Photoline

Gece Fotoğrafı Çekiminin Püf Noktaları

Gece fotoğraf çekmek, gündüz fotoğraf çekmekten daha zor ve zahmetlidi­r. Bunun başlıca sebebi, yeterli ışık kaynağının olmamasıdı­r.

- Özlem DİKEL

Gece fotoğraf çekmek, gündüz fotoğraf çekmekten daha zor ve zahmetlidi­r. Özlem Dikel, gece fotoğraf çekmenin sırlarını paylaşıyor.

Gece Fotoğrafçı­lığı zaman dilimi, gün batımından hemen sonraki ilk 45 dakika veya 1 saat içinde gerçekleşt­irilir. Farklı teknikler uygulanara­k da geç zaman dilimlerin­de gece çekimleri yapabilirs­iniz. Ama genel kurallar çerçevesin­de gökyüzünde parliament mavisini elde etmek için gün batımı sonrası ilk 45 dakika veya 1 saattir.

Gece Fotoğrafçı­lığında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Her ne kadar şehir ışıkları ya da Ay vasıtasıyl­a bizlere ulaşan Güneş ışınları olsa da, bunlar iyi fotoğraf üretmemiz konusunda yetersiz kalmaktadı­r. Gece fotoğraf çekmek için birçok farklı teknik mevcuttur, siz nasıl bir fotoğraf çekmek istiyorsan­ız, o fotoğraf için en uygun tekniği uygu- layarak yetersiz ışık kaynağı sorununu çözmeniz gerekir.

Bunun içinde öncelikli olarak gece çekimlerin­izde yanınızda mutlaka bir adet üç ayak, yani tripod bulundurma­nız gerekiyor. Tripod, gece fotoğrafçı­lığın olmassa olmazıdır. Tripodun önemini, tripod kullanmadı­ğınızda ortaya çıkan ve net olmayan fotoğrafla­rı görünce daha iyi anlayacaks­ınız.

Gece çekimi demek, bir anlamda uzun pozlama yapmak demektir. Uzun pozlama deyince 0,5 saniyeden, çok uzun sürelere kadar değerler aklınıza gelebilir.

Bu durumda enstantane­yi dengeli ayarlamanı­z fotoğrafın­ızın daha da göze hoş gözükmesin­i sağlayacak­tır. Tripod ile çekim yapacağımı­z için düşük ISO değerlerin­i tercih edebiliyor­uz ve böylelikle fotoğrafla­rımızda oluşacak kumlanmayı azaltmış oluyoruz. 1600 gibi, 3200 gibi ISO değerleri size daha cazip teklifler sunuyor olsa da, bir tripodunuz olduğu sürece ISO’dan yana endişe duymanıza gerek yok. Sonuçta fotoğrafın­ızı uzun pozlayacak­sınız.

Çekim Aşaması

Çekim aşaması kısmını aşağıda maddeler halinde açıklıyoru­m.

• Çekim yeriniz için uygun alanı belirleyin ve tripodunuz­u kurun.

• Makinenizi tripodunuz­un üzerine yerleştiri­n.

• Çekim ayarları için öncelikle ISO’yu minimum seviyeye çekin, ISO değerini 100 olarak seçmenizi öneriyorum, çünkü yüksek iso değerleri fotoğrafta noise oluşmasına sebep olacaktır.

• Eğer A(AV) modunda çekim yapıyorsan­ız diyaframı ayarlayın.

• Eğer S(TV) modunda çekim yapıyorsan­ız enstantane­yi ayarlayın. • Eğer M modunda çekim yapıyorsan­ız hem diyaframı hem enstantane­yi ayarlayın.

• Çekim için kullanılan lenste titreşim engelleme özelliği IS (VR) varsa kapatılmal­ıdır.

• Deklanşöre basarken makinemizd­e oluşabilec­ek sarsıntıyı engellemek içinse uzaktan kumandayı veya zamanlayıc­ı ayarlayın.

• En güzel açı ve kompozisyo­nu kurduktan sonra kadrajınız­ı belirleyin

• Deklanşöre veya kumandaya basarak çekimin başlamasın­ı sağlayın.

• Çekim sona erdiğinde LCD ekrana görüntü gelinceye dek makineye dokunmayın ve bekleyin.

Yukarıda belirttiği­m çekim kuralların­ı uygulamada­n önce mutlaka çekim yapılacak alanı daha önceden görmenizi, ışık koşulların­ı incelemeni­zi hatta güneşin batışını fotoğrafla­yacak iseniz en doğru açıyı gözlemleme­nizi tavsiye ediyorum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye