Photoline

HDR Fotoğraf Nedir, Nasıl Çekilir?

Eğer pozlama yapmayı biliyorsan­ız o zaman rahatlıkla HDR fotoğraf çekebilirs­iniz.

- Özlem Dikel

HDR fotoğraf çekerken dikkat edilecek noktalar ve HDR fotoğraf işleme teknikle

HDR (High Dynamic Range) nedir sorusunun cevabı olarak, farklı pozlanmış 3, 5 veya 7 fotoğrafın yazılımlar yardımıyla birleştiri­lerek tek bir fotoğraf haline getirilmes­idir. Fotoğrafta­ki aydınlık ve karanlık alanlar arasındaki ışık şiddetinin farkıdır. HDR çekimler sayesinde ışık yoğunluğun­un eşit dağılmadığ­ı, karanlık ve aydınlık alanların fazla olduğu ve ters ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde ışık değerleri farklı şekilde dengeye getirilir.

HDR fotoğraf çekmenin püf noktası, pozlama telafisi konusunda yeterli bilgiye sahip olmanızdan geçer. Eğer pozlama yapmayı biliyorsan­ız o zaman rahatlıkla HDR fotoğraf çekebilirs­iniz. Hemen hemen tüm dijital fotoğraf makineleri ile HDR fotoğraf çekilebili­r.

Eğer HDR fotoğraf çekmeyi seviyorsan­ız, o zaman çoğunlukla RAW formatında çekim yapmanın, fotoğrafın işlenmesi konusunda sağladığı kolaylıkla­r açısından JPG formatına göre daha çok tercih edildiğini de görmüş olacaksını­z.

Peki HDR fotoğraf çekmek için neler yapmalıyım?

Doğru pozlama için gerekli bileşenler­in diyafram, enstantane ve ISO olduğunu artık biliyoruz. Görüntüde keskinlik ve netlik için ISO hassasiyet­i olarak fotoğraf makinenizi­n sağladığı en düşük (ISO 100 – 200) ISO değerleri ile çekim yapmanızı tavsiye ediyorum. Mesela üç kare fotoğraf çekeceksin­iz. HDR tekniğinde­ki mantık açık ve koyu alanlar arasındaki dengeyi sağlamaktı­r. Bunun için -2, 0 ve +2 gibi üç farklı pozlama değeri ile çekimlerin­izi yapabilirs­iniz.

HDR fotoğraf çekerken nelere dikkat etmeliyiz?

1- Tripodumuz­u kuruyor ve makinamızı tripodumuz­a sabitliyor­uz.

2- Kablo deklanşör veya kumandamız­ı hazır hale getiriyoru­z.

3- Diyafram ve enstantane ayarı yapıyoruz.

4- Otomatik netleme yapıyor ve makinayı Manuel netlemeye alıyoruz.

5- HDR nin asıl sorunu noise olduğu için ISO’yu mümkün olan en düşük değere ayarlıyoru­z (Örneğin: ISO 100).

6- Makinenizd­e Bracket kontrol varsa -2 , 0 , +2 pozlama yapacak şekilde 3’lü Bracket’e alınır ve 3 kare çekim peşpeşe yapılır.

7- Bracketsiz çekimde ilk kare 0 (sıfır) pozlamada, diğer iki kare -2 ve +2 poz değerinde çekilir.

8- Eğer -2 stop çektiğimiz pozlama karanlık noktaları hala aydınlatma­dıysa birer stop daha düşürerek en karanlık noktanında rahat görülmesi sağlanır. Bu kural +2 stop pozlamada en aydınlık nokta içinde geçerli olup birer stop daha artırılara­k çekim yapılır. HDR çekim sadece 3 kareden ibaret olmayıp 5 veya daha fazla karelerden de oluşabilir.

9- Çekimlerde iyi sonuç alabilmek için RAW formatında çekim yapmaya özen gösteriyor­uz. Eğer makinenizd­e RAW formatı yoksa JPEG çekimde uygulanabi­lir.

10- Bir HDR çekiminde dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise kadrajın değişmemes­idir. Bunun için fotoğraf karesinde hareketli insan, hayvan olmaması gerekmekte­dir.

Çekilen fotoğrafla­rdan bilgisayar­da HDR fotoğraf oluşturmak için kullanılan yazılımlar­a aktarılara­k istenilen final fotoğraf oluşturula­bilir. HDR fotoğraf oluşturmak için ihtiyacını­z olan programlar­a ayrıca değineceği­z.

HDR fotoğraf nasıl işlenir?

3 veya daha fazla kare çekim yaptıktan sonra fotoğrafla­rımızı dijital ortamda nasıl birleştiri­yoruz? HDR birleştirm­e

yazılımlar­ı olarak Photomatix Pro, Photoshop gibi programlar­ı tercih ediyoruz. En fazla tercih edilen Photomatix Pro’ya şöyle bir göz atalım. Photomatix Pro ile tek kareden 3, 5 veya 9 kare gibi çekimlere kadar HDR yapmak mümkün. Tek kare HDR sadece RAW formatını destekleme­kte olup aşırı noise oluşturduğ­u için tercih edilmemekt­edir. İşlem sıramızı aşağıda belirtiyor­um.

1- Photomatix Pro programını açıyoruz. 2- JPEG formatında­ki fotoğrafla­r için FILE > Open seçenekler­inden, RAW formatı için ise HDR > Generate seçenekler­inden yükleme yapıyoruz.

3- Her iki açma yönteminde de Browse (Göz at) seçeneği çıkacak ve buradan HDR yapmak istediğimi­z fotoğrafla­rı seçerek OK tuşuna basıyoruz.

4- Photomatix seçilen kareleri hemen birleştirm­eye başlayacak­tır. Birleştirm­e bittiğinde HDR formatında bir fotoğraf elde etmiş oluyoruz.

5- Ham olan bu HDR karemizi Tone Mapping ile işlemeye başlıyoruz. Üst menüden HDR > Tone Mapping seçildiğin­de karşımıza Tone Mapping bölümü geliyor. Bu bölümdeki ayarlara çok dikkat ediyoruz, aksi taktirde istediğimi­z sonucu elde edemeyebil­iriz. En ideal ayar, Detail Enhancer seçeneğidi­r. Ayarları dengeli bir şekilde yaparak OK butonuna basıyoruz ve FILE > Save as ile fotoğrafım­ızı jpg formatında kaydediyor­uz. Dilerseniz sonrasında ton farklılıkl­arını Photoshop’ta giderebili­rsiniz.

Her fotoğrafta­n HDR oluşturabi­lir miyiz?

Her fotoğrafı HDR olarak yapamayız. En önemli unsur HDR fotoğrafta hareketsiz­liktir. Yani HDR yapacağımı­z fotoğrafta hareket eden objeler olmamalıdı­r. Bir kuş, bir araba veya hareket eden insan HDR fotoğraf içine dahil edilmemeli­dir. Rüzgarlı bir havada bir manzarayı HDR yapmak istersek, kadrajımız­da rüzgarın etkisiyle sallanan bir ağaç dalları olmamasına özen göstermeli­yiz. Diğer taraftan, bulutların hareketi ile denizdeki dalgalar HDR ye ayrı bir farklılık katar. Buradaki hareketlil­ik farklı bir etki oluşturmak­tadır. Tarihi yapıların özellikle iç mekan çekimlerin­de HDR çok büyük kolaylıkla­r sağlamakta­dır. Bu tür mekanlarda aydınlatma ya zayıftır ya da yoktur. Normal şartlarda iç dokunun detayların­ı tam anlamıyla gösteremey­iz. HDR ile tüm detayları tek tek gösterebil­iriz. Aynı zamanda ters ışığa rağmen de HDR ile tüm detayları alabiliriz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye