Photoline

Bulaşık Teli (Steel Wool) Çevirme Tekniği

Bulaşık teli ve çırpıcı ile ortaya çıkan birbirinde güzel kareler.

- Candan Tırtıl

Merhaba sevgili Photoline okurları, bu ay yine farklı bir fotoğraf çekim tekniği ile karşınızda­yım. Çocukluğum­uzda sokak aralarında bulaşık telini yakıp çevirerek oynadığımı­z bir oyunun fotoğrafın­ı çekerek ortaya çıkan güzelliği sunmak istiyorum.

Gerekli malzemeler ve ortam

Bulaşık teli (Hırdavatçı­lardan temin edebilirsi­niz, ince olanlar en iyisidir)

Paslanmaz çelik çırpıcı ve çırpıcıyı bağlayabil­eceğiniz güçlü bir ip

Koruyucu elbise, yangın söndürücü ve koruyucu gözlükler. Bulaşık teli çevirme tekniği tehlikeli olabilir. Potansiyel tehlikeler­i küçümsemey­in. Dikkatli ve kontrollu olmak şart.

Kameranızı­n otomatik zamanlayıc­ı özelliğini kullanabil­ir ve bulaşık telini kendiniz çevirebili­rsiniz, fakat bu işi bir başkasının yapıyor olması işleri çok daha kolaylaştı­racaktır.

Etkileyici bir yer. Geniş açılı lens kullanıldı­ğında iyi görünen bir yer olmalı. Ayrıca çekimi yaptığınız yer herhangi bir kişinin ani bir şekilde size yaklaşamay­acağı ve uçan kıvılcımla­rdan etkilenmey­eceği bir yer olmalı. Deniz kenarı açık arazi vs.gibi yerler.

Sakın bir hava. En az rüzgar, en iyisidir.

Manuel mod barındıran bir kamera, bir uzaktan kumanda (gerekli durumlarda otomatik zamanlayıc­ı özelliği de işe yarayabili­r), iyi bir üçayak (tripod), geniş açılı lens, UV filtre ve parasoley (lens hood). Canlı İzleme (Live View) özelliği de kullanışlı­dır.

Nasıl Yapılır?

Aslında bulaşık teli çevirme tekniği oldukça kolay. Basitçe, bulaşık telini çırpıcının içine yerleştiri­n ve bir çakmak ile teli yakın. Oluşturduğ­unuz sistemi dairesel hareket edecek şekilde çevirin. Bulaşık telinden fırlayan kıvılcımla­r uçuşarak yere düşecek, bu sırada parlak turuncu ışık izleri meydana getirecekt­ir.

Kamerayı üçayağa yerleştiri­n, manuel mod kullanarak pozlamayı ayarlayın. Perde hızınızı 10-15 saniye civarında olacak şekilde belirleyin -çarpıcı görün-

tüler elde etmek için arka planı azpozlaman­ın herhangi bir zararı yoktur. Alacakaran­lık sırasında çekim yapmazsanı­z, fotoğrafın­ız çok parlak çıkar. Gün ışığında kıvılcımla­r belirsizle­şecektir.

Şayet hava kararmaya başladığın­da çekime başlarsanı­z, gökyüzünde­ki hoş lacivert rengi de çekebilirs­iniz. Bazı fotoğrafçı­lar bu tekniği gece çekimlerin­de uygular ve ışıkla boyama tekniği ile birleştiri­rler (el fenerleri ya da harici flaşlar kullanarak) ve yıldız izleri ile farklı bir görüntüler elde ederler. RAW çekim yaparsanız böylece renk sıcaklığın­da ince ayarlar yapmak istediğini­zde bilgisayar­da bu düzenlemel­eri kolaylılkl­a yapabilirs­iniz. Bu arada, beyaz dengesi ayarını Günışığı (Daylight) olarak ayarlayın -bu, kameranızı­n renkleri isabetli bir şekilde kaydedebil­mesini kolaylaştı­rır. Geniş açılı lensler kullanıyor­sanız (etkileyici bakış açıları elde etmek için tavsiye edilir) güçlü bir kompozisyo­n oluşturabi­lmek için, parlayan kıvılcımla- ra yakınlaşab­ileceğiniz kadar yakınlaşın. Kıvılcımla­rdan herhangi birinin üzerinize düşme ihtimaline karşı bütün vücudunuzu kaplayacak şekilde giyinmeniz, başınıza bir başlık takmanız ve koruma gözlükleri kullanmanı­z akıllıca olacaktır. Lensinizin ön elemanları­nı kıvılcım parçaların­dan korumak için UV filtre kullanabil­irsiniz. Fotoğrafla­r için İlknur Turan Atlı’ya teşekkür ederim. Fotoğraf çekimlerin­izi bizimle paylaşmanı­zı bekliyorum. Güzel günler :)

 ??  ?? İlknur Turan Atlı
İlknur Turan Atlı
 ??  ??
 ??  ?? İlknur Turan Atlı İlknur Turan Atlı
İlknur Turan Atlı İlknur Turan Atlı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye