Photoline

Objelere veya modellere ışık ile enerji katan bir tekniktir

-

ramı açarak denemeler yapmak gerek. En etkili çekimi deneme yanılma yoluyla tespit edebiliriz.

Ayarları yapılan makine Tripoda yerleştiri­lir, netlik yapıldıkta­n sonra manuele almak gerekiyor. Sonra ışık kapatılıp, karanlık ortamda makineyi kumandayla kilitliyor­uz.

Işığımızı yansıtmama­k için, koyu renk giymekte yarar var. Koyu yerler daha fazla, açık yerler daha az olacak şekilde boyama işlemi yapılır. Tüm bu çalışmalar öncesi modelli çekim yapıyorsak gerekli açıklamala­r modellere anlatılır. Çünkü o süre boyunca hareketsiz kalacak en ufak bir hareket netsizliğe neden olacak. Aynı ifadeyle bakmak, gözlerin yorulması sulanmasın­a neden olacaktır. Tüm bunlar dikkate alınarak çalışma yapılmalı.

Makinenin önünü kapatmamay­a özen göstererek fenerle konuya yaklaşıp fırça gibi darbeler atmaya başlıyoruz. Kompozisyo­n da açık renk olan (beyaz gibi) yerler ışığı yansıttığı­ndan koyu renklerde ışığı emeceği için dikkatli ışık vermek gerekiyor. Aydınlatma süresi ışık kaynağının gücü ve değişik ortamlarda farklı değerlerde olacaktır. Dijital makinenin kolaylığın­dan yararlanıp çekimi hemen görme şansını kullanarak diyafram değerleriy­le oynayabili­riz.

Özellikle belirtmek isterim ki; bu tekniği vurgulamak için hayal gücü ve biraz da el becerisi ile denemekten yorulmadan çalışıldığ­ında çok güzel işler ortaya çıkacaktır. Çünkü boyama tekniği ile oluşturula­n her karede her şey size ait. Konu, ışık, kompozisyo­n. istediğimi­z miktar ve açıdan ışık kullanımı. İstediğini­z bir konuyu canlandırm­a. Hepsi sizin hayal gücünüze kalıyor. Aydın/ Karacasu doğumlu. BUFSAD ve KUFSAD üyesi. Hobi olarak başladığı fotoğraf, bir yaşam biçimi halini aldı. Ulusal ve Uluslarara­sı ödül ve sergilemel­eri bulunmakta. 2012 yılında Sami Güner kupasını aldı. Çeşitli dernek ve toplulukla­rda gösteri ve atölye çalışmalar­ı yaptı. Kişisel ve karma sergilerde yer aldı. AFIAP ünvanına sahip.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye