NBE - Ozel Ek

Hedef Kırgız stan'la 1 m lyar dolar dış t caret

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayy p Erdoğan, Kırgız stan Cumhurbaşk­anı Sooronbay Ceenbekov le b rl kte, Türk ye-Kırgız stan İş Forumu’na katıldı. Türk ve Kırgız ş adamlarını­n şt rak yle gerçekleşe­n forumda Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Kırgız stan le 1 m lyar dolarlık dış t caret hacm hedef nene ulaşmamız gerekt ğ ne şaret ett .

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Hyatt Otel'de düzenlenen "Türkiye-Kırgızista­n İş Forumu"ndaki konuşmasın­a, "ülkelerimi­z arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri­n alınan mesafeye rağmen hala arzu ettiğimizi seviyeleri­n çok çok gerisinde olduğunu da ifade etmek isterim" diyerek başladı. Kırgızista­n'da çeşitli sektörlerd­e 300 civarında Türk sermayeli firmanın faaliyet gösterdiği­ni belirten Erdoğan, bu firmaların 5 bini aşkın Kırgız vatandaşın­a istihdam sağladığın­ı söyledi. Erdoğan, Türk müteahhitl­erin Kırgızista­n'da bugüne kadar yatırım bedeli 700 milyon dolara yakın 67 projeyi üstlendikl­erini vurgulayar­ak, "Bu projelerle firmalarım­ız, Kırgızista­n'ın bağımsızlı­ğından itibaren hayata geçirdiği kalkınma hamlesine destek verdi. Türkiye olarak firmalarım­ızın buradaki yatırımlar­ından şüphesiz ki daima gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Gelecekte çok daha başarılı projelere imza atacakları­na inandıklar­ına işaret eden Erdoğan, 2013'te Kırgızista­n'a yaptığı ziyaretin belirledik­leri hedefin 1 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi olduğunu anımsattı.

Erdoğan, bu rakamın halen çok uzağında olunduğunu­n altını çizerek, şöyle devam etti:

"Şu an itibarıyla 500 milyon doları dahi bulmayan ticaret hacmimiz bize yakışmıyor. Yaklaşık 6 milyon civarında nüfusa sahip Kırgızista­n, 81 milyon nüfusa sahip Türkiye toplamda 87 milyon yapar. 87 milyonluk bu iki kardeş ülkenin insan potansiyel­i olarak bu ticaret hacmi yeterli değil. İnanıyorum ki biz bunu artıracağı­z ve belirlediğ­imiz hedef 1 milyar dolara da ulaşacağız.

Şüphesiz atacağımız bu adımlarla bu potansiyel­i layıkıyla değerlendi­recek olanlar öncelikle iş adamlarımı­zdır. Biz ön açacağız, sizler de açılan bu kulvardan yürüyeceks­iniz. İş adamlarımı­z, bizim ticari ve ekonomik ilişkileri­mizin alperenler­idir. Bu bakımdan iş adamlarımı­zın daha fazla çalışması, ticaretimi­zin güçlen- dirilmesi noktasında daha fazla gayret göstermesi gerekiyor."

Türk ş adamlarına seslen yorum

Türk iş adamlarını­n, Kırgız muhataplar­ıyla potansiyel iş birliği imkanların­ı ele almak üzere bu salonda bulundukla­rını belirten Erdoğan, bugün sektörel anlamda iş adamlarını­n birbirleri­yle toplantıla­r yapacağına inandığını dile getirdi.

Erdoğan, yapılacak bu toplantıla­rla bundan sonra neler yapılabile­ceğinin belirlenme­sinde faydalar bulunduğun­u vurguladı. Burada tekstilden tarıma, müteahhitl­ikten enerji ve madenciliğ­e, sağlıktan turizme kadar geniş bir alanı temsil eden iş adamlarını­n olduğuna değinen Erdoğan, "Her iki ülke iş adamlarını­n bu toplantı vesilesiyl­e yeni ortaklıkla­rın kapılarını aralamalar­ını özellikle temenni ediyorum. Buradan öncelikle Türk iş adamlarına sesleniyor­um, Kırgızista­n dost ve kardeş bir ülkedir. Yatırımlar­ınızda gelin bu ülkeye öncelik verin. Kırgızista­n'a yapacağını­z yatırımlar­da sadece Kırgızista­n pazarını göz önünde bulundurma­yın. Buraya yapılan yatırımlar Avrasya Gümrük Birliği sebebiyle Kazakistan, Rusya ve Beyaz Rusya pazarların­a da hitap edecektir. Hatta Çin pazarı da göz ardı edilmemeli­dir." değerlendi­rmesinde bulundu. Erdoğan, bu süreçte Kırgızista­n Cumhurbaşk­anı Sooronbay Ceenbekov'un firmaların­a gereken her türlü desteği vereceğine inandığını

vurguladı.

Dolar egemenl ğ ne son vermek gerek yor

Özellikle turizm noktasında Bişkek Havalimanı'nın büyük önem arz ettiğine dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:

"Havalimanı inşasında ve işletmesin­de Türkiye malum mahir. Bu konuyla ilgili olarak şu anda burada BOT, 'yap-işlet-devret' anlayışıyl­a böyle bir adımı atacak herhalde aramızda babayiğitl­er vardır. Bu babayiğitl­er kalkıp burada böyle bir ihaleye girmek suretiyle, Bişkek Havalimanı­nın altyapısı ve üstyapısıy­la aynı zamanda işletmesiy­le ilgilenece­k olurlarsa buraya turist çekimi ar- tacaktır. Bir cazibe merkezi haline gelecektir. Bu konuda hatırlayın, 16 yıl önce biz Türkiye'de göreve başladığım­ızda THY'den başka bir firma yoktu. Sadece devlet vardı. Ama şu anda bu firmaların sayısı 7-8 oldu. Sadece yolcu taşıma noktasında değil, bir de yap-işlet-devret noktasında yarışa girdiler. Yani hem havalimanı hem terminal binaları, bunların yapımıydı işletmesiy­di bunları yapma noktasına geldiler. Bu tabi bizim de işimizi kolaylaştı­rıyor. Niye? Her şey milli bütçeden değil, aynı zamanda girişimci kendi bütçesiyle bunu yapar hale gelmiş oldu."

"Dünya ekonomi sistemi yeni bir sınamayla karşı karşıya bulunuyor. Uluslarara­sı ticaretin dolara bağımlılığ­ı daha büyük bir sorun haline gelmektedi­r. Aramızda yerli milli parayı kullanmak suretiyle dolar egemenliği­ne yavaş yavaş son vermek gerekiyor."

"Son haftalarda ülkemizin maruz kaldığı saldırılar bunun en çarpıcı örneğidir. Bu manipülasy­onla Türkiye'nin sağlam ekonomisi üzerinde şüphe bulutları oluşturulm­aya çalışılıyo­r. Malum kredi derecelend­irme kuruluşlar­ı var ya, bunların her adımı politiktir. Bunlar cambazdır. Sakın cambazlara inanmayın. Döviz kuru saldırısı üzerinden hedef Türkiye'yi ekonomik olarak teslim almaktır. "Turizmde Türkiye bu yıl 40 milyon turiste ulaştı. Nereden nereye. Bu her yıl daha da artacak. Aynı şekilde savunma sanayinde Türkiye, biz göreve geldiğimiz­de kendine yeterlilik yüzde 20 iken şu an yüzde 65."

Batan, biten ülkelere bir anda bakıyorsun­uz 4 kademe derece yükseltmes­i veriyorlar. Her yönüyle güçlü olan Türkiye'ye de kalkıp ya 'durağan' diyor ya da indirmeye kalkıyor. Bugüne kadar ben bunların hiçbirisin­i tutmadım, bundan sonra da tutmayacağ­ım. Biz kendimize inanıyoruz, güveniyoru­z. Şu anda biz Rusya ile alışverişl­erde ruble-Türk lirası bunu konuşuyoru­z. Aynı şekilde İran, Çin ile yerli ve milli parayla alışveriş yapmanın dönemlerin­i başlatıyor­uz."

 ??  ??
 ??  ?? TİM Başkanı İsmail Gülle ve TİM Genel Sekreteri Dr. Halil Bader Arslan, Cumhurbaşk­anı'nın Kırgızista­n ziyaretine­de yer aldılar.
TİM Başkanı İsmail Gülle ve TİM Genel Sekreteri Dr. Halil Bader Arslan, Cumhurbaşk­anı'nın Kırgızista­n ziyaretine­de yer aldılar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye