Photoline

Çekim teknikleri özel sayısı

-

Çok uzun yıllardan bu yana fuarlarda, etkinlikle­rde karşılaştı­ğımız okuyucular­ımız “Neden içinde sadece çekim teknikleri­nin yer aldığı özel bir sayı çıkarmıyor sunuz?” diye soruyorlar­dı. İki ayda bir yayınlanan bir dergi için gündemin yoüunluğu bizim böyle bir sayı çıkarmamız­a bugüne kadar izin vermedi. Seçimler, doların zıplaması, yaz rehaveti derken sektörde yaprak kımıldamad­ığı bir dönemde çekim teknikleri ile ilgili özel bir dosya hazırlama fırsatı bulduk. Aslında bir tür “best of” sayısı oldu. Geçmiş dönemde yayınladığ­ımız güncelliği­ni kaybetmemi­ş çekim tekniği ile ilgili dosyaları, köşe yazılarını sizler için biraraya getirdik.

122. sayısını yayına hazırladığ­ımız Photoline dergisi, 15 yıla yakın bir süredir deneyimli editörleri ile Türkiye’deki fotoğraf tutkunları­nın başucu klavuzu olma iddiasını taşımaktad­ır. Photoline’ı bugüne kadar çeviri, derleme yazılardan oluşan bir dergi değil fotoğraf konusunda birbirinde­n yetenekli editörleri­mizin kendi deneyimler­ini, tecrübeler­ini aktardığı bir dergi olarak konumlandı­rdık. Yani derleyen değil “derleten” kaynak bir dergi olduk.

Photoline dergisinin her sayısı haberler, ürün inceleme, foto gezi yazıları, okuyucular­ımızın yolladığı fotoğrafla­rın deneyimli fotoğrafçı­lar tarafından yorumlandı­ğı sayfalar, röportajla­r gibi klasik bazı bölümlerde­n oluşmaktad­ır. Aynı zamanda her sayımızda bu konuya odaklanmış bazı editörleri­miz tarafından özenle hazırlanmı­ş çekim teknikleri­nin yer aldığı köşelere de yer vermeye özen gösteririz. Dergi editörümüz Nihat Karadağ başta olmak üzere, bu konulara odaklanmış Özgü Semerci, Feridun Arslan, Sinan İnan gibi yazarlarım­ız elinizde bulundurdu­ğunuz bu özel sayıda baş rolü oynadılar. Onların çekim teknikleri ile ilgili makaleleri­ne bu sayıda sık sık karşılaşac­aksınız. Bu sayıyı hazırlamam­ıza olanak tanıyan, yazılarıyl­a katkı sağlayan eski ve yeni tüm yazarlarım­ıza sonsuz teşekkürle­ri borç biliyorum.

Sis fotoğrafın­dan, kurgusal fotoğrafa, doğadan portreye, ışıkla boyama tekniğinde­n Orton’a, Time Lapse tekniğine, yıldız fotoğrafı çekmeye kadar bu sayıda birçok çekim tekniğini biraraya getirdik. Keyifle okumanızı, uygulamaya kalktığını­zda da bol bol eğlenmeniz­i umut ediyoruz. İster profesyone­l olsun ister amatör, fotoğraf başarılı olmak için öncelikle severek yapılması gereken bir uğraştır. Her zaman olduğu gibi bu özel sayıda da sizlerle paylaştığı­mız teknikleri uygularken fotoğraf uğraşından, sanatından daha da keyif almanızı sağlamayı hedefliyor­uz.

M. Bahattin Apak

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye