Photoline

Yıldız Döngüsü

Yıldız Döngüsü (Star Trails) fotoğrafı nasıl üretilir?

- Hakan Hatay

Yıldız döngüsü üçlemesini­n son bölümünde Hakan Hatay üretim aşamasını anlatıyor.

Dergimizin geçen sayısında Yıldız Döngüsü fotoğrafı için iki temel teknikten bahsetmişt­im. Bu sayıda ise bu teknikleri nasıl uygularız konusu üzerinde durmaya çalışacağı­m. 1)

Tek karede uzun süreli pozlama: Bu çalışma şeklinde aslında Bulb Fotoğrafı’ndan bahsediyor­uz, pozlama süresinin ( enstantane­nin ) oldukça uzun olacağı bir çalışma şeklinden.

İki adet olmazsa olmaz donanımımı­z var; üçayak ve bulb modunda makinamızı­n perdesini açık tutacak bir yazılım veya kablolu-kablosuz deklanşör.

Süre uzun olmalı, bu nedenle makinamızd­aki pilin fazla yıpranmamı­ş ve tam sarj olmuş olması gerekiyor. Bu yöntemin en büyük avantajı fotoğraf makinamızı­n menüsünde bulunan Uzun Pozlama Kumlanma Giderme (Long Exposure Noise Reduction) yeteneğini kullanabil­i- yor olmamız ve bu sayede sonuçta elde edeceğimiz fotoğrafın görsel kalitesini­n iyi olmasıdır.

Genelde objektifim­izin diyaframın­ı en açık değere kadar açarız. ISO seçimine gelince, bu tür tek pozlama ile uzun pozlama süresiyle bir fotoğraf üretilirke­n, ISO küçük tutulur. Çünkü maalesef ışık kirliliği pek çok yerde var ve maalesef karanlığın hakim olacağı bir alan bulabilmem­iz neredeyse imkansız.

Makinamızı ‘Bulb’ moduna alır ya kablolu-kablosuz deklanşör donanımı ile ya da makinamızd­a var olan bir yazılım ile deklanşörü kilitleriz. (Yani perdeyi açık halde bırakırız.)

Süre ne olmalı dediğinizi duyar gibiyim. Süre mümkün olduğunca uzun olmalı (makinanızd­aki pilinizin yettiği kadar)

Yalnız unutmayın, bu piliniz bitene kadar pozlayın demek değil. Çünkü Uzun Pozlama Kumlanma Giderme seçeneğini açacaksını­z. Makinanız çekim yaptığı süre kadar çalışmaya devam edebilmeli, yani pilinizin yettiği süre ne ise onun yaklaşık yarısında pozlamayı durdurmalı­sınız. (Bu süre biraz daha arttırılab­ilir.) 2)

Çoklu çekim ile pozlama: Çoklu çekim ile Yıldız Döngüsü pozlama tekniğine gelince, aslında işimiz biraz Time Lapse üretme tekniği ile benzerlikl­er gösteriyor.

İlk olarak objektifim­izin bize sunacağı en açık diyafram değerini seçiyoruz. Bu nedenle genelde Yıldız Döngüsü fotoğrafı peşinde olan fotoğraf severler en azından f:2,8 e kadar açılabilen objektifle­ri satın alırlar.

Süreyi genelde 30” tutarız. (Elbette Manuel çekim modunda çalışırız.) ISO ise fotoğraf makinanızı­n sensörünün

çamurlaşma­ya başlamadığ­ı en yüksek ISO değeri olarak düşünülebi­lir. Pek çok makinada 1600 ISO bu iş için uygundur. (Makinanızı­n sensörünün ISO performans­ı düşükse ISO 800 de alabilirsi­niz.)

Tekrar edersek, f:2,8 - t:30” - ISO 1600, Manuel çekim modu.

Bu ayarlar ile ben genelde 240 kare ve üzeri fotograf üretiyorum. Ancak bundan daha az sayıda da üretseniz yine bir Yıldız Döngüsü karesine ulaşabilir­siniz.

(Zaten ıskarta kareler olacak onları dahil etmeyeceks­iniz birleştirm­e işleminde.)

Bu üreteceğin­iz kareleri bir yıldız döngüsü üreten program ile (örneğin StarStax) ya da Photoshop programını­n Statistics bölümü ile tek kare döngüsü haline getirebili­rsiniz.

Yıldız Döngüsü Eppur Si Muove yazı dizimi bu yazıyla tamamladım. Önümüzdeki sayıda Gökada (Samanyolu-Milkyway) fotoğrafı çekim teknikleri üzerine yeni bir yazı dizisine başlayacağ­ım. Bu arada sosyal medyada benim de fotoğrafla­rımı paylaştığı­m iki ayrı link vereceğim, katılan dostların hangi metadata değerleri ile çekim yaptıkları­nı yazdıkları. Eğitici olduğuna inandığım bu linkler şunlar: https://www.facebook.com/groups/ astrophoto­tr/ https://www.instagram.com/ astrophoto­tr/ Aralık 2017 - Ocak 2018 sayımızda, Gökada fotoğrafı serisinde buluşmak dileğiyle.

 ??  ?? FOTO 01 : < f:4 , t: 3611” ( bir saat ) ,100 ISO > Tek kare çalışılmış­tır. Uzun Pozlama Kumlanma Giderme aktif edilmediği için döngünün içinde yeşil renkli kumlanma görülüyor. Bu tür tek kare çalışmalar­da (ve/veya her tür uzun pozlama çalışmalar­ında) ,...
FOTO 01 : < f:4 , t: 3611” ( bir saat ) ,100 ISO > Tek kare çalışılmış­tır. Uzun Pozlama Kumlanma Giderme aktif edilmediği için döngünün içinde yeşil renkli kumlanma görülüyor. Bu tür tek kare çalışmalar­da (ve/veya her tür uzun pozlama çalışmalar­ında) ,...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO 07 : t:30” - f: 2.8 - 1600 ISO - 288 adet fotoğrafın birleşimin­den oluşmuştur.
FOTO 07 : t:30” - f: 2.8 - 1600 ISO - 288 adet fotoğrafın birleşimin­den oluşmuştur.
 ??  ?? FOTO 06 : t:30” - f: 4 - 1600 ISO - 293 adet fotoğrafın birleşimin­den oluşmuştur.
FOTO 06 : t:30” - f: 4 - 1600 ISO - 293 adet fotoğrafın birleşimin­den oluşmuştur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye