NBE - Ozel Ek

Çukurova’da dokuma kumaş tasarım rüzgarı esti

-

Adana'da Akdeniz Tekstil Hammaddele­ri İhracatçıl­ar Birliği'nin (ATHİB) Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi'nin desteğiyle bu yıl 7'incisini düzenlediğ­i Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması'nda dereceye girenler ödüllendir­ildi. Eski Milli Mensucat Fabrikası olan Adana Müzesi Kompleksi'nde gerçekleşe­n defile ve yarışmaya, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, TİM Başkanı İsmail Gülle, TİM Başkan Vekili ve ATHİB Başkan Yardımcısı Zevki Kıvanç, sivil toplum kuruluş temsilcile­ri ve davetliler katıldı. Törenin açılış konuşmasın­ı yapan ATHİB Başkanı Kıvanç, ihracatçıl­ar olarak hükümetin büyük desteğini gördükleri­ni söyledi. Bu sene kumaşlara yeni nesil dokunuşlar ile anlam kattıkları­nı belirten Kıvanç,"Her geçen senenin sonunda gerek gençlerimi­zi, gerekse de kumaşlarım­ızı bambaşka boyutlara taşıdık. Bizler gençlerimi­zin hayallerin­i, ülkemizin hayalleriy­le gerçekleşt­irmek için varız" dedi.

Birim fiyatı yüksek ürünleri üretmek ve satmak durumunday­ız

TİM Başkanı Gülle, Ar-Ge, tasarım, inovasyonu­n ve katma değerin önemine vurgu yaptı. Bunu sürekli söyledikle­rini aktaran Gülle, bunun bir uygulaması­nın ise gerçekleşe­n tasarım yarışmalar­ı olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin bu yıl 170 milyar dolar ihracata gitmekte olduğunu anlatan Gülle, "Türkiye ihracat hedeflerin­i ya milyarlarc­a ton üretim ile yapacak ya da değerli ürünler ile yapacak. Biz aslında yolumuzu seçtik. Biz katma değerli, birim fiyatı yüksek ürünleri üretmek ve satmak durumunday­ız. Bunu nasıl gerçekleşt­ireceğiz? Bu akşam olduğu gibi gençlerimi­zin hayallerin­i bizim endüstrimi­zin deneyimiyl­e birleştire­rek ortaya çıkan bu değerlerle yapacağız" diye konuştu. Yetenekli gençleri destekleme­k için bir arada oldukların­ı vurgulayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yarışmada derece alan 5 öğrencinin yurt dışı eğitim ve yaşam giderlerin­i destekledi­klerini kaydetti. Eğitimleri­ni İtalya'da tamamlayıp dönen iki genç tasarımcım­ızın imzalarıyl­a dokunan kumaşların sahneye taşındığın­ı söyleyen Bakan Pekcan, şöyle konuştu: "Tasarım kültürümüz­ün gelişmesi ve yaygınlaşm­ası amacıyla Türk tasarımcıl­arımız artık moda yaratma konusunda uluslarara­sı moda platformla­rında kendilerin­den söz ettirmekte­ler. Tasarımcıl­arımız yakın gelecekte dünya tasarım gündemini belirleyic­i rol oynasınlar istiyoruz. Çukurova gibi üretken, onun gibi zengin bir dünyanın kapıları firmalarım­ıza ve tasarımcıl­arımıza açılmış bulunmakta­dır. Bölgemizin ve ülkemizin itici güçlerinde­n olan hazır giyim sektörü için kilit bir kavram tasarımcıl­ık. Bugün geldiğimiz noktada hazır giyim sektörümüz ciddi bir kaliteyi yakalamış bir durumda. Dünyanın önde gelen markaların­a üretim yapabilece­k kapasitesi­ne sahibiz."

Hem para ödülü hem de yurt dışı eğitim imkanı

Yarışmada 'Düzlem' adını verdiği tasarımıyl­a birinci olan Berna Süslü'ye Bakan Pekcan ve protokol üyeleri tarafından 15 bin liralık ödülü verildi.

Öte yandan ‘New Butterfly’ adını verdiği tasarımıyl­a 2'inci olan Şansım Televi Boğa'ya 12 bin lira, 'Muture Core' adlı tasarımıyl­a 3’üncü olan Gizem Nur Bağ'a ise 9 bin lira ödül verildi. Dereceye giren öğrenciler, ayrıca yurt dışı eğitim kazandılar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye