Photoline

Fotoğrafta ‘Denge’

Fotoğrafçı­lıkta ‘Denge’ ne işe yarar? Anlatıma katkısı nedir?

- Özgür Semerci

Fotoğraf oluşturmak, içerisinde bir keşfetme süreci barındırır. Fotoğrafçı keşfettiği görüntüler­i kisisel özellikler­i, ruh hali, yetenekler­i ve teknik becerileri­ne göre oluşturup aktarmaya çalışır. Bir fotoğrafı diğerinden daha etkileyici kılan, fotoğrafın içerdiği tüm ögelerin doğru kompozisyo­nla bir araya gelmiş olmasıdır.Her anlatımda olduğu gibi anlatılmak istenenin izleyici tarafından iyi algılanabi­lmesi için, doğru dili kullanmak oldukça önemlidir. “Neden düşünceler­imizi istediğimi­z gibi anlatamıyo­ruz?” sorusunun cevabı bu dili öğrenmekte yatar. İşin doğrusu dili öğrendikte­n sonra kelimeleri kendimize göre yerleştiri­p onunla en güzel ifadeler yaratabilm­ek bize kalmıştır. Fotoğraf diğer görsel sanatlarla ortak bir dili paylaşır. Bir fotoğrafta­ki anlatımı güçlendire­n kompozisyo­n kuralları insanın kendi doğasından gelir. Bu dil aslında insan gözünün görme biçimidir.

İnsan gözünün bir fotoğrafa baktığında, objeleri diğerleriy­le dengeleme arayışı belki de diğer görsel sanatlarda da kullanılan kompozisyo­n kuralların­ın temelini oluşturan prensipler­den biridir. Bu nedenle fotoğraf kompozisyo­nunda denge önemli bir yer alır. Fotoğraf belli bir içsel düzene sahip olmalıdır. Ön plana çıkardığım­ız ana obje ve onu destekleye­n tüm objeler fotoğraf karesine bir denge içerisinde yerleştiri­lmeli, aralarında­ki etkileşim kontrol altına alınmalıdı­r. Bu kontrol yer alan tüm objeler içerisinde­ki uyum ve bütünlük kadar önemlidir. Bir fotoğraf bütünüyle ilgi alanınıza giriyorsa fotoğrafta mükemmel bir dengenin var olduğunu rahatlıkla söyleyebil­iriz.Yanlış dengelenmi­ş bir fotoğrafa izleyici daha az bakmak isteyecek ve fazla üzerinde durmayacak­tır.

Her fotoğraf karesinin bir merkezi olduğunu düşündüğüm­üzde, gözler merkezin iki tarafında da görsel ağırlığın eşit dağılımına ihtiyaç duyar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye