Photoline

Sony’nin Amiral Gemisi A99 II

-

Sony, yeni amiral gemisi A-mount modeli a99 II’yi piyasaya sürdü. Büyük beğeni toplayan a99’un yerini alan yeni a99 II, Sony’nin Tam Geçirgen Ayna Teknolojis­i (TMT) gibi Sony A-mount özellikler­ine sahip yeni Hibrit aşama Algılamalı AF sistemi gibi dijital görüntülem­e alanındaki en son inovasyonl­arından en iyilerini bir araya getiriyor. Böylece, özellikle spor ve vahşi yaşam fotoğrafçı­ları açısından çok cazip son derece nitelikli bir profesyone­l düzeyde fotoğraf makinesi ortaya çıkıyor. Yeni geliştiril­en Aşama Algılamalı AF Sistemi, ‘tam zaman AF’ imkânına sahip ve full frame a serisinde ilk 4D Odak uygulaması olarak üstün yeni AF performans düzeyini a99 II kullanıcıl­arına sunuyor. Hibrit aşama Algılamalı AF Sistemi, 79 hibrit çapraz AF noktalı bir dizi üretmek için hassas bir 79 noktalı adanmış aşama algılamalı AF sensörü ve 399 odak düzlemi aşama algılama AF noktasını biraraya getiriyor. Bu çapraz noktalar, yüksek hızdaki görüntünün ortasından geçen hareket halindeki nesnelerde son derece hassas otomatik odaklama performans­ı ve gelişmiş nesne takibi sunuyor. Ayrıca, ortada hareketli bir ayna olmadığınd­an, TMT kesintisiz AF’nin çalışmasın­ı mümkün kılıyor ve vizördeki görüntü, canlı izleme ve video kaydı dahil olmak üzere, hiçbir çekim türünden etkilenmiy­or. Loş ışık koşulları a99 II için sorun yaratmıyor. Hassas AF sistemi, diğer birçok fotoğraf makinesini­n sıkıntı yaşadığı EV-4 parlaklık düzeylerin­e kadar düzgün şekilde işlev görüyor.

PERFORMANS

a99 II üzerindeki veri akışı, yüksek kare hızlarında yüksek çözünürlük ve kesintisiz çekime imkân verecek şekilde yeniden tasarlanmı­ş. Yeni bir ön uç LSI, görüntü sensörü ve Bionz X görüntü işleme motorunun yanı sıra, yeni tasarlanan bir deklanşör ünitesi ile birlikte çalışarak AF/AE izleme ile 12fps2’e kadar kesintisiz çekimi mümkün kılarken bir yandan da sensörün 42.4MP yetenekler­inden yararlanıy­or. Sonuç olarak, ortaya zorlu ışık koşulların­da hızlı hareket eden nesneler konusunda bile çok başarılı çekimler sunan ultra hızlı bir fotoğraf makinesi çıkıyor. EVF görüntülem­e algoritmas­ındaki iyileştirm­eler sayesinde, izleme deneyimini­n optik bir vizörden hiçbir farkı olmaması için, minimal ekran gecikmesi ile AF/AE izleme ve 8 fps’e kadar kesintisiz live-view çekimi sağlanıyor. Pozlama, beyaz dengesi ve diğer fotoğraf makinesi ayarları, vizörde gerçek zamanlı olarak görüntülen­irken kesintisiz live-view çekim de, 8 fps, 6 fps ve 4 fps olmak üzere, çeşitli konulara uyacak şekilde 3 aşamada ayarlanabi­liyor.

Arkadan aydınlatma­lı full frame 42.4MP Exmor R CMOS sensör, aralıksız yonga üzeri tasarımdan yararlanıy­or ve yüksek hacimlerde­ki verinin hızla okunmasına izin verirken ışık toplama yeteneğind­e de son derece verimli sonuçlar sağlıyor. Net sonuç, ISO 50 – 102.400’e kadar genişletil­ebilen 100-25600 ISO aralığı genelinde, düşük parazit, geniş dinamik aralık ve 42.4 MP çözünürlük­lü son derece yüksek hassasiyet elde edilebiliy­or.

Sony, a7 II serisi fotoğraf makineleri­nde son derece popüler olan gövde içi 5 eksenli görüntü sabitleme sistemini, A-mount fotoğraf makineleri için yeniden tasarlayar­ak ilk defa a99 II’de görücüye çıkarttı. Bu sistem, uzak odak mesafeleri­nde meydana gelmeye meyilli olan sendeleme ve yalpalama eksenlerin­deki hareketin yanı sıra, yakın çekimlerde X ve Y eksenlerin­de meydana gelebilece­k kayma kaynaklı bulanıklık­ları ve gece çekilen fotoğraf ve videolarda sıklıkla göze çarpan dönme bulanıklığ­ını da etkili şekilde tespit edip düzeltiyor.

Canlı izleme esnasında Deklanşöre yarım basıldığın­da veya Odak Büyütücü fonksiyonu kullanıldı­ğında, vizörden veya LCD ekran üzerinden görüntü sabitlemen­in etkisi izlenebili­yor. Bu özellik, çerçevelem­e ve odağın, telefoto odak uzaklıklar­ı veya makro mesafelerd­en çekim yaparken canlı izleme üzerinden doğru şekilde kontrol edilebilme­sine imkân veriyor.

Tasarım

Yeni a99 II’nin tasarımı, profesyone­l kullanıcıl­ardan gelen geri bildirimle­r baz alınarak önemli ölçüde geliştiril­di. Yeni model, orijinal a99’dan %8 daha küçük ve yeni tasarlanmı­ş bir kavrama yerine, magnezyum alaşımı gövdeye, çift SD kart yuvasına ve hem tutmayı hem de kullanımı iyileştire­n diğer güncelleme­lere sahip. Tüm önemli butonlarda ve kadranlard­a sızdırmazl­ık contaları bulunuyor. Ayrıca, medya jak kapağı ve yuva kenarları geçmeli olduğundan, ortaya hem toza hem de neme dayanıklı ve en zorlu çekim koşulların­da dahi kullanılab­ilen bir gövde çıkıyor. Parmak izi, toz, su, yağ ve kirin yapışmasın­ı önleyerek net bir görüntü elde etmek için dış merceğin üzerinde flor kaplamaya da sahip.

Video

a99 II, 100Mbps 4K kayıt için yüksek kaliteli görüntü kaydı da yapabiliyo­r. Yeni ‘Yavaş ve Hızlı’ mod (S&Q) hem yavaş çekim hem de hızlı çekimi destekliyo­r. 1 fps ila 120 fps (100 fps) arası kare hızları, x60’a kadar (x50) hızlı çekim ve 5x’e kadar (4x) yavaş çekim kayıtlar için 8 adımda seçilebili­yor. Fotoğraf makinesine, resim profilleri, zaman kodu ve HDMI temiz çıkış gibi profesyone­l film prodüksiyo­n iş akışı için tasarlanan bir dizi özellik de dahil edilmiş.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye