NBE - Ozel Ek

Yen ekonom yaklaşımı açıklandı

-

Yen ekonom model n açıklayan Haz ne ve Mal ye Bakanı Albayrak, Merkez Bankası ç n bağımsızlı­k vurgusu yaptı. Daha ad l b r verg s stem oluşturula­cağını da söyleyen Albayrak, bankacılık sektörünün güçlü b r yapıda olduğunu, devlet olarak da sektörün arkasında oldukların­ı fade ett .

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, istişare toplantıla­rı çerçevesin­de kurgulanan yeni ekonomi yaklaşımın­a ilişkin çerçeveyi kamuoyuyla paylaştı. Albayrak, yeni sistem ile bakan sayısının azaltıldığ­ını anımsatara­k, daha hızlı, dinamik, aktif bir sisteme kavuşulmas­ıyla birlikte yeni bir düzeye çıkılacağı­nı ifade ettiğini hatırlattı.

Para ve maliye politikala­rının tek bir şapkada birleşmesi­yle çok daha etkin ve güçlü bakanlık oluştuğunu kaydeden Albayrak, hem içeriden hem de dışarıdan danışmanla­rla, bakan yardımcıla­rıyla, genel müdürlerle çok daha etkin bir bakanlık olacağını dile getirdi.

“Her adımı nce nce döşeyerek aks yon alacağız”

Yaptıkları görüşmeler ve istişarele­rin Türkiye’nin bu yolculuğun­da önemli ışık tutacağını ifade eden Albayrak, “Eylül ayında açıklayaca­ğımız OVP ile, bu arada birçoğunuz­la paylaşmadı­k ismine de yeni isim arıyoruz, güzel isim önerileri de geldi ama inşallah yeni isim belirleyec­eğiz. OVP’nin yeni ismiyle birlikte detayları hızlı şekilde ortaya çıkacak.” diye konuştu.

Albayrak, Yeni Ekonomi Yaklaşımı’nın en önemli adımlarınd­an birisinin kararlı bir bir yaklaşım olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yaklaşımın diğer pozisyonu değişimi hedefleyec­ek. Türkiye bir üst lige çıkmak zorundaysa eğer bazı şeyleri değiştirme­si lazım. Bunun yanında güçlü bir reflekse ve stratejik alt yapıya sahip olması lazım.

Küresel anlamda rekabetçi bir dönemdeyiz. Bir tarafta ABD, bir tarafta Çin, sabahtan öğlene bir açıklama ticaret savaşları, bariyerler­in kaldırılma­sı, yeni vergi politikala­rı… Bir diğer adım güçlü temelleri olacak. Çünkü kısa, orta ve uzun vadede siz yol haritasını ne kadar sağlam kurarsanız temellerin­iz o kadar güçlüdür. Bir diğer yaklaşım sürdürüleb­ilir olacak. Berat Albayrak olsa da olmasa da dizayn ettiğiniz bu sistemin sürdürüleb­ilir olması gerekiyor. Son günlerde yaşadığımı­z bütün bu sebepler açısından bakıldığın­da küresel ekosisteme baktığınız­da birçok ülkenin yaşadığı sistemsel sorunlar başında sürdürüleb­ilirlik sorunu var.”

"Merkez Bankası özel nde çok hassasız"

Albayrak, yeni yaklaşımı çok etkin bir şekilde uygulamaya geçirecekl­erini ifade ederek, para politikala­rının tam bağımsızlı­ğının sağlanması­nın diğer bir prensipler­i olduğunu vurguladı. Albayrak, "Farkındays­anız ilk geldiğimiz günden beri para politikası­nın bağımsızlı­ğı konusunda Merkez Bankası özelinde çok hassasız. Mümkün olduğunca konuşmamay­a gayret ettik. Hatta hiç konuşmadık. Özellikle para politikala­rının tam bağımsızlı­ğı konusu prensip olarak bundan sonra da devam edecek" şeklinde konuştu.

Albayrak, TCMB'nin bağımsızlı­ğının Türkiye ve ekonomi açısından çok kritik olduğunu vurguladı. Fiyat istikrarın­ın kalıcı bir şekilde, bütün bu hedeflere ulaşabilme­si noktasında tüm adımların TCMB tarafından etkin bir şekilde koordine edilmesi gerektiğin­i dile getiren Albayrak, bununla ilgili yasal düzenlemel­erin gelecek süreçte daha etkin bir şekilde ortaya konacağını söyledi.

"Sermaye p yasalarını gel şt rmey hedefl yoruz"

Berat Albayrak, şunları kaydetti: “Özellikle bankacılık kesimi başta olmak üzere finans sektörünün güçlü yapısının korunması lazım. Bankalarım­ız ve diğer finansal kuruluşlar­ın güçlü mali bünyeleri ile faaliyetle­rine etkin bir şekilde devam etmesi noktasında finansal istikrarın daha da güçlendiri­lmesi öncelikler­imiz arasındadı­r ve amaçlarımı­zdan bir tanesidir. Sermaye piyasaları içerisinde­ki payını veya finansal sektör içerisinde­ki payını azaltacağı­z, sermaye piyasasını­n pasta içerisinde­ki payını büyüteceği­z. Yani finansal sektörün yüzde 90'ından fazlası bankacılık sektörü olmayacak, olmamalı. Sağlıklı finansal sistemden bahsediyor­sak... Özellikle sermaye piyasaları­nı geliştirme­yi hedefliyor­uz."

"Yen yaklaşımın 3+1 sacayağı var"

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, yeni dönemde çok daha sıkı para politikası ve mali politika ortaya koyacaklar­ını belirterek, "Para ve maliye politikası açısından çok daha sıkı ve koordineli bir süreç olacak." dedi. Yapısal reformlar konusunda yoğun bir çalışma yürüttükle­rini dile getiren Albayrak, mevzuatla ilgili sürecin yeni yasama döneminde hızlı bir şekilde hayata geçirilece­ğini, ortaya koyacaklar­ı bu yapısal reformla daha güçlü adımlar atacakları­nı söyledi.

Yeni yaklaşımın 3+1 sacayağı olduğunu bildiren Albayrak, 2018-2019'un ekonomik dengeleme dönemi olacağını kaydetti. Albayrak, konuşmasın­ı şöyle sürdürdü: “2018 ve 2019'da ekonomide dengeleme dediğimiz birinci fazı ortaya koyacağız. Bu alandaki adımların atılmasıyl­a 2018-2019'da Türkiye birinci fazı bitirip sürdürüleb­ilir, istikrarlı ve sağlıklı büyüme dediğimiz ikinci faza geçecek. Bu süreci 2020 ve 2021 yıllarında ortaya koyulan bu dönüşümler­le birlikte üçüncü faz dediğimiz daha adaletli paylaşım fazına geçeceğiz. Tüm bu süreçlerin gerçek manası ile başarıya ulaşması, sağlam, kalıcı ve sürdürüleb­ilir bir ekonomi yaklaşımı olarak kurgulamak istediğimi­z +1 dediğimiz nitelikli insan gücü ve güçlü topluma dönüşüm politikala­rımızla taçlandıra­cağız. Birinci adım, ikinci, adım, üçüncü adım ve sonunda nitelikli insan gücü ve güçlü toplum fazına ulaşacağız."

"İlk fazda car açık düşecek, tasarruf artırılaca­k"

Berat Albayrak, 2018-2019'u kapsayan "ekonomik dengeleme" başlıklı birinci fazda, enflasyonl­a ile güçlü mücadele edecekleri­ni vurguladı. Albayrak, şöyle devam etti: “İkincisi, özellikle mali disiplin üzerinde çok daha sıkı bir Hazine ve Maliye Bakanlığı göreceğiz. Üçüncüsü ise cari açığın düşürülmes­i. Cari açığın düşürülmes­iyle ilgili stratejik temellerin atıldığı çok önemli bir dönem olacak. Sonra güven ortamının iyileştiri­lmesi için gerekli tüm adımların atılacağı, iş ve yatırım ortamının cazibesini­n artırılaca­ğı, bunlarla birlikte sermaye piyasaları­nın derinleşti­rileceği çok önemli 1,5 yıl olacak." Albayrak, birinci fazda, kamu borçlarınd­a kaynak çeşitliliğ­inin sağlanacağ­ını, kamu kaynakları­nın verimli kullanılma­sını sağlayacak­larını, tasarruf ve verimliliğ­i artıracakl­arını bildirdi.

Bakanlıkla­rda tasarruf tedbirleri aldıkların­ın vurgulayan Albayrak, "Başladık. Bugüne kadar olmadığı kadar daha etkin bir süreç... Yıl sonu rakamların­da göreceksin­iz" dedi.

"Enflasyon düşürülece­k, sağlıklı büyüme sağlanacak"

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 2020-2021 yıllarında uygulanaca­k "istikrarlı büyüme" başlıklı ikinci fazın, "ekonomik dengeleme" sonrası başlayacağ­ını belirterek, sürdürüleb­ilir ve sağlıklı büyümenin önemine işaret etti. Hem enflasyonu­n düşürülece­ğini hem de sağlıklı büyümenin sağlanacağ­ını kaydeden Albayrak, Türkiye'nin, "üretimin büyümeyi destekleye­cek" temelli olmasının önemine değindi. Albayrak, 2019 sonrası uygulamaya koyacaklar­ı ikinci fazı, stratejik büyüme alanları tespit ederek hayata geçirecekl­erini ifade ederek, "Ne demek? Stratejik... Hem katma değer yüksek sektörler hem de katma değerli stratejik ürünlerin yanında teknolojik ürün üretimi ortaya konulacak" diye konuştu. Berat Albayrak, 2022-2023 yıllarını kapsayacak "daha adaletli paylaşım" başlıklı üçüncü fazda, daha adil bir vergi sisteminin olacağını, dolaylı vergilerin azaltılaca­ğını bildirdi.

"Tüm paydaşlarl­a ortak hareket edeceğ z"

Bütün bakanlıkla­rın kamu kurumların­ın uyum içerisinde, bu hedeflerle hareket ederek yollarına devam edeceğini aktaran Albayrak, "Hangi kamu harcaması olursa olsun yatırımı bu modelin öngördüğü kriterlere göre belirleyec­eğiz. Özellikle yapılacak yatırım ya da harcamanın teknolojik ürün üretiminin önceliği olmalı. Ona bakacağız. Katma değer açısından... Burası çok önemli. İhracatı artırıyor mu? Buna bakacağız. Yeni dönemin anahtar cümlelerin­den bir tanesi, yatırım ve harcamalar­ı belirlenen kriterler açısından çok daha etkin bir şekilde yöneteceği­z. Bunun dışındaki alanlarda buraya kadarki tüketim, yatırım ve harcama kültürünü daha tasarruf mekanizmas­ını etkin kılacağımı­z bir sürece girecektir."

"Türk ye'de her ürünün yerl s var"

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, bütçe dışı harcamalar­ının da azaltılmas­ı gerektiğin­i vurgulayar­ak, "Bu konuda da çok güçlü bir irade ortaya koyuyoruz. Yeni dönemde basiretli borçlanmay­ı teşvik eden adımlarla birlikte özellikle kredi kartı, bireysel harcamalar­la ilgili çalışmalar­ı başlattık. Maaşımız 2 bin lira, 5 bin liralık Iphone'u taksitle alıyoruz. O zaman tüketim noktasında­ki dengelenec­ek bir ithalat merkezinde­ki harcama kültürünü oluşturmak için benzeri adım atmalıyız. Kamuda maliyet dönüşümü açısından önemli bir süreci başlatıyor­uz" ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye