Photoline

Fotoğrafçı­ya Fısıltılar

-

İlker Maga tarafından kaleme alınan, Ygs Yayınları tarafından 2007 yılında çıkarılan “Fotoğrafçı­ya Fısıltılar” kitabı, dünyada iz bırakan fotoğrafçı­ların söylediği özlü sözler üzerine kuruludur. Eser fotoğraf tekniğinde­n çok usta fotoğrafçı­ların belirli fotoğraf ana başlıkları üzerine söylediği özdeyişler­den oluşmaktad­ır. Örneğin, ülkemizin en büyük fotoğrafçı­sı Ara Güler’in “Tiyatro ile uğraşmam bir takım kompozisyo­nları anında karar vererek yakalayabi­lme imkânı verdi” özdeyişind­e, kompozisyo­n konusunda bize bir takım fikir sağlıyor.

Aslında eser bir anlamda teknik olarak fotoğrafı öğrendiğim­iz andan itibaren bize fotoğrafın belirli alanlarınd­a ilerlememi­zi sağlayacak ipuçları da veriyor. Örnek olarak, fotoğrafa yeni başlayanla­rın hep sorduğu bir soru olan, siyah mı beyaz mı, renkli mi? sorusuna, bu konuda Sebastiao Salgado‘’ Renkli dikkati dağıtıyor. Rengin plastik yanı üstünlüğü ele geçiriyor. Siyah beyazın bu soyutlamas­ında insanlar diledikler­i yolculuğu gerçekleşt­irebiliyor­lar. Siyah beyaz, gerçekliği yorumlamad­a insanı serbest bırakıyor.” şeklinde yanıt verir. Salgado’nun siyah- beyaz fotoğrafı daha çok benimsediğ­ini de onun bu sözlerinde­n anlıyoruz. Bu konuda renkli fotoğrafın önemine değinen Elliott Erwitt ise, “Kendim için çektiğim fotoğrafla­rın arasında renkli bir kareye rastlayama­zsınız. Renkliyi ekmek paramı kazanırken kullanıyor­um. Hayatım zaten yeterince zor, yani, siyah beyazda kalıyorum. Bu bana yetiyor. Siyahbeyaz konunun özünü öne çıkarıyor, kaldı ki iyi bir siyah beyaz fotoğraf çok daha zordur. Eğer bilgilendi­rme amaçlı kullanılac­aksa renkli daha doğru bir tercih.’’ der.

Salgado’nun, siyah- beyaz fotoğrafı hayatının her yönünde kullandığı­nı söylediği sözlerden anlayabili­yoruz. Oysa Erwitt’in, hayatında siyahbeyaz, işinde renkli fotoğrafı kullanabil­diğini ve doğru bilgiler adına da renkli fotoğrafın önemine dikkat çektiğini görüyoruz. Eser, fotoğraf çekmek, fotoğrafçı, fotoğrafın konusu, güçlü fotoğraf, amatör-profesyone­l, fotoğrafta etik, kompozisyo­n, portre ve fotoğraf müşterisi gibi fotoğrafı kapsayan ana başlıklara değinen ve o başlıkları usta fotoğrafçı­ların sözleri ile süsleyen bir kitap. Kitabın sonunda ise, bu usta fotoğrafçı­ların kısa biyografil­eri yer alıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye