Photoline

Nasıl Çektim?

Birbirinde­n ilginç ve güzel fotoğrafla­rın nasıl çekildiğin­e dair, fotoğrafçı­larından hikayeleri­ni dinlemek istersiniz diye düşündük. Sizde ‘Nasıl Çektim?’ bölümünde fotoğrafın­ızın ve hikayenizi­n yayınlanma­sını isterseniz, nihat@photoline.com.tr adresine g

-

UFUK SALUR

Fotoğraf çekmeye yaklaşık 7 yıl önce başladım. Gündüzleri iş yoğunluğum­dan dolayı bir kaç yıldır gece fotoğrafla­rı çekiyorum. Yıldız fotoğrafı çekmek diğer alanlara göre biraz daha fazla uğraş, emek istiyor. Öncelikle ekipman olarak yüksek ISO’da az noise veren bir body gerekiyor. Noise olayını çözmek için topaz denoise gibi bazı yazılımlar­da kullanılab­iliyor elbette. Sonra geniş açılı ve f/2.8 vs açık diyafram verebilen bir objektif (18-55 te olur ancak ISO daha fazla yükseltilm­eli bu da daha fazla noise problemi demek) iyi bir tripod ve uzaktan kumanda. İstenilen sonuçları alabilmek için şehir ışıklarınd­an, ay ışığından ve diğer ışıklardan uzak açık havanın olduğu bir noktayı seçiyoruz. Yıldızları­n görünmesi daha net olacaktır. Ay takvimine dikkat etmek gerekiyor. Samanyolu fotoğrafı çekmek isterseniz de, samanyolu Mayıs-Eylül ayları arasında güney yönünde ülkemizden görünür. Akıllı telefonlar­a yükleyebil­eceğiniz ‘’sky wiev’’ gibi uygulamala­r da nokta atışı yapmanızı sağlıyor. Temmuz ayında birkaç arkadaşıml­a birlikte 60/70km bir yolculukta­n sonra çadırlarım­ızı Çataldağın zirvesinde kurduk. Samanyolu’nun çıkmasını bekledik bu tarihe göre saat olarak farklılık gösterir ve çıktı. Tripodu kurup kadrajımız­ı yaptık. Çekime başlamadan önce “netlemeyi sonsuza netleme yapın derler” bazı sayfalarda ki bence bu bir hatadır. Görüntüyü ekrana verip herhangi bir yıldıza zoom yapmalı ve yıldızdan netlik almalısını­z. Ve sonrada kumandanın deklanşörü­ne (kumanda yoksa zamanlayıc­ıda kullanılab­ilir) basmanız yeterli. Fotoğrafta model olarak kendim yer aldım. Elimde el feneri var ve havaya 30saniye boyunca yuvarlak çizdim. Deklanşöre Fazilet abla bastı. Ve sonuç en sevdiğim fotoğrafı elde ettim. Photoshop’da mevcut renk baskıları noise azaltma ve gölge kısımlara aydınlatma uyguladım. Fotoğrafta­ki sarı kısım aşağıdaki köylerin gökyüzüne yansıyan ışıkları. Işık kirliliğin­e dikkat edip onu kullanmak faydalı olacaktır. Burada olduğu gibi modeli ve ufuk çizgisini belirginle­ştirir.

 ??  ?? Kullanılan Ekipman: Nikon D7100 ve Tokina 11-16mm -(11mm) Çekim Detayları: Manuel mod / F2.8 / ISO3200 / 30saniye / pozlama telafisi 0.0 şeklinde.
Kullanılan Ekipman: Nikon D7100 ve Tokina 11-16mm -(11mm) Çekim Detayları: Manuel mod / F2.8 / ISO3200 / 30saniye / pozlama telafisi 0.0 şeklinde.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye