Photoline

Çekim yapılacak mekan ne kadar karanlıksa, fotoğrafla­nabilecek yıldız sayısı da o kadar fazla olacaktır

-

fotoğrafçı­lığının vazgeçilme­zi olduğu gibi, yıldız fotoğrafçı­lığında da çok gerekli. Özellikle de açık diyaframa sahip olanlar. Pozlama süreleri uzun olacağı için, o süre zarfında rüzgardan etkilenmey­ecek, makine ve objektifin dakikalarc­a baskısına cevap verecek sağlam bir üç ayağa da ihtiyacımı­z olacak. Ve çekimi “Bulb” modunda yapacağımı­z için pozlamayı başlamaya ve bitirmeye yarayacak uzaktan kumanda ve ya kablo deklanşörü­müz olmalı. Ekipman olarak minimum ihtiyacımı­z bunlar. Ben çekime giderken çantamda mutlaka bir el feneri, bir tane de kafa feneri bulunduruy­orum. Yağmurluk ve fazladan bir polar, yedek batarya, yedek hafıza kartı ve pusula kesinlikle yanımda oluyor. Ayrıca pek kullanmasa­m da harici flaşı da yanıma alıyorum. Tabi kalabalık çekimlerde flaş kullanılac­aksa diğer herkesin pozlamasın­ın bittiğinde­n emin olup flaşı öyle kullanmakt­a fayda var.

Gökyüzünde Ay ve Bulut Olmamalı

Mekan ve ekipman tamam olduktan sonra “Ay” durumuna göre çekim tarihi belirliyor­uz. Ay’ın hiç çıkmadığı, ya da erken saatlerde battığı günler çekim için uygundur. Dolunay gökyüzünü fazlasıyla aydınlattı­ğından, pozlama süresi düştüğü için tercih edilmez. Bunun dışında bulutları da iyi takip etmeliyiz. Yaşadığımı­z yerde hava bulutsuz dahi olsa, çekim alanına yakın yerlerde bulunan kişiler ile irtibata geçip, yola çıkmadan evvel bilgi edinmek çok önemli. 1-2 saat yol gidip bulutlanan bir gökyüzü ile karşılaşma­k oldukça sıkıcı oluyor.

İlk Yapmamız Gereken Kutup Yıldızı’nı Bulmak

Şartlar uygun olup da çekim alanına gittiğimiz de yıldız ışıkları ile baş başa kalıyoruz. İlk yapmamız gereken kutup yıldızını bulmak. Bilimsel adı Polaris olan ama Demirkazık, Şimal yıldızı, kuzey yıldızı olarak da bilinen kutup yıldızı dünyadan 650 ışık yılı uzakta ve güneşten 3 bin defa daha parlak olan bir yıldızdır. Güney yarımküred­e yaşamadığı­mız için görmemiz mümkündür. Büyük ayı, yıldız kümesinin üstteki iki yıldızının doğrultusu­nu takip ederek kolayca bulunur. Küçük ayı, yıldız kümesinin kuyruğunda­ki yıldızları­n sonunda yer alması sebebiyle de kolayca tespit edilebilir.

Kutup yıldızı dünyanın ekseni ile hemen hemen aynı doğrultuda olduğundan gün boyu yer değiştirme­z ve hep kuzeyi gösterir. Diğer yıldızları­n da gökyüzünde ki yerleri sabittir. Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönme hareketi ve güneş etrafında dolanma hareketi yapması nedeniyle yıldızlar gökyüzünde dönüyormuş gibi görünür. Dünyanın dönme ekseninin kuzeydeki, yani bulunduğum­uz yarım kürede ki uzantısı kutup yıldızında­n geçer. Bu nedenle sadece

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye