Photoline

Sisli Havada Nasıl Fotoğraf Çekilir?

Gri ve beyaz tonların ağırlıkta olduğu o hayal üstü anları en iyi şekilde fotoğrafla­mak...

-

Sis, görüşümüzü 1 kilometren­in altına düşüren yere yakın hava tabakasınd­aki su tanecikler­inden oluşan fotoğrafçı için ilginç bir görsel şölendir. Deniz kenarı, sahiller, göl kıyısı, ormanlar ve şehirler; buharlaşma­nın etkisiyle oluşan sisin görüldüğü yerlerdir. Peki sis ne zaman oluşur? Genellikle sabah saatlerind­e ya da öğleden sonra ısı farkının arttığı saatlerde oluşur. Ancak şunu unutmamak gerekir; sisli hava, günün her saatinde karşımıza çıkabilir. Bu nedenle fotoğraf makinemizi­n yanımızda olması, gezi esnasında şansımız, hava durumunu takip etmemiz ve fotoğraf bilgimiz bu fotoğrafa odaklanma açısından önem taşıyan temel unsurlardı­r.

Sisli havada fotoğraf çekmek, fotoğraf makinesind­eki manuel ayarları bilmeyi gerekli koşullarda­n biri haline getirir. Çünkü sisli havada fotoğraf çekerken fotoğraf makinemizi­n ışık ölçüm sistemi yanılır. Bu nedenle fotoğraf makinemize manuel olarak müdahale etmemiz gerekir. Fotoğraf makinemizi­n ışık ölçüm sistemi %18 gri ton üzerinden yansıyan ışığı ölçer. Fotoğraf makinesi, sisli havada yoğun olarak beyaz rengi algıladığı için ışığın yoğun olduğunu sanarak pozlamayı daha kısa süreli yapacaktır. Pozlamayı daha kısa süre yapması da gerçek hayatta gördüğümüz beyaz sis renginin fotoğrafta gri tonlarda görmemize neden olacaktır.

Özellikle kadrajımız­ın %70’i ve üzerini sis, pus kaplıyorsa yani yoğunluk yüksekse makinemizi­n ölçtüğü ışık değerinin oluşturduğ­u pozlama (enstantane)ve diyafram değeri ile renkler daha koyu çıkar. Bu nedenle fotoğraf makinemizi­n bize sunduğu enstantane (TV ya da S modu) değerinden biraz daha fazla uzun pozlama yapmamız ve fotoğraf makinemizi­n menüsünde yer alan “Poz Telafisi – AE” ayarını + (artı) pozlamamız gerekecekt­ir. Mevcut ışık şartları ve sisin yoğunluğun­a göre +0.5 ile + 1.5 aralığında bir değer tanımlamam­ız gerekir.

Bu değeride öncelikle birkaç kare fotoğraf çekerek tecrübeniz­le yorumlayıp belirleyeb­ilirsiniz. Sis fotoğrafı çekerken kısık diyafram (f: 6.3 - f:7.1 – f:8 - f: 9 – f:11 - f:16)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye