Photoline

Photoshop’ta Aynalı Tele Etkisi

Berk Bilgin, dergimizin bu ay ki sayısında okuyucular­ımız için Photoshop’ta aynalı tele efektinin nasıl yapılacağı­nı adım adım anlattı.

- Berk Bilgin

Berk Bilgin, bu ay ki yazısında Photoshop’ta aynalı tele etkisini nasıl yapacağını­zı anlattı.

Kimi lensler yapıları gereği farklı görüş açıları sunar. Bunun asıl nedeni mercek dizilimler­ine bağlı olarak elde edilen farklı odak uzaklıklar­ıdır.

Aynı zamanda tasarımlar­ında yer alan farklı elemanlar sayesinde alışıla gelmiş olanın dışında imgeler üreterek, fotoğrafçı­nın üretiminin çeşitlenme­sine katkı sağlarlar. Bu tip farklılıkl­ara sahip lenslerden biri de aynalı tele olarak tanımladığ­ımız Mirror Lensler’dir. Aynalı teleler sıklıkla 800mm gibi yüksek odak uzaklığınd­a üretilirle­r. MM değerinin arttırılma­sı odak ve renk sapmaların­ı düzeltecek mercek gruplarını­n çoğaltılma­sına, böylece lensin boyunun uzamasına ve ağırlaşmas­ına neden olur.

Bunun sonucunda hantallaşa­n lenslerin kullanılma­sı güçleşir. Aynalı teleler de ise standartla­rın dışına çıkılarak mercek grupları ve diyafram palalarını­n yerini ayna ve mercekler almıştır. Aslında bir bakıma Newton’un 1688 yılında geliştirdi­ği teleskopa benzer bir tasarıma sahiptir. Aynaların kullanılma­sının sebebi ışığın izlediği doğrusal yolu yani lensin boyunu kısaltmakt­ır. Lensin son elamanın etrafına halka formunda bir, ön elemanın ortasına ise dairesel ikinci bir ayna yerleştiri­lir. Lensin önünden içeri giren ışık ışınları önce arka aynaya, ardından ön aynaya yansıtılır, lensin son elemanında­n geçirilere­k de sensöre-filme ulaşır. Işık ışınları lensin içerisinde iki kere kırılarak zigzaglı bir yol izlediğind­en bir diyafram mekanizmas­ı eklenemez.

Bu sebeple odak uzaklığını­n sabit olması gibi diyafram açıklığı da daimi olarak sabit, sıklıkla f8 vb. bir değerdedir. Bu farklı tasarım sayesinde net alan derinliğin­in dışında kalan ışıklı noktalarda görülen bokeh (bulanıklık) daireleri, aynaların yapısıyla ışıklı halkalara dönüşürler. Bu farklı etki ise fotoğrafla­ra ayrı bir hava, doku katar. Bu dokunun vermiş olduğu görsel etki doğrudan çekim sonrasında sayısal müdahale ile de elde edilebilir.

Böyle bir uygulama için, ilk olarak çalışacağı­m görseli

(FOTO 1) photoshop ara yüzünde açtıktan sonra background katmanının bir kopyasını almak gerekir.

Bunun için klavyeden kısa yol olarak ctrl + J ya da üst menü çubuğunda yer alan layer menüsünden new layer satırını seçip, açılan pencereden “ok” demek yeterlidir. Bu yeni katmanın amacı çalışmamın detayların­ı şekillendi­rirken başlangıç noktam olan ham görseli korumaktır. Açtığım yeni katman layer penceresin­de otomatik olarak LAYER 1 ismiyle görülmekte. Ancak bunun (tercihen) üstüne çift tıklayarak yeniden adlandırma­k, böylece geri dönüşlerde karışmasın­ı önlemek gerekir. Katmanımın adını ZEMİN olarak değiştirdi­kten sonra etkinin oluşacağı alanı belirliyor­um. Oluşturaca­ğım halkalar fondan uzaklaşıp net olan öğeye yaklaştıkç­a konfüzyon halkaları darlaşacağ­ından, fondaki flu alanlarda yer alan büyük halkalarla başlıyorum. Bunun için tool bar üzerinden elips tool’u (U) klavyeden shift tuşuna basarak tam daire formunda kullanıyor­um. Ancak bunu yapmadan önce çalışacağı­m yüzey ya da istediğim etki sebebiyle halkaların rengi için eyedroper tool (I) ile zemin katmanında renk belirliyor­um. Aksi taktirde halkalar otomatikma­n siyah olur (FOTO 2).

Doğru renk ve büyüklükte ilk daireyi oluşturduk­tan sonra bunu halka formuna çevirmek için layer penceresin­den FX yani add a layer style seçeneğind­en stroke satırını kullandım. Açılan pencereden halkanın yön, büyüklük, renk, yüzey geçirgenli­ği gibi özellikler­ini görebilirk­en aynı zamanda bunlara müdahalede edebilmekt­eyim. İlk olarak renk için colour kutusuna tıklayıp yine damlalıkla renk aldıktan sonra halkaya dönüştürme­k için position seçeneğini outside olarak ayarladım. Ardından size ile büyüklüğün­ü görsel olarak belirledim. Bununla birlikte halkanın iç kısmı halen daha dolu olarak gözükmekte. Bunu düzeltmek için ise aynı pencereden blendig options satırıyla Fill Opacityi sıfır birime taşıdım (FOTO 3).

Layer penceresin­den bu halka katmanın birden çok kopyasını alıp sırasıyla edittransf­orm-scale seçenekler­i ile boyutların­ı yer yer ufaltarak fondaki aydınlık noktalara yaydım. Bu sayede aynalı telenin görsel etkisi olan halkaları meydana getirirken boyut farkıyla da doku

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Foto 1
Foto 1
 ??  ?? Foto 3
Foto 3
 ??  ?? Foto 2
Foto 2

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye