NBE - Ozel Ek

İhracatta Temmuz rekoru kırıldı

-

Temmuz ayı hracat rakamları T caret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanı İsma l Gülle tarafından Ankara’da ortak b r açıklamayl­a duyuruldu. Temmuz ayında hracat, b r öncek yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 artarak 14 m lyar 106 m lyon dolar olarak gerçekleşt .

Türkiye’nin ihracatı soluksuz artışını Temmuz ayında da sürdürdü. Temmuz ayı ihracat rakamları Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanı İsmail Gülle tarafından Ankara’da açıklandı. Buna göre, Temmuz ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 artarak 14 milyar 106 milyon dolar oldu.

24 Haziran seçimleri ile başlayan Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi'nin kamu hizmetleri­ne ilişkin aldığı reform niteliğind­eki kararlar hızla hayata geçmeye devam ediyor. Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın birleştiri­lmesi ile oluşturula­n Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi ile güç birliğine giderek aylık ihracat rakamların­ın açıklanmas­ına ilişkin çalışmalar­ı ortaklaşa yapma kararı aldı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın talimatı ile başlayan süreçte daha önce TİM tarafından ayın 1'inde, eski Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ayın 2'sinde açıklanan bir önceki aya ilişkin geçici ihracat rakamları, artık iki kurumun ortaklaşa çalışması sonucu yine ayın 1'inde açıklanaca­k.

Resm n bütününe bakma fırsatımız var artık

9 Temmuz'da Ticaret Bakanlığı görevine gelen Ruhsar Pekcan, 30 Haziran'daki Genel Kurul'da TİM Başkanlığı­na seçilen İsmail Gülle ile birlikte, ilk ortak rakam açıklaması­nı Ankara'da gerçekleşt­irdi. İki kurumun birlikte açıkladığı ilk ihracat rakamların­a da rekor damgasını vurdu.

Temmuz ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 artarak 14 milyar 106 milyon dolar oldu. Bu sayede 2018 yılı Temmuz ayı, bugüne kadar en çok ihracat gerçekleşt­irilen Temmuz ayı olarak kayıtlara geçti. Aylık ihracat rakamların­ı açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İhracatımı­z ne kadar güçlü ise ekonomimiz de o kadar güçlüdür. İç piyasada, ekonominin dinamikler­i ne kadar etkin işlerse; küresel pazarlarda o kadar güçlüyüz. Yeni dönemde, resmin bütününe bakma fırsatımız var artık” dedi.

İhracat arttı, thalat düştü

Yılın ilk 7 ayında ihracatın yüzde 7 artışla 96,3 milyar dolara eriştiğini kaydeden Pekcan son 12 aylık ihracatın da yüzde 8,1 artışla 163,3 milyar dolarla tüm zamanların zirvesine ulaştığını kaydetti. Pekcan, Türkiye, 2018 yılının başında iddialı büyüme hedefleri koyup gerçekleşt­irdiğini kaydederek, “Dünyadaki 'korumacılı­k ve ticaret rüzgârları­na' rağmen, ihracat her ay rekor kırıyor. Bizleri memnun eden bir gelişme de Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 58,7'den yüzde 70,1'e yükselmesi ve ithalatımı­zın yüzde 6,4 düşüşle 20,1 milyar dolar olarak gerçekleşm­esi” şeklinde konuştu.

Türk ye hracatla kalkınmak zorunda

Şu sıralar yeni bir Orta Vadeli Program çalışması yapıldığın­ı hatırlatan Pekcan, mevcut OVP'ye göre ihracat hedefinin 169 milyar dolar olduğunu vurguladı. Pekcan, “Biz bu hedefi yakalayaca­ğız. Hatta analizleri­miz bir miktar geçeceğimi­zi gösteriyor. Bir gerçeğimiz var: Türkiye, ihracata dayalı olarak yatırım yapmak ve ihracatla kalkınmak zorunda olan bir ülkedir” diye konuştu. Dünyanın durmaksızı­n dönüştüğün­ü ifade eden Bakan Pekcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gezegenimi­zin kişi başına düşen geliri 10 bin 400 dolar. Türkiye'nin de kişi başına düşen geliri 10 bin 600 dolar. Mademki, hedef 'Muasır medeniyet seviyesini­n üstüne çıkmaktır'. Bu hedefe ulaşmak için, gelirimizi birkaç misline çıkarmak zorundayız. Bunun ihracattan başka yolu yoktur. İhracatla gelirimizi yükseltmen­in yolu da '21. yüzyılın yükselen sektörleri­nde' daha fazla teknoloji, daha fazla tasarım ve daha fazla marka üretmektir. Küresel ekonomide cesur ve yeni bir dünya kurulurken; Türkiye olarak bu dünyanın önemli bir aktörü olmaya kararlıyız.”

Karışıklık artık son buldu

Toplantıda ihracat rakamların­a ilişkin değerlendi­rmelerde bulunan TİM Başkanı İsmail Gülle ihracat rakamların­ın kamuoyuna duyurulmas­ında bir sadeleşmey­e gidildiğin­i anlattı. Hem genel seçimler, hem de TİM seçimlerin­den sonra başlayan yeni sürecin tüm ihracat camiasına ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Gülle “Cumhur- başkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte artık bürokratik işlemlerin hız kazanması, karar alma mekanizmal­arının daha hızlı ve etkin bir şekilde işlemesi en önemli avantajlar. Bu sayede ülkemizin ekonomik kalkınma süreci de güçlü bir şekilde devam edecek. Yeni sistemimiz­in ilk kabinesind­e yer alan tüm Bakanlarım­ıza tüm ihracatçıl­arımız adına başarılar diliyorum. Bugünkü ihracat rakamların­da eriştiğimi­z rekor seviye, hem bizler, hem de Bakanlığım­ız için çok önemli. Daha nice rekorlara hep birlikte imza atacağımız günleri sabırsızlı­kla bekliyoruz” dedi.

Aylık ihracata ilişkin detaylara değinen TİM Başkanı şunları kaydetti: “Temmuz ayında sektörel bazda en fazla ihracatı, 2,8 milyar dolarla yine otomotiv sektörü yaptı. Otomotivi 1,6 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyo­n ve 1,5 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Temmuz ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler ise, yüzde 77 ile savunma ve havacılık sanayii, yüzde 64 ile gemi ve yat, yüzde 60 ile çelik oldu.

En çok ihracat gerçekleşt­irdiğimiz ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, ABD, İtalya ve Irak oldu. Bunların yanında, ihracat artışında dikkat çeken ülkeler var; Umman'a ihracatımı­z 4, Libya'ya 3, Kolombiya, Güney Kore ve Hindistan'a ihracatımı­z ise 2,5 katına çıktı. AB'nin ihracatımı­zdaki payı yüzde 48,7 oldu. Diğer taraftan, bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Cumhurbaşk­anımız ve Ticaret Bakanımız ile birlikte Afrika'daydık. Çok verimli temaslarda, görüşmeler­de bulunduk. Bu çalışmalar­ımız kısa vadede sonuç vermeye başlayacak­tır. Temmuz ayında Afrika'ya ihracatımı­zın yüzde 42,6 artarak 1,2 milyar dolara ulaşması bu anlamda bizler için de çok önemli bir motivasyon.

M ll para le t caret ortak arzumuz

Temmuz'da TL ile ihracata da önemli bir ilgi var. Temmuz ayında 169 ülkeye ihracatta TL kullanıldı. Toplam 3,9 milyar TL tutarında ihracatın Türk Lirası ile yapıldığın­ı görüyoruz. Biliyorsun­uz Cumhurbaşk­anımız bu konuya özel bir önem veriyor. Milli paramızın ticarette daha fazla kullanımı hepimizin ortak arzusu."

Son dönemde açıklanan makroekono­mik verileri de özetleyen TİM Başkanı “Bildiğiniz gibi dış ticaret açığımızda yüzde 9,1'lik bir azalma söz konusu. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70'in üzerine çıktı. 2. çeyrekte turizm gelirlerim­iz yüzde 30, turist sayısında da yüzde 24,9'luk bir artış söz konusu. Diğer taraftan, Nisan ve Mayıs aylarının her ikisinde de sanayi üretim endeksi yüzde 6'nin üzerinde. Bugün açıkladığı­mız ihracat verisi de tüm zamanların en yüksek Temmuz ayı verisi olarak öne çıkıyor. Tüm bu gelişmeler, ekonomimiz­in ne denli güçlü olduğunun en önemli göstergesi. İnşallah ikinci çeyrekte yüzde 5'in üzerinde bir büyüme ile yine en hızlı büyüyen ülkeler arasına gireceğiz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ruhsar PEKCAN T caret Bakanı
Ruhsar PEKCAN T caret Bakanı
 ??  ?? İsma l GÜLLE TİM Başkanı
İsma l GÜLLE TİM Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye