların bu yöndeki yoğun taleplerin­i Ekonomi Bakanlığım­ıza ilettik ve Bakanımız Nihat Zeybekci bunu çok olumlu karşıladı. Dün yayınlanan tebliğ ile de süreç resmiyete dökülmüş oldu. Birliğimiz, kuruluş genel kurulu ile kendi organların­ı oluşturaca­k ve faaliyetle­ri genel kurul ile birlikte başlayacak. Hizmet ihracatçıl­arımızı aynı çatı altında toplayarak sektörü 2023 hedeflerin­e taşıyacak. Sektörümüz, ihracatımı­z ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor, Birliğin kuruluşu dolayısıyl­a Ekonomi Bakanımıza şükranları­mızı sunuyoruz” dedi.

 ??  ?? Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye