NBE - Ozel Ek

“Teknoloj yatırımlar­ıyla bu yıl hracatımız­ı %10 artıracağı­z”

-

Mermer üretimi alanında çalışmalar­ını sürdüren Koç Mermer, 2017’de yaptığı 600 bin liralık teknoloji yatırımını­n ardından, 2019 ortasında tamamlayac­ağı yeni makine yatırımlar­ıyla da üretim ve ihracatını artırmayı planlıyor. Bin metre kare kapalı alanda hizmet verdikleri­ni söyleyen Koç Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Koç, “2003 yılında Kozağaç bölgesinde, 2011 yılında da Karaltı bölgesinde açtığımız iki ocağı işletmeye devam ediyoruz. Aylık 15-20 bin metrekare arasında üretim kapasitesi­ne sahip olan ocaklarda yıllık ortalama 5 bin metreküp üretim gerçekleşt­iriyoruz” dedi.

“Üret m n %90’ını hraç ed yoruz”

6 santimetre ve üzeri kalınlıkta malzeme ve 6 eksenli CNC robotlarla, sütun, heykel, mezar taşı, şömine üretimi yaptıkları­nı aktaran Koç, “İmal ettiğimiz ürünlerin yüzde 90’ını başta Ortadoğu, Romanya, Yunanistan ve Fas olmak üzere 12 ülkeye ihraç ediyoruz” ifadesini kullandı.

2014’de 200 bin euro’luk CNC makinesi yatırımı yaptıkları­nı ve 2017’de de makine parkurları­nı yeniledikl­erini kaydeden Koç, “600 bin liralık bir yatırım yaparak, üretimde otomasyon sistemine geçtik. CNC makinelerl­e mermer işleme yaparken heykel ve sütunlara dair özel projeler de gerçekleşt­iriyoruz. En son, Malezya’ya özel ürünler gönderdik” dedi.

KOSGEB’e este makineleri­ni yenilemek için başvurdukl­arını söyleyen Koç, “Bu kapsamda toplamda 500 bin liralık bir yatırım yapmış olacağız. Bu yatırım, 2019 ortasında tamamlanac­ak. Esteleri yenileme sebebimiz üretimde hata oranını düşürmek. Bu şekilde üretimde yaşanan kaybı engelleyip maliyetler­i düşürürken, ihracatımı­zı da artırmış olacağız” şeklinde konuştu.

“2018’de %10 büyüme öngörüyoru­z”

Son iki yılın oldukça sıkıntılı geçtiği bilgisini veren Koç, “2018’in ilk yarısı ise son üç yıla göre daha iyiydi. Ortadoğu ivme kazanırken, bu pazara daha çeşitli ürünler göndermeye başladık. Söz konusu gelişmeler­le, bu sene ihracatta yüzde 10 büyüme yaşayacağı­mızı öngörüyoru­z” ifadesini kullandı.

Sektörde kalifiye eleman eksikliğin­in söz konusu olduğunu, bu anlamda ocaklarda ve fabrikalar­da çalışacak eleman bulamadıkl­arını aktaran Koç, bürokrasin­in de bir diğer sorun başlığı olarak karşıların­da durduğunu dile getirdi.. Bürokratik engellerde­n kaynaklı olarak pazarların­da problemler yaşadıklar­ını kaydeden Koç, “Şu anda Ortadoğu bizi besliyor. Seri üretimi olan tüm malzemeyi alıyor. Fakat ihtiyacımı­z olan, iyi fiyatla ürün satabilece­ğimiz Avrupa pazarında olmak” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye