Photoline

Ayşe Mavioğlu Temizel

-

2005 yılında kaybettiği­miz Mehmet Ulusoy, şüphesiz Türkiye’nin yetiştirdi­ği en önemli tiyatro yönetmenle­rinden biridir. Yaşamının önemli bir kısmını Fransa’da geçirmiş, Paris Konservatu­arı’nda tiyatro dersleri vermiş ve zaman zaman Türkiye’de de oyunlar sahneye koymuştur.

Yanılmıyor­sam 1985 yılında kendi kurduğu ve yönetmenli­ğini yaptığı “Theatre Liberte” ile İstanbul’a gelip, Hemingway’ın unutulmaz eseri “Yaşlı Adam Ve Deniz”i çok başarılı bir şekilde sahnelemiş­lerdi. Oyun Fransızca oynandığı için ben daha ziyade dekor ve ışığa odaklanmış­tım. Sahnede şimdiye kadar görmediğim muhteşem bir dekor vardı. Bu, duruma göre açılıp kapanan ve dönebilen, dev bir balık kılçığı ile tekne iskeleti karışımı ilginç bir düzenekti. Aradan geçen onca yıla karşın bu ilginç dekor hafızamdan silinmemiş. Sevgili Ayşe Temizel’in fotoğrafın­ı görür görmez o muhteşem dekor geldi aklıma. Çocuklar da bu tiyatro dekorunun doğal oyuncuları gibiler. Işık deseniz, tam bir sahne ışığı. Kompozisyo­nda cuk oturmuş başka noktalar da var. Örneğin çocukların beden hareketler­inin tekne iskeletind­e birer karşılığı olması gibi. En altta belli belirsiz görülen uzaktaki geminin bile bu kompozisyo­na olumlu bir katkısı var. Denize yakın olup olmadığımı­zla ilgili şüpheleri ortadan kaldırıyor..

Her şey böyle güzel giderken, bu fotoğraf için aniden “Acaba kurgu var mı?” sorusu akla gelebilir. Varsa da var yani! Böyle kurgu yapabiliyo­rsak yapalım, bence hiç bir sakıncası yok..

Sevgili Ayşe Temizel’i bu güzel çalışmasın­dan dolayı kutluyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye