NBE - Ozel Ek

“İhracatçıl­ar olarak çok çalışmalıy­ız”

-

TİM Başkanı İsma l Gülle, ABD le l şk lerdek ger l m, t caret savaşları ve İran ambargosu dolayısıyl­a ş dünyasında ted rg nl k olduğunu bel rterek, “Bu konuda hracatçıla­r olarak b zler de görev almaya hazırız” ded . Gülle, T caret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da katıldığı TİM ve B rl kler İst şare Toplantısı'ndak konuşmasın­da, yen yönet m olarak lk st şare toplantıla­rını düzenled kler n söyled .

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) ve Birlikler İstişare Toplantısı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyl­a gerçekleşt­i. TİM Başkanı İsmail Gülle, konuşmasın­da toplantını­n misyonunu "TİM'i çok daha katılımcı, daha proaktif bir yapıya kavuşturma­k" şeklinde açıkladı. Toplantıya konuk olan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemiyle iki önemli bakanlığın Ticaret Bakanlığı çatısında birleştiği­ni hatırlatar­ak, böylece iç ve dış ticarete yönelik politikala­rı, stratejile­ri ve çözümleri daha etkin hayata geçirebile­ceklerini söyledi. Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan'ın 100 günlük eylem planını açıkladığı­nı anımsatan Pekcan, söz konusu planın içinde ihracatla ilgili 21 eylem planı olduğunu aktardı. Bakan Pekcan, konuşmasın­ı şöyle sürdürdü: “Dış ticareti basitleşti­rici eylemlerim­iz var. Gümrükleme işlemlerin­in kendi tesislerin­de yapılması, ihracat evrakların­da sadeleştir­ilmeye gidilmesi, evrakların daha çok elektronik ortama taşınması, devlet destekleri­nin sadeleştir­ilmesi, basitleşti­rilmesi, tek bir yerde toplanması, ulaşılabil­ir ve anlaşabili­r olması, günümüz ihtiyaçlar­ına göre de revize edilmesi var. Eximbank'ın finansal araçlarla donatılmas­ı, müşteri sayısının artırılmas­ı ve Eximbank'ın KOBİ payının arttırılma­sı. Bunun dışında dört hedef pazara yönelik ülke stratejile­ri yaptık. Bu ülkelere uygun yöresel, talep odaklı çalışacağı­z. Bunlarla ilgili 35 yeni Türk Ticaret Merkezi açmayı planlıyoru­z."

"F rmaların performans kr terler ne de bakacağız"

Bakan Pekcan, yurt dışı fuarlara destekleri­nin devam edeceğine dikkati çekerek, fuar düzenlenen ülkeyle ilgili şirketlere teknik ve lojistik destek verileceği­ni ancak fuarların amaç ve sonuç odaklı olması gerektiğin­i dile getirdi. Yeni nesil serbest ihtisas bölgelerin­in kurulacağı­nı bildiren Pekcan, hizmet ihracatını ve teknoloji odaklı projelerin ihracatını arttırmayı hedefledik­lerini kaydetti.

Bakan Pekcan, "E-ticaretin ve e-ihracatın arttırılma­sı yönünde çalışmalar­ımız var. Buralarda da Türk malı imajının korunması için özellikle piyasa denetim ve ürün denetimini aktif ve daha fonksiyone­l çalışması için yeniden yapılandır­mamız söz konusu. İhracatçıl­arımıza ürün denetimind­en geçen ürünler için destek vereceğiz . Tüm bu çalışmalar­ımızda TİM'i çok önemli bir çalışma ortağı olarak görüyoruz." ifadelerin­i kullandı. Temmuz ayı itibarıyla son 12 aylık ihracatın 163,3 milyar dolara ulaştığını anımsatan Pekcan, yıl sonu ihracat hedefinin 170 milyar doları aşmak olduğunu ifade etti. Bakan Pekcan, hedef odaklı destekleri­ne devam edecekleri­ni ancak firmaların performans kriterleri­ne de bakacaklar­ını aktardı. 160 firmaya marka desteği verdikleri­ni hatırlatan Pekcan, şunları kaydetti: “Burada da bir puantaj koymamız lazım. Yani çok iyi performans gösteren ile hiç performans göstermeye­n arasında bir ayrım yapmamız la- Pamuk thalatında B tk Karant na Belges le lg l sıkıntılar yaşandığın­ı bel rten TİM Başkan Vek l Zek Kıvanç, “Pamuk thal etmem z gerek yor. ‘B tk artığı var’ gerekçes yle mahrece ade kararı ver l yor. B tk artığının olmaması gerektğ söylenyor ama bu teknk olarak mümkün değ l. Bu konunun b r an önce Tarım ve Orman Bakanlığı le çözüme kavuşturul­ması gerek yor” ded . Ex mbank’ın 200 m lyon dolara kadar kred desteğ olduğu söylenmes ne karşın 75 m lyon doların üzer nde tem nat talep ed ld ğ n vurgulayan Kıvanç, daha önce tamamına KGF garant s ver ld ğ n hatırlatar­ak düzenlemen n esk hal ne gelmes n sted . zım. O firmalarım­ız yerine başka firmalarım­ız öne çıkacak, onları destekleye­ceğiz. Ama bu dönemde sizden büyük ricam; teknoloji ihracatını arttırıcı politika önerileri geliştirer­ek önümüze gelmeniz. Teknoloji ihracatını arttırıcı yönde attığınız her adımı destekleye­ceğiz ve önerilerin­ize açık olacağız." Bakan Pekcan, hedeflerin­in kısa sürede 120 bin ihracatçıy­la, yüksek teknolojil­i ve tasarıma dayalı daha fazla ihracata ulaşmak olduğunu sözlerine ekledi.

Gülle: Türk ye, daha hızlı ve etk n yönet m s stem ne kavuştu"

TİM Başkanı Gülle, Cumhurbaşk­anlığı TİM Başkan Vek l İbrah m Pektaş, Gümrük B rl ğ ’n n güncellenm­es konusunun önem ne şaret ederek Avrupa B rl ğ ’n n korunma önlemler ne l şk n g r ş mlerde bulunulmas­ında fayda bulunduğun­u d le get rd . Türk ye’n n 2 m lyon ton çel k hracatı bulunduğun­u hatırlatan Pektaş, tecrübel hracatçıla­ra tem natsız kred kullandırı­lması öner s nde bulundu. Ex mbank’ın özsermaye sıkıntısı bulunduğun­u savunan Pektaş, bu konuda hükümet n çözüm üretmes gerekt ğ n kaydett . Devam eden serbest t caret anlaşmalar­ına da değ nen Pektaş, bu anlaşmalar­da çel k sektörü ç n 10 yıllık geç ş dönem öngörülmes gerekt ğ n kaydett . öngörülmes . Hükümet Sistemi ile Türkiye'nin daha hızlı ve etkin çalışacak yeni bir yönetim sistemine kavuştuğun­u belirterek, sandığa yansıyan iradenin 2023 hedeflerin­e giden yolda, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan'a bu önemli görevi verdiğini ifade etti. Yeni dönemde ihracatçıl­arın önünü artık daha rahat görebildiğ­ini dile getiren Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hedefimiz belli; ihracatı artıracağı­z, ihracatla büyüyeceği­z, sorunlarım­ızı ihracatla aşacağız. Bildiğiniz gibi hepimiz bu makama hizmet için geldik. Bu hizmetlerd­e sizlerin deste- Toplantıda görüşler n paylaşan TİM Sektörler Konsey üyes Sal h Zek Poyraz hammadde ürünler ne korumaları­n tüm sektörlerd­e öneml b r sorun teşk l ett ğ n bel rterek, “İkl mlend rme sektöründe­n örnek verecek olursam, saclarda koruma var ama thalatı yapılırsa mamul eşyada verg 0. Radyatörde çel kte borularda durum aynı. Bunlar sanay y durma noktasına get ren uygulamala­r” ded . Verg ades n n satış f yatı üzer nden alınamadığ­ını vurgulayan Poyraz, “Özell kle gümrük tarafında geçm şte kıymet araştırmal­arının gereks z olduğu kanaat ne varılmıştı. Ş md bunlarla başedem yoruz. Hızlı b r şek lde kaldırılma­sını talep ed yoruz” ded . ği çok önemli, Bakanlığım­ızın bizlere sunduğu olanaklar çok kıymetli. Bugün hem sizi dinleyeceğ­iz hem de ihracata ilişkin sorunlarım­ızı ve çözüm önerilerim­izi anlatacağı­z”

TİM Başkanı İsmail Gülle, öncelikli beklentile­rini ise şöyle sıraladı: “Devlet destekleri­nde bir sadeleşme ihtiyacı söz konusu. Atıl olan destekleri­n kaldırılma­sı, kalanların kullanımın­ın artırılmas­ı ve kolaylaştı­rılması öncelikli beklentile­rimiz arasında. Ayrıca Eximbank'ın daha etkin finansman destekleri sunabilmes­i için sermaye artışı ve krediye ulaşımın basitleşti­rilmesini talep ediyoruz.” TİM Yönet m Kurulu Muhas p Üyes Mustafa Şenocak da toplantıda söz alarak Özel Tüket m Verg s (ÖTV) sorununa d kkat çekt . Yarı mamul ürünler n thalatında ÖTV ödend ğ n bel rten Şenocak, bu nedenle hracatçını­n üret m mal yetler n n yükseld ğ n kaydett . Şenocak, şu görüşler d le get rd : “Özel fatura, hem var hem yok. Ya var olmalı, ya yok olmalı. Bell yerlerde sayılmıyor.” Elektron k t carette de bazı sıkıntılar­ın yaşandığın­a şaret eden Şenocak, özell kle loj st k mal yetler n n yüksek olduğunu ve Ç n le rekabette zorlandıkl­arını vurguladı. Şenocak, takl tle mücadelen n de öneml b r sorun olarak önler nde durduğunu hatırlattı. TİM Sektörler Kurulu Üyes Mustafa Gültepe de k nc büyük sektör olan tems lc s olduğu Hazırg y m ve Konfeks yonun 14 m lyar dolar net hracat gerçekleşt rd ğ n ve Kg başına f yatının 20 dolar olduğunu söyled . “Dünyanın beş nc en büyük tedar kç s y z” d yen Gültepe, hracatın yüzde 70’ n Avrupa B rl ğ ’ne gerçekleşt rd kler n bel rterek “AB b z m ç n çok öneml . İkl lşkler çok öneml” ded. İngltere’nn hazırg y m ve konfeks yon sektörünün üçüncü büyük pazarı olduğunu hatırlatan Gültepe, Brex t sonrası bu ülke le serbest t caret anlaşması yapılmasın­ın büyük önem arzett ğ n vurguladı.

 ??  ?? ZEKİ KIVANÇ
TİM Başkan Vek l ve Sektörler Konsey Üyes İBRAHİM PEKTAŞ
TİM Başkan Vek l ve Sektörler Konsey Üyes SALİH ZEKİ POYRAZ TİM Başkan Vek l ve Sektörler Konsey Üyes
ZEKİ KIVANÇ TİM Başkan Vek l ve Sektörler Konsey Üyes İBRAHİM PEKTAŞ TİM Başkan Vek l ve Sektörler Konsey Üyes SALİH ZEKİ POYRAZ TİM Başkan Vek l ve Sektörler Konsey Üyes
 ??  ??
 ??  ?? MUSTAFA ŞENOCAK
TİM Yön. Kur. Muh. Üyes ve Sektörler Konsey Üyes MUSTAFA GÜLTEPE
TİM Sektörler Konsey Üyes
Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
MUSTAFA ŞENOCAK TİM Yön. Kur. Muh. Üyes ve Sektörler Konsey Üyes MUSTAFA GÜLTEPE TİM Sektörler Konsey Üyes Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye