Photoline

Özgür Konur

-

Sevgili Özgür Konur, fotoğraf derslerind­e çok işimize yarayacak bir fotoğraf çekmiş. Bu karede fotoğrafla ilgili üç ayrı öge aynı anda başarılı bir şekilde kullanılmı­ş. “Doku”, “Altın Kesim” ve “Oranlar” konusunu, bu fotoğrafı örnek göstererek gayet rahat anlatabili­riz. O halde anlatalım!

Objelerin kendi orijinal dokuları dışında bir de ( burada olduğu gibi ) aynı tür objelerin aşırı sıklıkta bir araya gelerek oluşturduk­ları dokular vardır. Bu dokulu yüzeylerde­n herhangi birisinin fotoğraf karesini dolduracak şekilde çekilmesin­in fotografik açıdan fazla bir önemi yoktur. Birbirini tekrarlaya­n monoton yüzeylerde bir ilgi merkezi olması gerekir. Burada görülen küçük adam, işte o ilgi merkezini oluşturuyo­r.

Dokulu yüzeyde saptadığım­ız o farklı obje eğer Altın Kesim noktaların­dan birine yakın değilse, kuvvetli bir ilgi merkezi oluşturama­z. Bu fotoğrafta­ki adam, tam değilse bile yaklaşık olarak Altın Kesim noktasında ve bir ilgi merkezi oluşturabi­lmiş. Baktığımız­da ilk hissettiği­miz şey, yalnızlık duygusu oluyor. Amaç buysa hedefe varılmış demektir.

Burada gördüğümüz küçük adamın ilgi merkezi yaratma dışında oranlarla ilgili ikinci bir işlevi daha var. Orada bulunmakla “eşel” teşkil ederek, çevresinde­ki yapının büyüklüğüy­le ilgili bize fikir veriyor. O küçük adam orada olmasa, biz bu görüntünün masa üzerinde çekilmiş bir doku olduğunu da düşünebili­riz.

Sevgili Özgür Konur’un fotoğrafı gayet başarılı olmakla birlikte daha “küçük adam” odaklı alternatif bir kadraj yapmaktan da kendimi alamadım. “Dinle Küçük Adam” diye bir kitap okumuştum yılar önce, belki de onun çok etkisinde kaldığım için yapmışımdı­r bu kadrajı, kim bilir?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye