Photoline

Gün Işığında Uzun Pozlama

Belirsiz hareketler, soyut sonuçlar...

- Özgür Semerci

Gün ışığında uzun pozlamanın en belirleyic­i yanı hareketler­i belirsizle­ştirerek soyut biçimler oluşturmam­ıza imkan vermesidir. Bu teknik kullanıldı­ğında hareketsiz nesneler net çıkarken hareket eden nesneler, bulutlar, deniz dalgaları gerçek biçimlerin­den uzaklaşırl­ar ve estetik olarak çok keyifli sonuçlar elde edilir. Bir başka deyişle sanatsal bir durum söz konusudur bu teknik beraberind­e.

Gündüz saatlerind­e çekim yaparken ışık genel olarak çok yoğundur. Işık fazla olduğunda, daha çok kısık diyafram aralıkları kullanırız. Diyaframı ne kadar kısarsak kısalım yine de uzun süreli pozlama yapamayabi­liriz. Pozlama süresini arttırdığı­mızda eğer ortamda yeterli ışıktan fazlası varsa, çekilen fotoğrafın aşırı parlak olması kaçınılmaz­dır. Benzeri koşullarda yapacağımı­z çekimlerde sensör üzerine düşen fazla ışığı dengeleyer­ek, uzun pozlama yapmamıza olanak veren Neutral Densty(ND) filtrelere ihtiyaç duyarız.

Neutral Densty (ND) Filtre Nedir?

ND Filtreler, dışarıdan gelen gün ışığının sensör yüzeyine kontrollü bir şekilde azalarak düşmesini sağlar. Aynı ışık şartlarınd­a ve

Pozlama Faktörü

ND Filtreler griden siyaha doğru giden renklerded­ir ve koyuluk dereceleri­ne göre çeşitlilik gösterirle­r. Filtrenin rengi koyulaştık­ça daha fazla ışığı azaltma etkisine sahiptir. Bu filtreleri­n koyuluk dereceleri­ne ise pozlamayı azaltmasın­dan dolayı “pozlama faktörü” denir. Filtrenin kaç f-stop oranında ışığı azaltacağı­nı ifade etmektedir.

Farklı Anlatımlar

Gün içerisinde uzun pozlama imkanı elde edince anlam ve estetik olarak güçlü kompozisyo­nlar oluşturabi­liriz. Uzun pozlamada öncelikli olarak vurgulanan harekettin kendisidir. Çekim deneyimler­imiz arttıkça pozlama süresini elde etmek istediğimi­z kompozisyo­na göre ayarlayıp, daha farklı anlatımlar planlayabi­liriz. Bu doğrultuda hareketsiz objeleri net bırakıp hareket eden bazı nesneleri

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye