NBE - Ozel Ek

Kaynak TİM’den, kred Ex mbank’tan

-

Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s le Türk Ex mbank arasında kaynak kullanımın­a l şk n protokol mzalandı. Protokolle, Türk ye İhracatçıl­ar Mecl s kaynakları gerekl olması durumunda, Ex mbank aracılığıy­la hracatın f nansmanı ç n kullandırı­lab lecek.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi dövizdeki spekülatif yükselişin ihracatı olumsuz etkilememe­si adına harekete geçti. Bu kapsamda TİM, İhracatçı Birlikleri ile koordineli bir şekilde elindeki yedek akçeleri ve Türkiye Tanım Grubu kaynakları­nın bir kısmını ihracatçı firmalara kullandırm­ak üzere Türk Eximbank ile protokol imzaladı. TİM, İhracatçı Birlikleri ve Eximbank arasında kaynak kullanımın­a ilişkin protokol, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan nezaretind­e TİM Başkanı İsmail Gülle ve Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım tarafından imzalandı. TİM Başkanı İsmail Gülle, imza töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’nin ve iş dünyasını ana günde- minin döviz kurundaki hareketlil­ik ve ticaret savaşları olduğunu söyledi.

Ekonom k seferberl k çağrısına hemen cevap verd k

Döviz kurundaki hareketlil­iğin arkasında ekonomik bir sebep olmadığını­n herkes tarafından bilindiğin­i ifade eden TİM Başkanı Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tamamen siyasi sebeplerle ekonomimiz­e saldırıyor­lar. Ancak biz tüm Türkiye olarak gerekli cevabı veriyoruz. Hükümetimi­z, ekonomik ve siyasi tüm tedbirleri aldı. İş dünyası olarak hepimiz elimizden geleni yapıyoruz. Biz de TİM olarak, bütün birlikleri­mizle Cumhurbaşk­anımızın ekonomik seferberli­k çağrısına hemen cevap verdik. Yükselen döviz kurları nedeniyle ihracatçıl­arımızın zor duruma düşmesini istemedik. ‘Gün birlik olma günüdür’ dedik. İhracatçı Birlikleri­miz ile koordineli bir şekilde, yedek akçelerimi­zin ve Türkiye Tanıtım Grubu fonlarının bir kısmını, Eximbank’a kullandırm­a kararı aldık. Bu sayede verdiğimiz fonlar, ihracatçıl­arımıza 10 kat olarak geri dönecek.”

Her zaman serbest t caretten yanayız ama…

Uluslarara­sı ticarette korumacılı­ğın had safhaya vardığı, ticaret savaşların­ın büyük bir derinlik kazandığı yeni bir döneme tanıklık ettiklerin­i kaydeden Gülle, ihracatçıl­ar olarak her zaman serbest ticaretten yana oldukların­ı vurguladı. İsmail Gülle, “Ülkelerin birbirleri­ne karşı gümrük duvarların­ı yükseltmel­erinin, korumacılı­k politikala­rı uygulamala­rının doğru olmadığını düşünüyoru­z. Ancak ülkemize yöneltilen hamlelere Hükümetimi­z tarafından verilecek yanıtların da her zaman destekçisi­yiz” dedi.

B z m ş nsanlarımı­z akıllı tüccardır

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da son dönemde spekülatif dalgalarla Türkiye üzerinde senaryolar oluşturmak istendiğin­i söyledi. Yapılan spekülasyo­nların Türkiye’nin gerçekleri­yle uyuşmadığı­nı kaydeden Pekcan, ekonomik göstergele­rin atılan adımlarla kısa sürede istikrarlı seviyelere geleceğini kaydetti. Pekcan, “Böyle bir dönemde TİM’in atmış olduğu adım son derece anlamlı. Eximbank’a uzattığı el, 10 misli olarak ihracatçıl­ara dönecek. Bizim iş insanlarım­ız akıllı tüccardır” şeklinde konuştu.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise banka olarak iki yıldır hiç faiz artırmadık­larını, maliyetler­i de aşağıya çektikleri­ni söyledi. Geçmişte attıkları adımlarla böylesi zor günlere hazırlık yaptıkları­nı dile getiren Yıldırım, “TİM, bu iş birliğini hayata geçirerek örnek bir kurum olduğunu gösterdi. Biz ihracatçıl­arla ortaklık değil, kader birliği yapıyoruz. İç içe çalışıyoru­z. Banka olarak öncelikli olarak kur ve faiz riski olan ihracatçıl­arla çalışacağı­z” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? İsma l GÜLLE TİM Başkanı
İsma l GÜLLE TİM Başkanı
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye