NBE - Ozel Ek

İhracatın c rodak payı lk çeyrekte arttı

-

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi, her çeyrek düzenli olarak gerçekleşt­irdiği İhracatçı Eğilim Araştırmas­ı’nın 2018 yılı 1. Çeyrek Gerçekleşm­e ve 2. Çeyrek Beklenti sonuçların­ı açıkladı. Geçen yıl en çok ihracat gerçekleşt­iren firmalar ile TİM ve ihracatçı birlikleri­nin yönetim kurulu üyelerine yönlendiri­len ankete 406 firmanın üst düzey temsilcisi katıldı. Buna göre 2017 yılının son çeyreğinde firmaların cirolarınd­a ihracatın payı yüzde 62,6 iken, 2018 yılının ilk çeyreğinde bu oran yüzde 66,2’ye yükseldi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, firmaların ihracata her geçen gün daha fazla önem verdiğini belirterek “Bu artışta elbette kurlardaki yükselişin de etkisi var, ancak mikro düzeyde. Firmalarım­ızın ihracat yapma heveslerin­in de son dönemde arttığına hep birlikte şahit oluyoruz. 2018’in ilk üç ayında ihracat gerçekleş- kullanacağ­ı TİM Genel Kurulu’nda başkan adayları da medyada adaylık duyuruları­nı yaptı. İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, TİM eski başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Satıcı ve İstanbul Tekstil ve Hammaddele­ri İhracatçı Birlikleri (İTHİB) Başkan Yardımcısı İsmail Gülle başkan adaylığını açıklayan 3 isim oldu.

Genel Kurul’da öncelikle TİM tiren 48 bin firmamızda­n 3 bin 500’ü ilk defa ihracata başlayan firmalarda­n oluşuyor. Bu ihracatımı­zın sürdürüleb­ilirliği için son derece önemli bir veri” diye konuştu.

En d kkat çek c artış hracat b r m f yatlarında oldu

İlk çeyrekte firmaların yarısından fazlasının üretim ve ihracatınd­a artış yaşandı. Mehmet Büyükekşi, “En dikkat çekici artış, firmalarım­ızın ihracat birim fiyatların­da yaşandı. Önceki çeyrekte firmalarım­ızın önemli bir kısmı birim fiyatların­da değişiklik yaşamazken, bu çeyrekte her 5 firmamızın 2’si ihracat birim fiyatların­ın arttığını kaydetti. Petrol fiyatların­da ilk çeyrekte gördüğümüz artış, bu sektörle doğrudan veya dolaylı ilişkisi olan sektörleri­mizde fiyat artışını beraberind­e getiriyor. Ancak her platformda dile getirdiğim­iz ArGe, Sektörler Konseyi seçimi yapılacak; TİM Başkanlığı­na aday olabilmek için Sektörler Konseyi asil üyeliğine seçilmiş olmak gerekecek. TİM Başkanı ile birlikte ayrıca TİM Denetim Kurulu seçimi yapılacak. TİM Genel Kurulunda Sektörler Konseyi seçiminde oy verme işlemi 14.30'da; TİM Başkanı ve TİM Denetim Kurulu seçiminde oy verme işlemi ise saat 17:00'da sona erecek. Genel Kurul programı dâhilinde ayrıca 2017 yılı İhracat Ödül Töreni yapılacak.

TİM’ n gerçekleşt rd ğ “İhracatçı Eğ l m ve Beklent Araştırmas­ı”nda yaşadığı en büyük sorunu döv z kurları olarak gösteren hracatçıla­rın oranı yüzde 43,5’e yükseld . İhracatçıl­ar k nc çeyrekte dolarda b r m ktar ger leme yaşanmasın­ı ve kurun lk yarıyı 4,32 sev yes nden kapatmasın­ı bekl yor.

inovasyon, tasarım ve markalaşma­ya daha fazla önem verildiğin­i eğitim, çalışma ve toplantıla­rımızda görüyoruz. Daha yenilikçi ürünlerle daha yüksek birim fiyatların­a ulaşarak, bu alanda Almanya, İtalya gibi ülkeleri yakalamak en büyük hedefimiz olmalı” dedi.

İlk çeyrek büyüme beklent s yüzde 7, k nc çeyrek yüzde 6,1

Türkiye’nin güçlü büyüme performans­ının sürdüğünü vurgulayan Büyükekşi, “İlk çeyrek büyümemiz yüzde 7 civarında olacak. Son dönemde verilen yatırım teşvikleri­nin katkısıyla bu performans­ın devam etmesini bekliyoruz. Araştırmam­ıza göre ihracatçıl­arımız da bizimle aynı görüşü paylaşıyor. Güçlü büyüme performans­ımızın ikinci çeyrekte yüzde 6,1 büyüme ile devam etmesini bekliyor” ifadelerin­i kullandı. Araştırmay­a katılan firmaların ortalama 18 ülkeye ihracat gerçekleşt­irdiğini, bu ülkelerden ikisinin yeni pazar olduğunu belirten Büyükekşi “TİM olarak firmalarım­ızı yeni pazarlara kanalize etmek için çalışmalar­ımıza devam ediyoruz. Daha çok pazarda faaliyet göstermek, firmalarım­ızın riski dağıtmalar­ına ve gelirlerin­i daha düzenli bir hale getirmeler­ine vesile oluyor. Bu amaca yönelik olarak Mayıs ayında Ekonomi Bakanımızı­n da teşrifleri ile İhracat Pusulası portalımız­ı hayata geçirdik. İhracat yapsın yapmasın tüm firmalarım­ıza ve girişimcil­erimize yeni hedef ülkeler öneriyor, bu ülkelerdek­i rakiplerim­izin birim fiyatların­dan ülkedeki vize uygulamala­rına, fuarlardan ithalat vergisi oranlarına tüm bilgileri kendilerin­in kullanımın­a sunuyoruz. Mayıs ayı içerisinde 6 bine yakın kullanıcı portalı ziyaret etti, ürünler ve hedef pazarlar hakkında bilgi edindi. Bu hizmetimiz­in daha geniş kitlelere ulaşması için çalışmalar­ımız sürüyor” dedi.

Döv z kurları en öneml sorun

İhracatta karşılaşıl­an sorunların ilgili çeyreğe ilişkin gelişmeler­e paralel olarak şekillendi­ğini belirten TİM Başkanı, “2018’in ilk çeyreğinde artış gösteren döviz kurları, firmalarım­ızın sorunların­da da önemli bir yer teşkil ediyor. Döviz kurları ile ilgili yaşanan sorunların oranı yüzde 36,4’ten yüzde 43,5’e yükseldi. Böylece döviz kurları en önemli sorun olarak karşımıza çıktı. Yine kurlara doğrudan bağımlı olduğu için lojistik maliyetler­i, hammadde ve aramalı fiyatları ile enerji maliyetler­i döviz kurlarının ardından sıralandı. Ancak kurlardaki oynaklığın bitmesi ile bu sorunlar önemli ölçüde ortadan kalkacak” dedi.

İstihdam seferberli­ğinin devam ettiğini aktaran TİM Başkanı, “İhracatçıl­arımızın yüzde 36’sı bir önceki çeyrekte istihdamla­rını artıracakl­arını söylemişti. Araştırmam­ızda gördük ki ihracatçıl­arımız ilk çeyrekte bu yönde adımlar attı. İhracatçıl­arımız ilk çeyrekte ortalama 29 ilave istihdam sağladı. Umuyoruz ki ihracatçıl­arımızın istihdama katkısı yıl boyunca devam edecek” dedi.

İhracatçıl­arın hedef pazarların­a değinen Büyükekşi, “Bu çeyrekte ilk beş hedef ülke ABD, Çin, Suudi Arabistan, Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikler­i oldu. Bir önceki çeyrekte Avrupa ağırlıklı bir tablo hakimdi, şimdi ise ihracatçıl­arımızın Orta Doğu bölgesine daha fazla ağırlık vermeye başladıkla­rını görüyoruz” dedi. TİM Başkanı ayrıca, ihracatçıl­arın Avrupa pazarların­daki paylarını artırmayı hedefledik­lerini de belirtti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye