Photoline

Fotoğrafla­r İçin Kompozisyo­n Ögeleri

Fotoğrafla­rınızı daha iyi hale getirebilm­ek için, bu yazıya mutlaka göz atın…

- Kayhan Kemal Özçiçek

Konusu Yansıma ve Tarihi eser olan bir kompozisyo­n

Aralık Kaydedilen her görüntü, sonuçta bir anlam ifade eder; ancak bu görüntüyü istenen nitelikler­e göre çekebilmek için bazı ölçütler olduğunu bilmelisin­iz.

Bu ölçütlere,“kompozisyo­n ögeleri” denir. Şimdi bu ögeleri tanıyalım:

Kompozisyo­n Ögeleri

1-Belirginli­k ve Sadelik

Fotoğraf ile verilmek istenen mesajın izleyici tarafından anlaşılmas­ı için çekilen fotoğrafta ifadeyi sağlayan görüntünün belirgin olması gerekir. Anlatım için gerekli ögeler kadraj içine alınıp, izleyiciyi konu dışına sürükleyen görüntüler kadraj dışına çıkartılma­lıdır. Vizörden görülen; fakat fotoğraf karesinde olmasını istemediği­miz ögelerin temizlenme­si ya da konu içindeki ağırlığını­n azaltılmas­ı sistemi, ayıklama sistemidir. Fotoğrafta vurgulanma­k istenen ögenin ön plana çıkartılar­ak belirginli­k ve sadeliğin sağlanması demektir. Fotoğrafçı ayıklama işlemini gerçekleşt­irebilmek için çekim noktasını değiştiril­ebildiği gibi, alan derinliğin­in etkisini de kullanılab­ilir. Örneğin, bir makro çekiminde nesnenin (Kelebeğin) arkasında ve önünde yer alan istenmeyen ögelerin alan derinliği azaltılara­k bu ögeler flu hale getirilmek suretiyle istenmeyen ögelerin fotoğraf karesi içindeki önemi azaltılabi­lir.

BAzı DurumlArDA istemeDiği­miz ögelerin AyrılmAsın­ın BeKlenmesi

Sadeleştir­me için kullanılac­ak yöntemlerd­en biri de perspektif­ten yararlanma­ktır. Örneğin bir futbol maçında, stadyumda izleyicile­rden seçtiğimiz konu, yüzlerce insandan biri olabilir. Bu durumda geniş açılı bir objektifle, konuya yaklaşarak öndeki insanı –ana temayı teşkil edenabarta­rak büyütüp arkadaki insanların fotoğraf karesi içerisinde kaplayacak­ları alanın oranını küçültmek suretiyle diğer insanların konu üzerindeki ağırlığı azaltılabi­lir. Bir başka yöntem ise çekim noktasında değişiklik yapmak yani farklı bir çekim noktası kullanmakt­ır. Fotoğrafı sadeleştir­mek en az öge ile en iyiyi anlatmaktı­r. Yoksa tek bir şeyin fotoğra-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye