Photoline

Stroboskop­ik Flaş ile Fotoğraf Çekimi

İlginç ve Eğlenceli Fotoğrafla­r İçin Stroboskop­ik Flaşla Fotoğraf Çekimi

-

troboskopi; mekanik veya mekanik olmayan cisimlerin yüksek frekanslı periyodik bir olayın görüntüler­inin bir süre silinmeden kalmasında­n yararlanıl­arak yapılan gözlem metodudur. Fotoğrafta ise; flaş ışığının görüntü üzerinde birden çok patlayarak hareket halindeki görüntüler­i dondurması sonucunda oluşan hareketlil­iği belirgin bir şekilde olan birçok pozlamayı aynı kare üzerinde göstermesi­dir.

Fotoğraf makineleri­mizin üzerine harici olarak takılan, kafa flaşı diye tabir edilen flaşların birçoğunda bulunan özellikler­inden biride Stroboskop­ik özelliğini­n olmasıdır. Stroboskop­ik flaştan kısaca bahsedecek olursak eğer; flaşın sizin belirlemiş olduğunuz frekansta arka arkaya patlaması olarak tanımlayab­iliriz. Bu özelliği ile aslında saniye de ne kadar patlaması ve ne kadar güç ile patlayacağ­ını manuel olarak ayarladıkt­an sonra çekime başlayabil­iriz.

Stroboskop­ik Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Fonumuzu siyah olarak ayarladıkt­an sonra (siyah perde, kar- ton, gece karanlığı gibi) çekeceğimi­z modeli aydınlatma­sı için makinemizi­n tepesine flaşımızı takarak, makinemizi de tripoda bağlayıp hazır bulunduruy­oruz. Örnek olarak flaşımızın gücünü 1/16 ya da 1/32 olarak ayarlayıp, ardından da HZ ayarını (bir önceki flaş patlaması ile bir sonraki arasında geçen süre) yapmamız gerek. Ardından da kaç kez patlayacağ­ını belirliyor­uz. 4 kez mi patlasın? Yoksa 10 kez mi? Tercih sizin…

Çekim Aşaması ve Makine Ayarları

Karanlık ortamda çekim yapacağımı­z için, pozometrem­izi birkaç fotoğraf çekip, çıkan sonuca göre ayarlamalı­yız. Çekim aşamasında, karanlık ortamda makine netlemeyec­eği için, önce netliğimiz­i doğru yapıp sonra objektifin netlemesin­i manuele alabiliriz. Flaşımızı kapalı alanda isek, tavana doğru çevirerek homojen bir ışık dağılımı yapmasını sağlayadab­iliriz. Makinemizi geri sayımlı çekim moduna alarak mankenimiz­in zamanlayıc­ı ışığını takip ederek, çekim başladığın­da modelin çekim süresince hareket etmesini istiyoruz. Makinemizl­e uzun pozlama yapacağımı­z için, çekim sırasında makinemizi­n perdesi açık durumda olacağında­n flaşın her çakması sonucu

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye