NBE - Ozel Ek

Dönüşüm sürec nden geçen kent, yurt ç ve dışından lg görüyor

- AHMET USMAN / Ege Bölge Koordinatö­rlüğü Haber Müdürü

Esk zamanlarda­n ber kad m meden yetlere ev sah pl ğ yapmış ve her dev rde önem n korumuş b r şeh r olan Muğla, son dönemlerde b r değ ş m-dönüşüm sürec nden geç yor. Eğ t mden sağlığa, ulaşımdan sosyal h zmetlere, tarımdan tur zme tüm h zmet ve üret m sektörler nde görülen olumlu g d şat, başta tur zm olmak üzere tarım, madenc l k ve enerj sektörler nde kend n göster yor. İstanbul ve Antalya’dan sonra tur zmde en fazla terc h ed len üçüncü dest nasyon olarak göster len kent, doğal zeng nl kler , kıyı şer d , uygun kl m , tar h ve kültürel zeng nl kler le sadece yurt ç nde değ l yurtdışınd­an da büyük lg görüyor. Muğla’yı Türkiye’nin diğer illeri ile karşılaştı­rdığımızda kıyı şeridi uzunluğu, çam balı, sığla yağı, kültür balığı, badem ve taze fasulye üretimi ile marina sayısı ve su ürünleri ihracatınd­a birinci; turizm gelirleri, turist sayısı ve orman alanlarınd­a üçüncü; okur-yazar sıralaması­nda ve mermercili­kte altıncı; sosyo-ekonomik gelişmişli­kte sekizinci sırada olduğunu görüyoruz. Uzmanlar ise veriler çarpıcı olsa da tüm bunların kentin potansiyel­ini ifade etmediğini söyleyerek, Muğla’yı rakamlarla anlatmanın çokta doğru olmadığını dile getiriyor. Ünü Türkiye sınırların­ı aşmış, Fethiye, Marmaris, Datça, Dalaman, Ortaca, Dalyan, Köyceğiz, Milas gibi ilçeleri, doğal ve tarihi güzellikle­ri, mermeri, çam balı, çipura ve levreği, verimli toprakları­yla Muğla, Türkiye’nin en dikkat çeken destinasyo­nlarından biri olarak değerlendi­riliyor.

Tur zmde yüzler gülüyor

Lokomotif sektörün turizm olduğu kentte imalat sanayinin ise fazla gelişmediğ­i görülüyor. Diğer taraftan su ürünleri ve mermer konusunda büyük işletmeler­e sahip olan kente dair 2010-2016 yılları arası Yatırım Teşvik Belgesi alan yatırımlar­ın durumu incelendiğ­inde, istihdamın yüzde 57’sinin turizmde olduğu ortaya çıkıyor. Muğla’ya bu yılın ilk altı ayında gelen turist sayısı 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 38.3 artarak 955 bin 391’e yükseldi. Bunun 54 bin 243’ünü yurt içinden gelen ziyaretçil­er oluştururk­en, yerli turist sayısı 2017 yılının ilk altı ayına göre yüzde 3.6 azaldı.

Deniz turizminin yanı sıra, yamaç paraşütü, rafting, kitesurf, safari, termal kaynaklar, konaklama tesisleri, geleneksel mimari, el sanatları, tarihi ve doğal güzellikle­r gibi turistik olanaklara sahip olan Muğla’da söz konusu alanları değerlendi­rmek ve turizm sezonunu uzatmak için hem kamu hem de özel sektör eliyle farklı projeler yürütülüyo­r. Bu anlamda, günümüz turizm tercihleri doğrultusu­nda stratejik hedefler belirlenme­si ve var olan 4-5 aylık deniz turizminin yanı sıra alternatif turizmde açılım yaratacak, turizmi çeşitlendi­recek, 12 aya, dört mevsime yayacak çalışmalar­a ağırlık veriliyor.

‘Muğla Beyazı’ ç n coğraf tesc l yolda

Temsilcile­r bir kentin gelişimi için markalaşma­nın ne kadar önemli olduğu bilincinde­n yola çıkarak Muğla’ya özgü 10 ayrı ürün için coğrafi işaret başvurusun­da bulunurken Muğla saraylısı tatlısı ve Muğla köftesinin coğrafi işaretinin de alındığı görülüyor. Muğla’da sanayi denince akla ilk gelen sektör mermercili­k. Yıllık 300 milyon dolar civarında ihracatla Muğla, Türkiye mermer ihracatına en çok katkı yapan illerin başında geliyor. Muğla’da çok çeşitli mermerler çıksa da bunların en yaygın ve ünlü olanı Muğ- la Beyazı. Küresel ölçekte büyük ilgi gören bu taşla ilgili Muğla Ticaret ve Sanayi Odası coğrafi işaret tescili almak için çalışmalar­a başlarken, en büyük doğaltaş ithalatçıl­arı olan Çin ve ABD’nin Muğla Beyazı’na olan ilgisinin arttığı görülüyor.

Piyasaları­n umut verici olduğunu ifade eden uzmanlar, Türkiye’deki mermercile­rin sorunların­ın pazar bulmakla sınırlı olmadığını dile getiriyor. Sektördeki sorunların en aza indirilmes­i için mermer ihtisas OSB’si kurulmasın­ı isteyen sektör temsilcile­ri, bu konuda henüz ciddi bir adımın atılmadığı­nı da söylüyor.

Kültür balıkçılığ­ında 10 b n k ş ye st hdam

Tarımda güçlü bir potansiyel­i bünyesinde barındıran kentin narenciye üretiminde Ege Bölgesi’nde birinci sırada yer alırken, Milas zeytiniyle ilgili coğrafi işaretleme alarak zeytinin ve zeytinyağı­nın kalitesini de ortaya koyduğu görülüyor. Uzmanlar küresel anlamda bal üreticisi ülkeler sıralaması­nda Türkiye’nin ikinci sırada bulunmasın­da Muğla’nın katkısının azımsanmay­acak noktada olduğunu ifade ediyor. Küresel ölçekte çam balının yüzde 85’i Türkiye’de, bunun da yüzde 92’si Muğla’da üretiliyor. İl yağlık zeytin, sofralık domates, nar, badem ve susam gibi birçok ürünün üretiminde Türkiye’de ilk beş arasında yer alıyor. Muğla’nın tarımsal ürünlerde en önemli sıkıntısı ise katma değer. Sektör temsilcile­ri ürünün değerini artıracak işleme, ambalajlam­a ve markalaşma konularınd­a alması gereken uzun bir yolun söz konusu olduğuna dikkat çekiyor.

Hayvancılı­kta ise Muğla, küçük ve büyükbaş hayvancılı­ktan çok balıkçılık ve arıcılıkta fark yaratmış bir il. Modern balık üretim tesisleriy­le Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesi­ne sahip olan ve kültür balıkçılığ­ında lider konumda olan kent, 95 bin ton üretim, 310 milyon dolar ihracat ve yarattığı 10 bin kişilik istihdamla deniz kültür balıkçılığ­ında önemli bir yerde duruyor.

Kente 2018 yılında 320 m lyon l ralık teşv k desteğ ver lecek

2018 yılı yatırım teşvik belgeleri incelendiğ­inde Muğla’nın mevcut sektörel dağılımına paralel bir durum dikkat çekiyor. 27 firmanın planladığı toplam 320 milyon 316 bin liralık teşvikli yatırımlar­da çarpıcı bir detay, eğitim sektörüne ciddi bir yönelim olması. Altı firmanın teşvikli olarak yapacağı yatırım miktarı 77 milyon 696 bin TL’ye ulaşıyor. Eğitim sektörünü 73 milyon 636 bin liralık yatırımla Muğla’nın en önemli ihraç kalemi olan su ürünleri, 64 milyon 83 bin TL ile de kentin en önemli geçim kaynakları­ndan turizm sektörü izliyor. 2018’de Muğla’daki teşvikli yatırımlar sektörlere göre sırasıyla sağlık 49.5 milyon TL, bitkisel üretim 22.5 milyon TL, maden istihraç ve işleme 17 milyon 468 bin TL, gıda 8.7 milyon TL, enerji 4 milyon 356 bin TL ve lastik-plastik 2 milyon 376 bin TL olarak devam ediyor. Bu veriler Muğla’nın başat sektörleri­ndeki hareketlil­iğin önümüzdeki dönemde yatırıma dönüşeceği­nin en önemli göstergesi. Başta turizm ve mermer sektörleri olmak üzere 2016 ve 2017’de iyi bir performan ortaya koyamayan Muğla ekonomisi, bu yıl tekrar büyüme ivmesini yakalamış gibi görünüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye