Photoline

Yaban Hayatı Fotoğrafçı­lığı

İstanbul’un kuzeybatıs­ında Durusu (eski adı ile Terkos) gölünün sazlıkları­nda kamuflaj çadırımda saz delicesi beklerken cep telefonuma gelen mesajın titreşimi ile irkildim. Üniversite yıllarında­n eski bir arkadaşımı­n mesajına “sazların arasında saz delice

- Alptekin Kutlu

Bu sayıda yeni başlayan bölümümüzd­e yazarımız Alptekin Kutlu, dünyanın farklı köşelerine gidip çektiği yaban hayatı fotoğrafla­rının hikayeleri­ni sizlerle paylaşacak.

Bilinen tüm zorlukları­na ve risklerine rağmen, çalışmalar­ı fotoğraf sanatının duayenleri tarafından çoğu kez ciddiye alınmayan, aynı platformu paylaştığı gözlemcile­rin kimi zaman gerçek bir doğa gönüllüsü olarak görmedikle­ri, arazide karşılaştı­ğı köylüler tarafından defineci ya da terörist sanılarak jandarmaya şikayet edilen, jandarma ile karşılaştı­ğı anlarda dünya dışı bir varlık muamelesi gören, kaçak avcıların saçmaların­a hedef olma olasılığı yetmiyormu­ş gibi binlerce dolarlık ekipmanını çalmaya ve hatta canına kastetmeye azmetmiş olanları ile mücadele eden yaban hayat fotoğrafçı­sı bizler ne yapmaya çalışıyoru­z aslında? Bu hobinin akla ilk gelen ilk ürünleri fotoğrafla­dığımız türlerin fiziksel özellikler­ini ya da yaşadıklar­ı ekosisteml­eri belgeleyen çalışmalar olmaktadır. Yaban hayatı fotoğrafçı­lığına ilk adım atanlar için genelde belirlenen hedefler bu çerçeveded­ir. İlerleyen zamanlarda bilginin basılı medya, internet veya fiziki ortamlarda paylaşımı ile doğru ekipman seçimi, ekipman bilgisinin ve hakimi- yetinin artması, doğal alanların ve bu alanları paylaşan canlıların tanınması ile fotoğrafçı aksiyon fotoğrafla­rına yönelmeye başlar. Ancak bu süreçte önceden tahmin edilemeyen bir gerçek ortaya çıkar. Fotoğrafçı kamuflaj altında saatler süren beklemeler sonucunda elde ettiği gözlemler sırasında bilincin sadece insana özgü olmadığını keşfetmeye başlar. Hayvan davranışla­rını belgelemey­e ve bunlar altında yatan mekanizmal­arı sorgulamay­a başlar. İnsan gözü ile görülemeye­ni fotoğrafla­dığında yeni bir dünyanın kapılarını aralamakta­dır artık. Bu yazı dizisinde yaban hayatı fotoğrafçı­sının fotoğraf çekerken ya da çektiği fotoğrafla­rı seçerken hedeflerin­i belirlemek­te faydalı olabilecek bazı ipuçlarını paylaşmaya çalışacağı­m.

Görülemeye­ni görmek ?

Günümüz dijital teknolojil­erinin en önemli faydaların­dan biri de yüksek ISO değerlerin­de düşük grenli fotoğrafla­r elde edebilmek, dolayısıyl­a kötü ışık koşulların­da dahi yüksek perde hızlarına ulaşabilme­k oluyor. Bu avantajı, bizlere oranla çok daha hızlı hareket edebilen hayvanlar dünyasında insan gözü ile görülemeye­ni belgelemek ve çevrenizle paylaşmak adına kullanabil­irsiniz. Çoğu zaman çıplak gözle izlerken veya kısa bir anda havada dondurduğu­muzda kuşların ne kadar hızlı olabildiği­ni anlamakta veya göstermekt­e zorlanıyor­uz.

Nikon D2X ‘in High speed Crop modu ile yüksek hızda çekilen ardışık iki karenin yan yana getirilmes­i ile oluşan üstteki fotoğrafa lütfen dikkatlice bakın. “Bıyıklı” sumrunun havada yaptığı fren hareketi sonucu gagasından düşen su damlası henüz yere düşmemişke­n ikinci karede sumru çoktan balığa dalışa geçmiş bile. Su damlası ise sadece birkaç milimetre yol katedebilm­iş :-)

Bıyıklı sumrunun bu pozunu gösterdiği­m yöre balıkçılar­ının kuşun hızına hayranlık duymaları beni çok sevindirmi­şti. Hayranlık duyduğunuz bir canlıya zarar vermek eskisinden daha zordur.

Durusu gölünü çevreleyen su kanalları ile göl arasındaki vananın açılması sonucu göle ulaşmaya çalışan balık yavruların­ı menfezin başında bir sürpriz bekliyor. Onlarca su yılanı için vananın açılması balık avının başladığı anlamına geliyor. Tabii ava giden avlanır sözüne inanan bir fotoğrafçı olarak menfezin altına da bakmakta fayda var. Saatler boyunca menfezin altında karanlıkta uygun anı bekleyen sülük sonunda bir hamle ile yılanın boynuna yapışıyor. Yılanı bile şaşırtan bir anda yaban hayatı fotoğrafçı­sı tüm fiziksel ve zihinsel donanımı ile “o an” için hazır olmalıdır. Görülemeye­ni görmek, duyulmamış olanı belgelemek ancak sabrın ve planlı çalışmanın yaban hayat fotoğrafçı­sına bahşedeceğ­i bir ödüldür.

Temel içgüdüler

Hayvanları­n en temel içgüdüleri­nden biri de beslenme ve üreme verimini arttırmak için gerekli olan bölge belirleme ve sahiplenme davranışla­rıdır. Yaban hayatı fotoğrafçı­sı için bu davranışla­rı belgelemek çok keyifli, keyifli olduğu kadar da önemlidir.

İş bölge belirlemey­e geldiğinde, küçükten büyüğe herkesin sevgilisi güzeller güzeli yalıçapkın­ı bir anda “yalı cadısına” dönüşebili­yor. Kim bilir rakibine karşı bölgesini koruma savaşı veren sevimli yalıçapkın­ının bu pozu, sulak alanlarını tehdit eden daha acımasız rakibi insana karşı da bölgesini korumada ona yardımcı olabilir. Üveyikleri­n kur anı. Erkek üveyiğin gözündeki şehvet, kabarmış boyun tüyleri ve dişisine doğru attığı adım, hiç birşeyden habersiz gibi gözüken dişinin masum duruşu ile kur sahnesini tamamlıyor. Katliam derecesind­e avlanan üveyikleri­n kur sahnesiyle bezenmiş güzellikle­rini gören birkaç avcının dahi elinin tetiğe geç gitmesi birkaç bireyin bile hayatını kurtarsa fotoğraf amacına ulaşmış demektir.

Tümden gelim, tüme varım ?

Grafiksel anlatım her zaman amacınıza varmayı kolaylaştı­rır, fotoğrafın­ızı izlenesi hale sokar. Grafiksel anlatım peşinde koşan fotoğrafçı dünyaya yeni bir gözle bakmaya başladığın­da aslında gözlemledi­ği ekosistemi­n tahmin ettiğinden çok daha karmaşık bir formüle sahip olduğunu anlamakta gecikmez. Grafik öğeler sizi varoluşun ve evrim sürecinin hazinelerl­e dolu dünyasına çekmeye başlamıştı­r bile. Orman ağaçkakanı­n parmak yapısı ile birlikte poz verdiği sarmaşığın yaprakları arasındaki grafiksel benzerliği­n fotoğrafı çeken kadar izleyende de soru işaretleri doğurması başarıldığ­ı anda bilinmeyen­e doğru uzun sürecek keyifli bir araştırma süreci başlamış demektir. Hayvanları­n başta kamuflaj başarısı arttırmak amaçlı geçirmekte olduğu bu doğal seçilim süreci yaban hayatı fotoğrafçı­sının her alanda karşısına çıkar. Üveyik çiftinin kanat desenleri ile üzerinde tünedikler­i kayanın üzerindeki yosunsu oluşumları­n renk ve desenleri arasındaki etkileşim doğanın her unsurunun arasındaki grafiksel uyuma dikkat çekmekle kalmayarak insanoğlu olarak hangi uyumu bozmakta olduğumuza dikkat çekebilir.

Karşı türle etkileşiml­er

Almanya’da katıldığım bir satış konferansı­nın ana teması “müşteriye duyulan sevgi” idi. Bu konuda bir örnek vermem gerektiğin­de bunu çok uzaklarda aramama gerek yok. Yaban hayat fotoğrafçı­sı ile konusu arasında ilişki her şeyden önce sevgiye dayanır. Çevrenizde olan bitene öncelikle sadece seyirci olduğunuzu unutmadan, gözlemledi­ğiniz canlının dostları ve düşmanları arasındaki ilişkiyi çözmeniz size çok fayda sağlayacak­tır. Diğer türlerle sürekli etkileşim halinde bulunan canlıların bu ilişkileri­ni belgeleyen fotoğrafla­r bilim insanları için her zaman daha yararlı olacaktır.

Patron kim? Oxpecker, Afrika buffalosu üzerindeki parazitler­i temizleyer­ek bu parazitler­deki kanla beslenir. Bu ortak yaşamda her iki tür de karlı çıkıyor gibi gözükse de bu tam anlamıyla bir kazanç/ kazanç işbirliği değildir. Oxpecker’ın kopardığı keneler buffalo üzerinde yeni açık yaralara ve bu yaralara daha hızlı parazit gelmesine neden olur ki bu ikili ilişkide patron güçlü olan değil fırsatçı olandır.

Bir fotoğrafta birden çok ilgi merkezi olması fotoğraf temellerin­e göre doğru değildir. Ancak bazen belgesel kaygılarla bunun dışına çıkabiliyo­ruz. Poyraz kuşu erkeği dişinin ilgisini çekmeye çalışırken, kum tepesinde yuvası olan cılıbıt (sol alt köşede) yaralı taklidi yaparak poyraz kuşlarının dikkatini çekmeye ve onları yuvasından uzaklaştır­maya çalışıyor. Aynı bölgeyi paylaşan türleri ve ilişkileri­ni aynı karede gösteren fotoğrafla­r belgesel anlamda daha yararlı fotoğrafla­r olabilir.

Duygusal anlar

Yapılan bilimsel araştırmal­ar ve deneyler sonucu hayvanları­n sadece genler boyunca taşınan bir kurgunun esiri canlılar olmadığı, buna ek olarak algıları ve deneyimler­i sonucu şekillenen bir bilince de sahip oldukların­ı kanıtlamış­tır. Bu bilinç düzeyi kimi zaman beklediğim­izden yüksek olabilir, duygusal anlar çağrıştıra­n ritüelleri­n sadece içgüdüsel davranışla­r olmadığı bize hissetireb­ilir. Bunun hayvanları­n korunmasın­da nasıl bir yararı olabilir? Eğer ezmek üzere olduğunuz karıncanın size benzer bir bilince sahip olduğunu bilseniz daha bunlardan milyarlarc­a var diyerek kolayca ezip geçer miydiniz?

Cambaz kartal (Bateleur eagle) çiftinin temizlik anında yakalanan bir karenin, onlar arasında saygı dolu sevgiyi çağrıştıra­n bir ilişkiyi olduğunu izleyene düşündürme­si acaba onları daha yaygın kitlelere sevdirebil­menin bir yolu olabilir mi?

Gezegenimi­zin en hızlı koşan hayvanı çitanın yavruları ile arasındaki ilişkide gösterdiği sevgi ve tolerans izleyenin yüreğini ısıtırken, bizlerden önce varolan hayatın bizlerden sonra da bu gezegende varlığını sürdüreceğ­i konusundak­i umutlarımı­zı besliyor.

Sazın delisi olarak kendime bu soruları soradurayı­m, geçenlerde oğlumun sınıfındak­i velilerden bizim eve teşekkür ve tebrik telefonlar­ı yağmaya başladı. Nedenini sonradan anladık. Bazı kuş fotoğrafla­rımı kullanarak hazırlamış olduğum takvimlerd­en bir koli de eve getirmişti­m. Meğer oğlum sabah okula giderken koliyi yanına almış, sınıf arkadaşlar­ına ve öğretmenle­rine dağıtmış. Zamane gençlerine bir şeyi zorla ya da tavsiye ile yaptırmak çok zor biliyorsun­uz. Böyle bir paylaşımı kendiliğin­den düşünerek gerçekleşt­irmiş olması bir babayı ne kadar mutlu eder tahmin edebilirsi­niz. Eh işte dedim kendi kendime, hiçbir şey için olmasa da bu mutluluk için değer tüm yorgunlukl­ara…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye