NBE - Ozel Ek

Projeler m zle 134 yıldır Muğla ekonom s ne yön ver yoruz

- MUSTAFA ERCAN

Sahip olduğu 134 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye’nin en eski odaları arasında bulunan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), bugün itibarıyla yaklaşık 8 bin üye, 35 personel ile Datça, Ortaca ve Yatağan ilçelerind­e üç ayrı temsilcili­kle faaliyet gösteriyor. Bir kentin gelişimi için markalaşma­nın ne kadar önemli olduğu bilincinde­n yola çıkarak Muğla’ya özgü 10 ayrı ürün için coğrafi işaret başvurusun­da bulunurken Muğla saraylısı tatlısı ve Muğla köftesinin coğrafi işaretini aldık. Kent sınırların­da altı farklı parkur ve 810 kilometre işaretleme yapılmış yolu ile Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu olan ve kentin alternatif turizmine önemli bir katkı sağlayan Karia yolunun hayata geçirilmes­ine öncülük ettik. Diğer taraftan yerelde faaliyet gösteren firmaların yurtdışı pazarına hızlı bir şekilde açılabilme­lerine olanak sağlayan bir platform olan Cosme COSME Avrupa İşletmeler Ağı Projesi’nin ortakları arasında yer aldık.

Eğitime son derece önem verirken 2017’de 14 personel eğitimi, 37 üye eğitimi düzenledik. Bunların yanı sıra, kentin ihtiyaçlar­ına cevap verebilme noktasında MUTSO Akademi’yi kurduk. Burada işletmeler­in talep ve ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda yönetici ve personelle­re yönelik eğitim organizasy­onları düzenliyor­uz. 2017’de 223 organizasy­onda ev sahibi ve katılımcı olarak yerimizi aldık.

Kent n stratej k planını ortaya koyacağız

Muğla’nın Yatağan ilçesinde, Bodrum, Aydın ve Muğla’nın kesişme noktasında, yapım aşaması süren Zeytinpark projesi ile coğrafi işaret alan ve süreci devam eden Muğla’nın yerel ürünlerini­n tanıtımına ve satışına olanak sağlayacağ­ız. EcoTrails bisiklet rotaları projesinin paydaşları arasında yer alarak alternatif turizm çalışmalar­ına destek vermeyi sürdürüyor­uz. Ayrıca Datça Belediyesi ile işbirliğin­de Datça Stratejik Kalkınma Planı’nın hazırlanma­sına da destek veriyoruz. Bu projenin sonunda diğer ilçeler ile de bu planı gerçekleşt­irerek, kentin stratejik planını ortaya koymayı hedefliyor­uz. Lokomotif sektörün turizm olduğu kentte imalat sanayinin fazla gelişmediğ­ini görüyoruz. Diğer taraftan su ürünleri ve mermer konusunda büyük işletmeler­e sahip olan kente dair 20102016 yılları arası Yatırım Teşvik Belgesi alan yatırımlar­ın durumu incelendiğ­inde, istihdamın yüzde 57’sinin turizmde olduğunu görüyoruz. Milas’ta bulunan bin 62 dönümlük OSB’nin yapım faaliyetle­ri devam ediyor. Bodrum Havalimanı’na 10 km mesafede, yıllık 7 milyon ton yükleme kapasitesi­ne sahip Güllük Limanı, ağırlıklı olarak maden ihracatınd­a kullanılıy­or. Buranın konteyner limanına dönüşümüyl­e ilgili çalışmalar da devam ediyor. 21 adet küçük sanayi sitesinin faaliyet gösterdiği kentte, gıda, mermer ve maden sektörleri ağırlıklı olmak üzere bin 164 firma bulunuyor.

2012-2016 yılları arasında hracatta sıçrama yaşadık

Yaş meyve sebze sektöründe en önemli ihracat kalemi domates iken, kentte yıllık 470 bin tonluk domotes üretimi gerçekleşt­iriliyor. Limon, greyfurt ve portakal da ihracatı yapılan diğer önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor. 2012-2016 yılları arasında ihracatta sıçrama yaşayan Muğla’nın söz konusu alanda yaşadığı bu gelişme, su ürünleri ve madencilik sektörleri­nden kaynakland­ı. Muğla’da 148 maden ocağı ve 152 mermer firması olmak üzere toplam 300 firma bulunuyor. 2017’de kentin toplam ihracatını­n yüzde 73’ünü su ürünleri, yüzde 11’ini madencilik, yüzde 6’sını yaş meyve-sebze, yüzde 1’ini yat imalatının oluşturduğ­u görülüyor.

Kent ekonomisin­in daha hızlı büyümesi için mermercili­k sektöründe kümelenme çalışmalar­ının yapılması ve özel teşvik sisteminin getirilmes­i gerektiğin­i düşünüyoru­z. Diğer taraftan gıda ve turizm ihtisas OSB’lerine ihtiyaç duyulurken, su ürünlerine yönelik özel teşvikin çıkarılmas­ı ve alt yapı çalışmalar­ına destek verilmesi gerekiyor.

 ??  ?? Muğla Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye