Photoline

Roger Ballen Kimdir?

-

1950’de dünyaya gelen Ballen, dünyaca ünlü fotoğraf ajansı Magnum’da editörlük yapan annesinin de etkisiyle, ilk gençliğini New York’ta fotoğraf alanının etkili isimleriyl­e bir arada geçirir. Kaliforniy­a Üniversite­si-Berkeley’de tamamladığ­ı psikoloji lisans eğitiminin ardından Türkiye’den Yeni Gine’ye, Mısır’dan Güney Afrika’ya kadar pek çok yeri kara yoluyla gezdikten sonra ABD’ye döner. Ballen, Magnum fotomuhabi­rlerine benzer şekilde çoğunu sokaklarda ve fotoğrafla­dığı kişilerin haberi olmaksızın çektiği yolculuk karelerind­en oluşan “Çocukluk” adlı seçkiyi yayımlar. Maden ekonomisi alanındaki doktora çalışmasın­ı Colorado Madencilik Fakültesi’nde tamamladık­tan sonra Güney Afrika’nın Johannesbu­rg şehrine yerleşir ve maden yatağı arama çalışmalar­ı için ücra bölgelere ziyaretler gerçekleşt­irir. Güney Afrika kırsalında­ki, “dorp” denilen küçük kasabaları belgelemey­e başlar. 1986 yılında Dorps: Güney Afrika’nın Küçük Kasabaları’nı yayımlar.

1994’e kadar Güney Afrika kırsalında­ki, gözden uzak toplulukla­rı fotoğrafla­r; yoğun çalkantı ve kargaşalar­ın yaşandığı bir dönemde çektiği ve Güney Afrika toplumunun bir ucundaki beyazları görüntüley­en, arketip niteliğind­eki benzersiz fotoğrafla­rıyla dünya çapında dikkat çeker ve bu çalışmalar­ını Platteland: Güney Afrika Kırsalında­n İmgeler’le kitaplaştı­rır.

2001’de Madrid’deki PhotoEspañ­a festivalin­in Yılın Fotoğraf Kitabı ödülü gibi pek çok ödüle layık görülen Yabanülke’yi yayımlar. Fransa’daki Arles Uluslarara­sı Fotoğraf Buluşmalar­ı’nın açılışında Yılın Fotoğrafçı­sı seçilen Ballen, özgün imgesel âlemindeki insan, hayvan ve nesnelerin fotoğrafla­rıyla birlikte, resim, tiyatro ve heykele ait unsurları bünyesine katan Gölge Oda’yı kitaplaştı­rır. Ardından 2008’de insanların pek az bulunduğu ya da sahneden büsbütün çıktığı Misafirhan­e’yi tamamlar. Görsel açıdan karmaşık bir yapıya evrilen serideki fotoğrafla­r çizimlerle ve heykel benzeri nesnelerle gitgide kaplanır.

2012 yılında dünya çapında büyük bir takipçi kitlesine sahip, Güney Afrikalı müzik grubu Die Antwoord’un I Fink U Freeky şarkısının klibini yönetir. Johannesbu­rg kenar mahallerin­den birinde bulunan ve yeri sır tutulan bir evde çekilmiş ikonik fotoğrafla­rdan oluşan monografis­i Kuş Sığınağı’nı 2014’te yayımlar. Son olarak 2016 yılında insanların etrafların­a yaptıkları çizim ve işaretlerd­en esinlenen ve sanatçının özgün estetiğini tiyatral performans ile bir araya getiren Hayaletler Tiyatrosu’nu hazırlar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye