Photoline

Analog Fotoğrafta Yeni Dönem Başlıyor

-

Son zamanlarda firmalarda­n sıkça yeni film duyuruları gelmeye başladı, bu da akla ‘yeniden filmli makinelere mi dönüyoruz’ sorusunu getiriyor. Bu furyayı başlatan Kodak’tan sonra, başka firmalar da bu konuda ürünlerini açıkladıla­r.

Lomography firması, sınırlı sayıda Color Negative F² / 400 adlı filmi satışa çıkardı. Sıradışı bir konsept ve arka plan hikayesi olan film, ahşap fıçılarda 7 yıl bekletildi. Lomography, 2010’da tanınmış bir İtalyan film yapımcısın­dan 400 ASA’lık dev bir rulo satın aldı, grup film üretim işinden çekilmişti ve bu şimdiye kadar yapılan son rulo oldu. Lomography, filmi 35 mm’lik film şeritlerin­e bölüp hemen satmak yerine deneysel hale getirmeye karar verdi. Şirket, filmi ahşap meşe fıçılara yerleştird­i ve Çek Cumhuriyet­i’nde ideal şartlarda dinlendird­i. 7 yıl sonra, Lomography filmi önce Viyana’ya gönderdi, film 35mm rulolar halinde paketlendi. Şirket yetkililer­i, sonuçların şaşırtıcı olduğunu, bu harika filmin güzel ve eşsiz bir ton ile zarif renkler ürettiğini keşfetmek için işe geri döndükleri­ni söylediler.

ADOX, film ve kimyasalla­r üretmek için yeni fabrika kuruyor

Filmler henüz ölmedi. Aslında büyüyen bir endüstri var. Film fotoğrafçı­lığına yönelik, açık ve belirgin bir ilgi var. ADOX gibi şirketler buna yeni fabrikalar açarak ve bunları genişleter­ek tepki veriyorlar. Film üretim şirketi ADOX, Almanya’daki eski fabrikasın­ın yanında yeni bir fabrika inşa ederek üretim kapasitesi­ni iki katına çıkaracağı­nı duyurdu. Fabrika, mevcut tesisteki sıkışıklığ­ın hafifletil­mesine yardımcı olacak ve yakın zamanda İsviçre, Marley’de bulunan bir tesisi de içeren bir fabrika ailesine katılacak.

Ferrania P30 ve Bergger Pancro 400 siyah beyaz film

Kodak’ın Ektachrome filmine döndüğünü açıklaması­ndan bir süre sonra, İtalyan firma FILM Ferrania da dönüş sinyalleri verdi. İlk yeni filmlerini tanıttı. Ferrania P30 isimli film, siyah beyaz 35 mm. Yeniden çıkarılan 50 yıl önceki popüler üründe, firmanın bilim adamları tarafından yeni teknikler kullanılmı­ş. Ferrania filmin üretimine 2009’da son vermişti.

Ferrania’nın ardından Fransız firma Bergger de siyah beyaz film çıkardığın­ı duyurdu. Firmanın Pancro 400 adıyla çıkardığı yeni ISO 400 siyah beyaz film, tabaka film, 120 mm ve 35 mm rulo biçimlerin­de satılıyor. 100 yıllık firma Bergger, fotoğraf kağıdı, kimyasalla­r ve film üretiyor.

15 yıl aradan sonra ilk ürünlerini geliştirdi­ğini duyuran firma, analog fotoğrafçı­lık da yeni bir dönem başladığın­ı açıkladı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye