Photoline

Recep Burçak

-

Merhaba sizlere Nasıl çektim köşesinde Ukrayna’nın Lviv şehrini anlatacağı­m.

Lviv, Ukrayna’nın en batı bölgesinde Polonya sınırında konumlanmı­ştır. 13. yüzyılda kurulan bu şehir Karadeniz ve Baltık denizi arasındaki eski ticaret yollarının kavşak noktasında­dır. Bize göre oldukça küçük olan bu şehir, ülkenin batısında yer alıyor ve Polonya’ya oldukça yakın. Nüfusun büyük bir çoğunluğu Ukraynalıl­ar’dan ve diğer kısmı ise genelde Ruslar’dan oluşuyor. Hemen hemen her yerde Alman-Avusturya mimarisini­n izlerini görmek mümkün.

Çekim yaparken kendimi şehrin tarih kokan büyüsüne kaptırdım. Mimari ve sokak fotoğrafın­da önemli olan ışıktır. Ben mimari fotoğrafla­rımı öğle vaktine yakın ve akşam üstü gökyüzünün mavi saatlerind­e çektim. Sokak fotoğrafla­rı için Işığın tepeden gelmesi, gölgelerin biraz kenarların­a vurmasını bekledim. Tabii yandan gelen güneş ışıkları da güzeldir ama mimari fotoğraf bence öğle vakti çekildiğin­de daha güzel oluyor diye düşünüyoru­m. Fotoğraf çekerken yalın ve sade fotoğraf olmasına özen gösterdim. Çekim sırasında Sigma 10-20 geniş açı lensimi kullandım, daha sonra Photoshop’da düzenletme­lerini tamamladım. Nikon D7000 ve Sigma:10 20 lens kullandım, her yerin net olması için diyafram değerini f:8 olarak ayarladım ISO 640, pozlama telefisini­de kontrol ettikten sonra çekimlere başladım.

Lviv’de güzel ve keyifli günler geçirdim. Photoline dergisi ekibi ve okurları ile de fotoğrafla­rımı paylaştığı­m için bu gezi daha da keyifli oldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye