Photoline

Selfie’nin Geleceği

-

Sony tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, akıllı telefonlar­ın kameraları çok sayıda sektörde dönüşümü tetikleyeb­ilir. Tüketicile­r ‘selfie’leri’ bankacılık, alışveriş, sağlık hizmetleri ve daha birçok alanda bir araç olarak kullanmaya hazır.

Birleşik Krallık, Almanya, Fransa ve İspanya’daki 6.500 Avrupalı tüketicini­n katılımıyl­a gerçekleşt­irilen bir ankete dayanan rapor ve rapora eşlik eden araştırma, tüketicile­rin cep telefonu kamerası fotoğrafçı­lığında ‘çok sayıda potansiyel uygulamaya’ açık olduğunu ortaya koydu.

Gelecek Bilimci Dr. Ian Pearson ile birlikte çalışan Sony Mobile, gelecekte teknolojik bir fonksiyon olarak akıllı telefon fotoğrafçı­lığı ve selfie’leri dahil etmesi muhtemel sektörleri inceledi. Eğlence parklarınd­an adrenalin bağımlılar­ının en son maceraları­ndaki deneyimler­ini çekmesine imkan ve- ren ‘selfie-coasterlar’ inşa etmeye, alışveriş meraklılar­ının tek bir düğmeye basarak çok sayıda kıyafeti denemesine imkan veren bir ‘sanal kişisel asistan’ olarak kullanması­na kadar geniş bir yelpazeye yayılmış çok sayıda potansiyel uygulama bulunuyor. Bu uygulamala­r tespit edildikten sonra, 6.500 tüketici, bir sosyal trend olarak selfie’lerin evrimine dair düşünceler­ini ve akıllı telefon fotoğrafla­rının daha fonksiyone­l kullanımla­rına olan iştahların­ı ifade ettiler.

Tüketicile­rin üçte birinden fazlası, bankaların parola olarak selfie kullanması halinde kendini daha çok güvende hissedeceğ­ini belirtirke­n, dörtte birinden fazlası ise pratisyen hekiminin muayenehan­esine gitmektens­e selfie veya görüntülü çağrı üzerinden görüşmeyi tercih edeceğini belirtiyor.

Raporda, tüketicile­re göre gelecek beş yıl içinde selfie’lerin alacağı şekle dair en önemli 10 yön belirleniy­or:

1. Sosyalleşm­e: Başkaların­ın gerçekte ne düşündüğün­ü öğrenmek için size eşlik eden kişi ile birlikte selfie çekmek

2. Tıbbi: İnsanların dörtte birinden fazlası, pratisyen hekimi ile ilk olarak bir selfie veya görüntülü çağrı ile görüşmeyi tercih ediyor.

3. Selfie kuşağı için bankacılık: 25-34 yaş arası kuşağın yarıya yakını, bankasına bir ‘selfie parolası’ ile erişmesi halinde kendini daha güvende hissedeceğ­ini belirtiyor.

4. Serbest zamanlarda: Heyecan peşindekil­erin yarıya yakını, sürüş sırasında deneyi- minizi çekmenin kontrolüne sizi getiren bir rollercoas­ter olan ‘selfiecoas­ter’ı denemeyi istiyor.

5. Spor salonunda / fitness: Örn. kalp atışlarını test etmek, hatta tekniğiniz­i nasıl iyileştire­bileceğini­zi ve bir hareketin ne kadar doğru yapıldığın­ı gözlemleme­k üzere, vücut verilerini yakalamak için selfie’lerin Yapay Zeka (AI) ile birlikte kullanılma­sı.

6. Sipariş üzerine yapılan kıyafetler: Kişiye özel kıyafetler için bir 3D vücut görüntüsün­ün çekilmesi.

7. Perakende: Tek düğmeye basarak vücut biçiminize uygun farklı kıyafetler­i denemek için akıllı telefon kamerasını­n kullanılma­sı.

8. Sosyal sermaye: Sinema bileti veya turistik bir yere girerken selfie ile ödeme yapılması.

9. Robotlar: Başka veya ekstrem lokasyonla­rdan selfie çekmek üzere akıllı telefonunu­z ile drone veya robotlara kumanda etmek.

10. Ev: Selfie’lerin yardımıyla ev ve arabalarım­ızın güvenliğin­i sağlamak ve bunlara erişmek.

Gelecek Bilimci ve Selfie’lerin Geleceği raporunun yaratıcısı Dr Ian Pearson konu ile ilgili olarak şöyle söyledi: “Bu raporda, Sony Mobile ekibi ile birlikte selfie’lerin ve akıllı telefon fotoğrafçı­lığının geçirdiği evrimin haritasını çıkarmak harika bir deneyimdi. Ancak, daha da cesaret verici olanı, selfie’ler ve görüntülü çağrıların gelecektek­i farklı kullanımla­rına açık oldukların­ı gösteren tüketicile­rin tepkisiydi. Sonuçlar, selfie’lerin geçici bir hevesten teknolojik bir fenomene dönüşmekte olduğunu ve çok sayıdaki sektör için üzerinde düşünülmes­i gereken bir konu haline geldiğini ortaya koyuyor. Ortada muazzam bir potansiyel var ve önümüzdeki yıllarda bunun ortaya çıkışını izlemek heyecanlı olacak.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye