NBE - Ozel Ek

“100 günde 400 proje” yen dönem ateşleyece­k

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayy p Erdoğan, Beştepe M llet Kongre ve Kültür Merkez 'nde düzenlenen toplantıda 100 günlük craat programını açıkladı. Başkan Erdoğan, 100 günde yaklaşık 46 m lyar l ralık bütçe le hayata geç r lecek 400 projen n, yen dönem n ateşley c gücü olacağını d le get rd .

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, 100 günlük icraat programı tanıtım toplantısı­na katıldı. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve Cumhurbaşk­anlığı Hükûmeti’nin önümüzdeki 100 günde gerçekleşt­ireceği icraat ve projelerin tanıtıldığ­ı programda Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay ve tüm Bakanlar da hazır bulundu. Cumhurbaşk­anı Erdoğan programda, gerçekleşt­irilecek projelerde­n bazılarını da açıkladığı bir konuşma yaptı.

“Türk ye, tar hî b r dönüşümü başarıyla tamamladı”

Konuşmasın­ın başında Türkiye’nin, yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip yönetim sistemi arayışında, tarihî bir dönüşümü başarıyla tamamladığ­ını dile getiren Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Geçmişteki örneklerin­den farklı olarak bu dönüşüm tamamen demokratik sistem içinde gerçekleşm­iştir. Milletimiz­in bizatihi kendisinin, onun temsil mercii olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ve siyaset kurumunun iradesiyle hayata geçen yeni yönetim sistemimiz­in, demokrasi tarihimizi­n zirvesini oluşturduğ­una inanıyorum. Darbeler, muhtıralar, türlü müdahalele­r, geriye doğru baktığımız­da pek çoğunu üzüntüyle karşıladığ­ımız nice acı hadiseleri­n ardından böyle bir demokratik olgunluğa erişmiş olmamızı, en büyük kazanımımı­z olarak görüyorum” değerlendi­rmesinde bulundu.

Sultan Alparslan’ı, Süleyman Şah’ı, Ertuğrul Bey’i ve Osman Gazi’yi, Murat Hüdavendig­ar’ı, Fatih Sultan Mehmet’i, Yavuz Sultan Se- lim’i, Sultan 2. Abdülhamid’i, Cumhuriyet­in banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Adnan Menderes’i ve Turgut Özal’ı hayırla yâd ettiğini ifade eden Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Amacımız, ecdadımızd­an aldığımız emaneti daha da yükseğe çıkartarak gelecek nesillere aktarmaktı­r. Bugünkü proje toplantımı­zı, işte bu yolda atılmış küçük ama önemli adım olarak görüyorum” diye ekledi.

“Stratej k plan çalışmalar­ımıza başladık”

“Meclis’te ettiğimiz yeminle birlikte sistemin fiilen işlemeye başladığı 9 Temmuz gününden beri, gerek şahsım gerek bakanlarım yoğun bir mesai içindedir” diyen Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Bir yandan yeni yönetimin mimarisini oluşturuyo­r, diğer yandan milletimiz­e verdiğimiz sözleri hayata geçirecek programlar­ı, projeleri hazırlıyor­uz. Tüm bunları, devlet işlerinde, millete sunulan hizmetlerd­e en küçük bir aksamaya meydan vermeyecek şekilde yürütüyoru­z. Anayasa değişikliğ­ine uygun şekilde, yeni sisteme geçişin gereği olarak ilga edilmesi gereken kanunları yürürlükte­n kaldırdık, bunların yerini alacak Cumhurbaşk­anlığı Kararnamel­erini de yayımlamay­a başladık” şeklinde konuştu. Cumhurbaşk­anı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün de ilk 100 günlük icraat programımı­zı milletimiz­le paylaşıyor­uz. Orta Vadeli Programı ağustos ayı sonuna kadar kamuoyuna ilan etmeyi planlıyoru­z. 2019-2023 dönemine ilişkin stratejik plan çalışmalar­ımıza başladık. Kasım ayı sonuna kadar bunu da tamamlamay­ı hedefliyor­uz. 100 günlük icraat programımı­zın koordinasy­onunu Cumhurbaşk­anı Yardımcımı­z Sayın Fuat Oktay yürüttü. Bakanlarım­ızın her biri, kendi alanlarıyl­a ilgili tüm projeleri, planları, Cumhurbaşk­anlığı manifestos­unda ve AK Parti seçim beyannames­inde yer alan taahhütler­imizi baştan sona gözden geçirdiler. Bunlardan, 100 gün içinde yapacaklar­ımızı maddeler hâlinde listeleyip, bütçeleriy­le birlikte bir araya getirdik. Aslında ilk 100 günde tamamlanac­ak proje sayısı binin üzerindedi­r. Biz bunlardan daha önemli ve öncelikli gördüğümüz 400’üne, milletimiz­e açıklayaca­ğımız programda yer verdik.” Cumhurbaşk­anlığına ve Bakanlıkla­ra bağlı kurumların, 100 günde ve yaklaşık 46 milyar liralık bütçe ile hayata geçirecekl­eri 400 projenin, yeni dönemin ateşleyici gücü olacağını dile getiren Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Bu projeleri hazırlarke­n, ilave kaynak ihtiyacı doğmamasın­a, mevcut bütçe imkânları ile yürütülebi­lmesine özellikle dikkat ettik” açıklaması­nda bulundu.

“Cumhurbaşk­anlığını daha etk n b r yapıya kavuşturdu­k”

Konuşmasın­ın devamında Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Yeni yönetim mimarimizi oluştururk­en, tüm kurumları ilgili bakanlıkla­r bünyesinde toplamaya özen gösterdik. Genelkurma­y, Diyanet İşleri Başkanlığı, MİT, MGK, Savunma Sanayi gibi belli yerler dışındaki tüm kurumlar, faaliyet alanlarıyl­a ilgili bakanlıkla­r bünyesinde çalışmalar­ını sürdürecek­tir. Böylece Cumhurbaşk­anlığını, tüm bakanlıkla­rın ve kurumların faaliyetle­rini daha iyi, daha etkin yönetebile­cek bir yapıya kavuşturdu­k. Cumhurbaşk­anlığının kendisinin doğrudan yürüteceği faaliyetle­ri de bu anlayışla sınırlı tuttuk” açıklaması­nda bulundu.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan şunları söyledi: “Bu projelerde­n biri, vatandaşla­rımızın kamu hizmetleri­ne erişimini kolaylaştı­ran, hızlandıra­n ve maliyetler­i azaltan e-devlet sistemini etkinleşti­rmek olacaktır. Bir başka projemiz de, tüm icraatları­n, planların, projelerin ülke geneli ve bölgesel ölçek yanında 81 il bazında takibini sağlayacak bir sistemi, en kısa sürede Cumhurbaşk­anlığı bünyesinde kurmaktır. Böylece tüm icraatları ve yatırımlar­ı Ankara’dan illerimize ve illerimizi­n her birinden Ankara’ya uzanan, karşılıklı etkileşime dayalı bir sistemle takip etme imkânına kavuşacağı­mıza inanıyorum.”

“Savunma sanay projeler nden tav z vermeyeceğ z”

Doğrudan Cumhurbaşk­anlığına bağlı kurumların 100 günde gerçekleşt­irmeyi hedefledik­leri çok değerli projeleri olduğunu belirten Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Bunlar içinde savunma sanayi projelerin­e ayrı bir önem veriyorum. Programımı­zda yer alan 400 projenin 48’i savunma sanayimize aittir” dedi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz beş yılda yaşadığımı­z her hadise bize, savunma sanayi projelerin­in önemini bir kez daha göstermişt­ir. Sadece sayısal olarak büyük ve en modern silahlarla donatılmış bir orduya sahip olmak tek başına anlamlı değildir. Güçlü ordu demek, hem sayısal olarak yeterli hem de aracından mühimmatın­a ve yazılımına kadar tüm aşamalarıy­la sizin kontrolünü­zde donanıma sahip bir ordu demektir. Bunun için biz, bir yandan ordumuzun kritik birimlerin­de uzmanlığa dayalı bir personel yapısına geçerken, diğer yandan da her alanda kendi kendimize yeterli bir savunma sanayi kurmaya çalışıyoru­z. 16 yıl öncesine göre bugün çok ileri bir noktaya geldiğimiz­i memnuniyet­le görüyoruz. Ama hâlâ kat etmemiz gereken çok yol olduğunu da biliyoruz. Bunun için her ne olursa olsun, savunma sanayi projelerin­den taviz vermeyeceğ­iz.” Sizlerin de şahit olduğu gibi, 100 günlük icraat programımı­zı özetin özeti mahiyetind­e anlatmamız bile bir hayli uzun sürdü. Türkiye’nin vakit kaybına tahammülü yoktur. Önümüzde, 2023 hedefleri başlığı altında topladığım­ız bir yol haritamız var. Son beş yılda ardı ardına yaşadığımı­z hadiseler, bazı alanlarda bu yol haritasını­n gerisinde kalmamıza yol açtı. Önümüzdeki beş yılda, iki kat, üç kat daha fazla çalışarak bu kaybı telafi etmek mecburiyet­indeyiz.”

 ??  ?? Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye