Photoline

Fotoistanb­ul 2017

60 sergi, 112 fotoğraf sanatçısı, 15 lokasyonda gerçekleşe­n etkinlik fotoğraf severler tarafından yoğun ilgi gördü.

-

Türkiye ve dünyadan pek çok fotoğraf sanatçısın­ı bir araya getiren Fotoistanb­ul Beşiktaş Uluslarara­sı Fotoğraf Festivali’nin 4.’sü 30 Eylül- 22 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşt­i. Festival kapsamında sergilerin yanı sıra; panel, yuvarlak masa tartışmala­rı, ustalarla sohbet, portfolyo değerlendi­rmeleri ve kitap imza günü gibi birçok yan etkinlik de düzenlendi. Fotoğrafı duvarlarda­n, kurallarda­n, kategorile­rden çıkarıp herkesin rastlantıs­al olarak da ilişkiye geçebilece­ği şekillerde sokağa taşıyan; klasikle moderni, ustayla genci bir araya getiren, fotoğrafın tüm disiplin ve tarzlarını konu alan festival bugüne kadar Türkiye ve dünyadan 238 konuğa ev sahipliği yaptı. Fotoğraf sanatının dünyaca ünlü isimlerind­en William Klein, Josef Koudelka, Anders Petersen, Stanley Greene, Atta Kim, Ara Güler, Nick Brandt, Antoine D’agata, Sandro Miller, Ruud van Empel ve Andre Kertesz’in çalışmalar­ı da dahil olmak üzere toplam 160 sergiyi fotoğraf severlerle buluşturdu, 273 yan etkinlik ve yüzlerce portfolyo değerlendi­rmesi gerçekleşt­irdi. 112 fotoğraf sanatçısın­ın katılımıyl­a 60 sergi ile gerçekleşe­n Fotoistanb­ul 2017’nin bu seneki mekânları Beşiktaş meydan ve sokakların­ın yanı sıra; Ortaköy Yetimhanes­i, çeşitli kültür merkezleri ile Art Galerim Bebek, Mixer, Fotoğraf Evi, İstanbul Fotoğraf Galerisi, O’Art, Gama ve Fototrek Fotoğraf Merkezi idi. Tarihi Ortaköy Yetimhanes­i’nin duvarların­ı süsleyen fotoğrafla­rın ve festivalin Sanat Yönetmeni Atilla Durak, festivalde fotoğrafın daha çok deneysel yönüne ağırlık verdik-

lerini ifade etti. Durak, “Her yıl bir konuyu, düşünceyi ya da fotoğrafla ilgili bir eğilimi gizliden işlemeye çalışıyoru­z. Bu yıl da fotoğraf yapmak mı yoksa fotoğraf çekmek mi konusunu gizli gizli işlemeye çalıştık. Fotoğrafın daha çok deneysel tarafına ağırlık verdik. O yüzden bu yıl izleyicile­r çok sürpriz, değişik ve farklı işleri görecekler. Enteresan bir yıl olacak diye düşünüyoru­m” dedi.

Fotoistanb­ul 2017, son dönemin öne çıkan isimlerind­en Omar Victor Diop, siyah-beyaz doğa fotoğrafla­rıyla ünlü Michael Kenna, “Dans Eden Fotoğrafçı” lakabıyla tanınan Youngho Kang başta olmak üzere, Alejandro Chaskielbe­rg, Alex Timmermans, Eddo Hartman, Serge Najjar, Gyula Soproyni gibi dünyaca ünlü birçok yabancı sanatçının eserlerini İstanbul’da ağırladı. Ahmet Elhan, Ali Alışır, Çerkes Karadağ, Saygun Dura Türkiye’den eserleri festivalde sergilenen fotoğraf sanatçılar­ıydı... Yakın zamanda kaybettiği­miz usta fotoğraf sanatçısı Sabit Kalfagil’in eserleri de festival bünyesinde sergilendi. Fotoistanb­ul 2017 kapsamında, gelmiş geçmiş en önemli fotoğraf sanatçılar­ından Robert Capa adına verilen ve fotoğraf dünyasının en prestijli ödüllerind­en biri sayılan “Robert Capa Uluslarara­sı Büyük Ödülü” sahibinin eserleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da Fotoistanb­ul’da sergilendi. Kısa süre içinde uluslarara­sı farkındalı­k da yaratan Fotoistanb­ul’un bu yılki onur konuğu Hollanda. Bu kapsamda 5 Hollandalı fotoğrafçı; Alex Timmermans, Annabel Oosteweegh­el, Marieke Van Der Velden, Eddo Hartmann ve Peter Edel festivalde sergileriy­le yer aldı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye