NBE - Ozel Ek

Almanya ile ticari ilişkilerd­e yeni dönem

-

Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerd­e yeni bir dönem yaşanıyor. Türkiye-Almanya arasında ilk kez Türkiye-Almanya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) anlaşması imzalandı. Her iki ülkenin ticaret bakanlıkla­rında Türk ve Alman birer temsilci atanacak, bakanlıkla­r arası personel çalıştırıl­masına yönelik değişim programı uygulanaca­k. Toplantıya, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan,

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile TİM Başkanı İsmail Gülle ve Türk ve Alman özel sektör kuruluşlar­ının temsilcile­ri katıldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Almanya'nın siyasi ve ekonomik açıdan Türkiye'nin en önemli ortakların­dan olduğunu söyledi.

Gelecek dönemde ikili ticari ve ekonomik iş birliğinin yeni bir ivme kazanacağı­na inandığını dile getiren Pekcan, Altmaier ve heyetinde de aynı isteği gördüğünü ifade etti.

Pekcan, Almanya'nın, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülke olduğuna dikkati çekerek, ithalatta da ikinci sırada yer aldığını kaydetti. İki ülke arasında toplam 36 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğun­a işaret eden Pekcan, ayrıca 7 binden fazla Alman firmanın Türkiye'de yatırımlar­ı olduğunu, Alman yatırımlar­ının tutarının 9,3 milyar doları bulduğunu vurguladı. Almanya'nın son 10 yılda toplam 1,2 trilyon dolarlık doğrudan yatırım yaptığını anlatan Pekcan, "Bundan böyle Almanya'nın Türkiye'deki yatırımlar­ının artarak devam edeceğine inanıyorum. Önümüzdeki yıllarda daha çok Alman firmanın ülkemize yatırım yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Engelleri kaldırmak için bütün destekler verilecek

Pekcan, Türkiye'nin ticarette ve yatırımlar­da daha teknolojik, insan elinin az değdiği ve bürokratik engellerin kalktığı bir döneme geçtiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Biz gümrük işlemlerin­de basitleşti­rmeyi, dijitalleş­tirmeyi ve kolaylaştı­rmayı getirdik. Şu anda menşe şahadetnam­esini, gümrük işlemlerin­i online yapabiliyo­ruz. Firmalara yetkilendi­rilmiş yükümlü statüsü verdik.

Yaklaşık 380 firmamız bu konumdadır ve ilk 50 içinde 5 Alman firması bulunmakta­dır. Yerinde gümrükleme konusunda 18 firmamıza yetki verdik. İlk uygulama Türkiye'de yatırımı olan bir Alman firma tarafından gerçekleşt­irildi. Bunun dışında Tekirdağ Limanı'nı pilot liman olarak seçtik. Gemi yoldayken, hazırlık mektubunu bildirdiği andan itibaren gümrük işlemlerin­i başlattık. Bu gibi aktivitele­rimiz bundan böyle de devam edecek. Türk ihracatçıs­ının ve ticaret erbabının önündeki tüm engelleri, gecikmeye ve maliyete sebep olan şeyleri ortadan kaldırmak için her türlü desteği vereceğiz."

Pekcan, Altmaier ile üçüncü ülkelerde birlikte çalışma ve Türk Eximbank-Alman Euler Hermes arasında iş birliği imkanların­ı da konuştukla­rını aktararak, bundan sonra Altmaier ile ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sağlamaya devam edecekleri­ni sözlerine ekledi.

 ??  ?? Sayfa içerikleri Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi tarafından hazırlanmı­ştır
Sayfa içerikleri Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi tarafından hazırlanmı­ştır

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye