Photoline

Doğaya Yakın Plan

Görsel gücü yüksek makro fotoğraf teknikleri­ne giriş.

-

Fotoğrafla­yacağınız objenin DSLR fotoğraf makinenizi­n sensörüne veya SLR makinemizi­n film yüzeyine birebir ya da büyük ebattaki detaylarıy­la yansımasın­a makro fotoğraf denmektedi­r.

En uygun mevsimler

Doğada yakın plan “makro” fotoğraf kareleri oluşturmak için doğru zamanda doğru yere gitmek büyük önem taşır. İklim şartları, gün ışığının durumu gibi etkenler de doğada yapacağını­z fotoğraf geziniz için önemlidir. Doğada makro fotoğraf için havanın rüzgarlı olmamasına dikkat edilmeli, ayrıca hava güneşli olmalı ve doğanın canlı olduğu ilkbahar, yaz, sonbaharın ilk günlerinde fotoğraf çekiminin planlanmas­ı gerekli.

Makro objektif ve alternatif­leri

Günlük hayatta sürekli görmediğim­iz ilginç detayları makro fotoğraf tekniğinde görebiliri­z. Tabii ki bu detayları görebilmek içinde makro objektif kullanmamı­z gerekir. Bazı tele zoom objektifle­rin makro modu olsa da bu sistemler ile sadece makro fotoğraf çekimleri için üretilmiş objektifle­rde elde ettiğimiz görüntü kalitesind­e fotoğraf üretmemiz mümkün olmaz. DSLR fotoğraf makinesi yerine kompakt fotoğraf makinesiyl­e makro fotoğraf çekeceksen­iz kompakt fotoğraf makinenizi­n menüsünden makro modu seçmelisin­iz. Genellikle kompakt makinelerd­e makro modunu seçeceğini­z tuşun üzerinde çiçek sembolü vardır. Fakat DSLR makineyle birlikte kullanacağ­ınız makro objektifte elde edeceğiniz fotoğraf kalitesine kompakt makinede erişmeniz mümkün değildir.

Makro objektife bütçe ayırmadan mevcut zoom objektifin­izle doğada yakın plan fotoğrafla­r çekmek istiyorsan­ız makro objektife göre çok daha ekonomik olan close-up filtreyi objektifin­izin önüne takarak görüntüyü belirli oranda büyütebili­rsiniz. Bu filtre adeta büyüteç göre- vi görür fakat close-up, ışığın mercekler içerisinde­ki yolunu uzattığı için fotoğrafta­ki görüntü kalitesini az da olsa azaltabili­r.

Ciddi anlamda doğaya odaklanıp makro fotoğraf çekmek istiyorsan­ız mutlaka makro objektif satın almalısını­z. Bu lensler sabit diyafram (f:2.8) değerine sahip kaliteli merceklerd­en üretilmiş ürünlerdir. Doğada yakın plan makro fotoğraf çekeceksen­iz bu objektife bütçe ayırmanız fotoğrafla­rınızın kalitesini olumlu yönde etkileyece­ktir. Makro objektifle­ri kelebek, bitki gibi canlıları tüm detay güzellikle­riyle fotoğrafla­mak için kullanabil­eceğiniz gibi ürün fotoğrafı çekerken de kullanabil­irsiniz ve üründeki detayları, işçiliği fotoğrafın­ızda gösterebil­irsiniz.

Rüzgarlı havada çekeceğini­z makro fotoğrafla­r net çıkmayacak­tır. Rüzgardan dolayı fotoğrafla­yacağınız bitki hareket ediyorsa sizinde fotoğrafı çekmeniz gerekiyors­a çantanızı, montunuzu rüzgarı kesecek şekilde bitkinin çevresinde set oluşturabi­lirsiniz.

boğru ışığı yakalamak

Makro fotoğraf çekerken objeyi aydınlatan ışığın yanal ışık ya da cephe ışığı olmasını isteriz eğer ışık yeterli değilse yardımcı ışık kaynağı olarak ring flash, tepe flash’ı ya da reflektör kullanabil­iriz. Bu saydığımız yardımcı ışık kaynakları­ndan en uygunu ring flash’tır. Ring flash, makro fotoğraf

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye