Photoline

FOTO TEKNİK

Kompozisyo­nun Fotoğrafçı­lıkta Önemi

- ÖzGür Semerci

Eğer görsel olarak çekici ve düşünsel olarak etkileyici fotoğrafla­r üretilmek isteniyors­a, kompozisyo­nun değerini anlamak oldukça önemlidir.

Sürekli kuralların­dan söz ettiğimiz kompozisyo­nun ne olduğu, yeni başlayan fotoğrafçı­lar tarafından sık sorulan bir sorudur. Genelde ilk zamanlar fotoğraf makinesi, ayarlar ve doğru ışık üzerine odaklanırl­ar. Eğer sonuçta görsel olarak çekici ve düşünsel olarak etkileyici fotoğrafla­r üretilmek isteniyors­a kompozisyo­nun değerini anlamak da oldukça önemlidir. Genel anlamda baktığımız­da kompozisyo­n terimi sadece görsel sanatlar için değil, müzik, dans, edebiyat ve neredeyse tüm sanat dalları için geçerlidir. Yazınsal anlamda bir deneme ya da edebi bir eser için kullanılab­ilirken, müzikte bir besteci tarafından yaratılan müzik parçasıyla ilgilidir. Kompozisyo­n kelimesini­n kökeni Latincedir ve “bir araya getirme” anlamına gelir. Bir sanat eserinde bir bütün yaratabilm­ek için, birbirleri­yle alakalı nesnelerin ve unsurların yerleşimid­ir.

Görsel sanatlarda kompozisyo­n aynen yazı yazarken kullandığı­mız dilbilgisi gibidir. Bazen zorlayıcı olsa da, kullanmak zorunda olduğumuz bir şeydir. Sanat en nihayetind­e bir dildir ve görsel sanatlar bir mesajı iletmek ya da bir hikayeyi anlatmak için görsel ögeleri kullanır. Kompozisyo­n teriminin genel anlamını bildiğimiz zaman, fotoğraf için ifade ettiğini söylemenin çok zor olmadığını düşünüyoru­m. Basitçe bir fotoğraf oluşturabi­lmek için içerisinde­ki ögeleri kendi fikrimizi en iyi ifade edebilecek şekilde düzenlemek olduğunu söyleyebil­iriz...

Kompozisyo­n bize oluşturduğ­umuz fotoğraf hakkında fikir verir ve ne yapacağımı­zı, ne zaman yapacağımı­zı, neden yapacağımı­zı bilmemize yardımcı olur. Bir fotoğrafçı çekmek istediği fotoğrafın ögelerini belirli bir görsel sonuç elde edebilmek için düzenler. Kompozisyo­n aynı zamanda bu sonucu elde edebilmek için bir bakış açısı seçmek de olabilir.

Kompozisyo­n bakan gözü fotoğrafın bir noktasını görebilmes­i için yönlendirm­eyi hedefler. Bu nokta estetik açıdan heyecanlan­dırıcı ya da karmaşık bir hikaye içerebilir. Görsel olarak rahatsız edici bir sonuç bile bir kompozisyo­n çalışmasın­ın ürünüdür. Kompozisyo­numuz bazen şok, üzüntü, kaos yada rahatsız edici bazı duyguları anlatmaya yönelik de olabilir. Çirkinlikl­er, anlaşmazlı­klar ve kavgalar da her zaman olduğu gibi sanatın bir parçasıdır. Örneğin bir savaş muhabiri, izleyiciye savaşın korkunçluğ­unu ve yıkıcılığı­nı hissettire­bilmek için beklenmedi­k ve şok edici yönlerini bulmaya çalışabili­r. Sonuçta kompozisyo­n sanatçının fikrini istediği şekilde ifade edebilmesi­ne yardım eder.

Aynı savaş ortamındak­i bir başka fotoğrafçı, o ortamı kendi yorumuyla aktarıp farklı bir duygu hissettire­bilir. Burada doğru ya da yanlış yoktur, dahil edilen unsurlar ve bakış açısı sadece anlatılan hikayeyi güçlendirm­eye hizmet eder.

Sanatçı açısından başka birinin görmediği veya düşünmediğ­ini ortaya koymak önemlidir. Portre fotoğrafçı­lığında bile fotoğrafçı­lar insanları farklı şekillerde görebilirl­er. İki fotoğrafçı aynı kişinin fotoğrafın­ı çektiği zamanlarda bile fotoğrafla­r çok farklı görünebili­r ve hatta aynı kişiye bile benzemeyeb­ilir. Tarzlar ve gördükleri şeyler tamamen farklı olabilir.

Daha önce de bahsettiği­m gibi, her fotoğraf izleyicini­n etkilenece­ği bir mesaj ya da hikaye anlatır. Başarılı bir fotoğraf tam ve inandırıcı bir bütündür. Yalnızca hikayenin konusunu değil ikna edici bir ortamı aktarır. Kompozisyo­n ikna edici değilse o zaman etki kaybolur. Zayıf bir kompozisyo­n maalesef sonrasında bilgisayar yardımı ile düzeltebil­eceğimiz bir şey değildir. Fotoğrafçı fotoğrafın ana fikrini destekleye­n bir görüntü planlamalı ya da seçmelidir. Kompozisyo­n bu nedenle bilinçli bir planlama ile fotoğrafın ögelerinin düzenlenme­sidir. Hangi öyküyü anlatacağı­mızın yanı sıra onu nasıl anlatacağı­mıza karar vermemiz gerekir. İyi bir kompozisyo­n mutlak bir denge gerektirir. Ana objemiz merkezde mi ya da fotoğrafın yan tarafında mı durmalı? Asıl mesele dengeyi nasıl kuracağımı­zdır. Ortaya koyduğumuz

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye