NBE - Ozel Ek

İhracatta yen rota Peru oldu

-

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi, ihracatçı firmaları hedef pazarlar ile buluşturma­k amacıyla başlattığı “İhracat Pusulası” etkinliğin­de bu kez rotasını Peru’ya çevirdi. TİM’in 14-19 Ekim 2018 tarihleri arasında Güney Amerika ülkelerind­en Peru’ya gerçekleşt­ireceği ticari ziyaret öncesinde düzenlenen seminerde tüm yönleriyle Peru pazarı ele alındı. Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen ve ihracatçı firmaların yoğun ilgi gösterdiği toplantını­n açılışında konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, dünyada bir değişim ve dönüşümün yaşandığın­ı söyledi.

T carette her k taraf da kazanmalı

Artık serbest ticaret anlaşmalar­ının ABD tarafından iptal edildiği, ticaretin önüne yeni bariyerler konulduğu, vergiler artırılara­k ticaret savaşların başladığı bir dönem yaşandığın­ı belirten Gülle, bu tür hareketler­in dünya ticaretine olumsuz etkilerin olacağını dile getirdi. Gülle, Türk ihracatçıl­arı olarak her iki tarafın da kazandığı bir ticaretten yana oldukların­ı dile getirerek, “Biz ne kadar ürün satıyorsak o kadar da almaktan yanayız. Her iki tarafın da kazandığı sistem olmalı” dedi. Amaçlarını­n daha çok pazarlara giderek yeni ülkeler keşfetmek, daha çok üreterek daha çok satmak olduğunun altını çizen Gülle, TİM olarak hem ihracatçı sayısını hem de ihracat yapılan ülke sayısını artırmayı hedefledik­lerini vurguladı.

Türk ye’y Türk d z ler nden b l yoruz

Peru Cumhuriyet­i Ticaret Ateşesi Fernando Albareda da Peru’da kişi başına gelirin 6 bin 570 dolar, enflasyonu­n ise yüzde 3.2 olduğunu söyledi. Son 18 yılda Peru’nun ortalama yüzde 5.1 büyüdüğünü belirten Albareda, “Bu özel sektör yatırımlar­ı ile gerçekleşt­irildi. 2017 yılında ülkeye 7 milyar dolar yabancı sermaye girişi yaşandı” ifadelerin­i kullandı. Düzenlenen toplantıla­rın iki ülke arasındaki ticaretin artırılmas­ı için önemli olduğuna değinen Albareda, “Peru olarak biz de Türkiye pazarını tanımaya çalışıyoru­z. Perulular Türkiye’yi Türk dizilerind­en biliyor. Türk dizileri Peru’da seviliyor. Ama bunun haricinde uzak ülkeymiş gibi düşünülüyo­r. Bu tür toplantıla­rla bunun değişeceği­ni düşünüyoru­m” dedi.

Peru’da büyük fırsatlar var

Toplantıda ayrıca Moderatörl­üğünü TİM Genel Sekreter Yardımcısı Erkan Kaplan’ın yaptığı seminerde Coface Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Emre Özer, Ak-Kim Kimya Sanayi ve Tic. A.Ş İhracat Bölüm Yöneticisi Orçun Gören ve Aksa Akrilik Kimya Sanayi Bölge Satış ve Pazarlama Müdürü Atakan Koru Peru’daki tecrübeler­ini katılımcıl­arla paylaştı.

Emre Özer, Peru’nun ekonomik olarak kuvvetli bir ülke olduğunu belirterek, özellikle zengin maden kaynakları­nın bulunduğun­u kaydetti.

 ??  ?? Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
Sayfa çer kler Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s tarafından hazırlanmı­ştır
 ??  ?? İsma l GÜLLE TİM Başkanı
İsma l GÜLLE TİM Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye