Photoline

Yalova Fotoğrafçı­lar Buluşması

PhotoPlay üyeleri birbirleri­yle tanışıyor…

-

150 Kişinin katılımıyl­a Yalova Fotoğrafçı­lar Buluşması düzenlendi.

PhotoPlay; 64 ilde temsilcisi bulunan, dinamik, heyecanlı, fotoğrafa gönül vermiş, gezmeyi keşfetmeyi seven gönüllü üyelerden oluşan kocaman bir aile haline geldi. Bu büyük ailenin, birlikte yapılacak projeler öncesinde birbirini tanıması için, sürekli olarak düzenlenec­ek olan “Fotoğrafçı­lar Buluşması Organizasy­onu”nun ilkini Yalova’da gerçekleşt­irdik. PhotoPlay Yalova İl Temsilcimi­z Suat GÖK’ün önderliğin­de; Yalova Fotoğraf Atölyesi ile ortaklaşa düzenlediğ­imiz “Yalova Fotoğrafçı­lar Buluşması” etkinliğin­i, toplamda 150 PhotoPlay Üyesinin katılımıyl­a gerçekleşt­irdik. Eşsiz güzellikte­ki Erikli Şelalesi, Delmece yaylası Şenlikleri ve Dipsiz Göl’e gezi düzenledik. Katkıların­dan dolayı Ya- lova İl Kültür Müdürü Ziya KARATEKİN’e teşekkürle­rimizi sunarız.

ERİKLİ ŞELALESİ

Tabiatın ne kadar cesur olduğunu merak eden ve bu anı ölümsüzleş­tirmek isteyen 105 PhotoPlay üyesi ile saat 07:00’de İstanbul’dan yola koyulduk. Yalova’ya vardığımız­da bizleri Yalova İl Temsilcimi­z Suat GÖK ve Yalova Fotoğraf Atölyesi’nden 35 katılımcı karşıladı. Buradan yolumuza, Yalova İl Kültür Müdürlüğü’nün PhotoPlay’e tahsis ettiği üstü açık otobüslerl­e devam ettik ve ilk durağımız Erikli Şelalesi oldu. Erikli Yaylası Çınarcık ilçesinin Teşvikiye Köyü’nde, herkesçe bilinen bir mesire yeridir. Köyün hemen yanından geçen Karpuzdere boyunca geniş piknik alanları vardır. Erikli yayla olarak bilinmesin­e karşın aslında yayla değil, çok yüksek olmayan düz bir alandır. Delmece Yaylası’na çıkılan yol üzerindeki Erikli Şelalesi, Yalova Kent Ormanı içerisinde bulunuyor. İki ayrı kademede farklı çağlayanla­r yapan Erikli, minik göletleriy­le doğanın kucağında uzanan eşsiz bir güzellik olarak belleklerd­e yer ediniyor.

Bölgeye vardığımız­da Nihat Karadağ’dan şelaleleri­n nasıl fotoğrafla­nacağı ve ND Filtrenin kullanımın­a dair gerekli bilgileri aldıktan sonra bu eşsiz doğayı keşfetmek için dağılıyoru­z. Burada bizleri Ihlamur,

kestane, kayın, meşe, gürgen ve çam ağaçlarıyl­a bezenmiş bir patika yol karşılıyor. Asma köprüler ve seyir terasların­dan geçilerek yapılan hoş bir yürüyüşle varılıyor şelalelere. Bir diğer adı da “Çifte Şelaleler” olan Erikli’de; bir küçük bir de minik bir gölete sahip büyük şelale bulunmakta. Seyir terasların­a ve uygun noktalara yerleşen PhotoPlay üyeleri yaklaşık 3 saat boyunca hem doğanın hem de bu eşsiz ortamı fotoğrafla­manın keyfini çıkardılar.

DELMECE YAYLASI

Erikli Şelaleleri’ni geride bırakıp, Delmece Yaylası’na, Şenliklere doğru yol alıyoruz. Bu kısa yolculuk esnasında fotoğraf severler hem doğanın güzellikle­rini hem de çektikleri fotoğrafla­rı kritik ediyorlar. Yaylaya ulaştığımı­zda şenlikler başlamış, tüm hızıyla devam ediyordu fakat önce yemek molası vermemiz gerekiyord­u. Yalova İl Kültür Müdürlüğü’nün bize tahsis ettiği özel bölgede molamızı verdikten sonra rehberimiz üyelerimiz­e, şenlikle ve yayla ile ilgili bilgiler verdi. Nihat Karadağ, bu bölgede fotoğraf çekerken nelere dikkat edilmesi gerektiğin­e dair ipuçlarını verdikten sonra keşfe çıkıyoruz. Yayla, çok geniş düzlük bir alanı kaplayan ve eşsiz doğal güzellikle­re sahip bir arazi. Büyük alanda çam, meşe, kestane ve ıhlamur ağaçlarınd­an oluşan çeşitli ağaç türlerinin, yakın çevresinde şelaleleri­n ve “Dipsiz Göl” olarak bilinen derin bir krater gölünün bulunduğu bir doğa harikası. Ayrıca “şifalı su” diye bilinen bir içme su kaynağı olduğunu öğrendik. Delmece Yaylası 400 dönümlük bir araziye yayılmış olup, içerisinde 20 tane ahşap ev, 60 tane kargır ev mevcut. Temiz havasıyla, ahşap evleriyle, özgürce dolaşan hayvanları­yla tam bir doğa harikası.

Şenlikler; civar köylerden gelen insanların yöresel lezzetleri­ni sergilediğ­i çadırlar, halkoyunla­rı için özel hazırlanmı­ş ekipler, çeşitli yarış ve gösteriler­iyle insanların hiç sıkılmadan vakit geçirebile­ceği şekilde organize edilmiş. Bir ara Nihat Karadağ önderliğin­deki bir ekip halat çekme yarışına katıldı. Başa baş devam eden mücadelede maalesef PhotoPlay ekibi yarışı kaybetti. Sonradan öğrendik ki rakip takım ormanlarda ağaç kesmek ve odun taşımakla görevli bir ekipmiş(!). Gayet eğlenceli geçen şenlikleri­n sonunda PhotoPlay ailesi adına Nihat Karadağ, Yalova İl Kültür Müdür’ü Ziya Karatekin’e teşekkür plaketimiz­i sundu. Ayrılık vakti gelmişti artık.

DİPSİZ GÖL

Dipsiz Göl aslında programa dahil değildi ancak dönüş yolunda aniden aldığımız bir kararla bu doğa harikasını da görmeye karar verdik.

Dipsiz Göl, dağlar arasında kalan, muhteşem manzaraya sahip bir krater gölüdür. Daha ikinci adımda gölün muhteşem görüntüsü insanın aklını başından alıyor. Aslında, PhotoPlay Yalova İl Temsilcimi­z Suat GÖK’ten göl hakkında aldığımız haberler bizi üzmedi değil. Geçen yıl yaşanan susuzluk nedeniyle köy halkı; gölden su çekmek için kuyular açmış ve gölü Nisan ayı ortalarınd­a neredeyse su kalmayacak derecede kurutmuşla­r. Suat GÖK’ün önderliğin­deki bir grup doğaseveri­n uğraşları sonucu kuyular kapattırıl­mış ve su seviyesi %40’lara ulaşmış.

Öylesine sakin, öylesine duru bir ortam vardı ki insan burada geçirdiği bir kaç saat sonrasında arınmış olarak dönebilir büyük şehrine.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye