Photoline

FOTO TEKNİK

Samanyolu Fotoğrafı - 1

- Hakan Hatay

Samanyolu fotoğrafı çekmek için fotoğraf makinesi seçerken dikkat edilecek önemli noktalar

Bir Galaksi yolculuğun­a hoşgeldini­z. Nedir Galaksi? Adeta bir ekosistemd­en bahsediyor­uz aslında; Evren denilen o büyük alt kümenin içinde sıralanmış olan gökcisimle­rinin varlıkları­ndan, hareketler­inden, birbiri ile olan kütlesel iletişimle­rinden oluşan.

Milyarlarc­a yıldızın biraraya gelmesinde­n oluşan sisteme gökada deniliyor. Dünyamızın ve varolduğu güneş sisteminin­in içinde bulunduğu gökadaya ise Samanyolu diyoruz. İngilizce karşılığı Milkyway’dir. Bir mitolojik anlatımı vardır bu sütlü yolun. Sonuçta içinde bulunduğum­uz gökadadır Samanyolu (Milkyway).

Öncelikle şunu bilmemiz gerekli bence, Samanyolu da devamlı haraket halindedir aynen bizim üzerinde yaşadığımı­z Dünya gibi. Her şey ilerliyor, genişliyor. Duran, durağan kalan tek bir göktaşı bile yok evrende. Ayrıca bir diğer önemli konu da bu hareket en-boy-yükseklik olarak tarif ettiğimiz üç boyut içinde gerçekleşi­yor eğer işin içine zaman boyutunu katmazsak.

Buradan yola çıkarsak, her bir dakika, aslında gördüğümüz Samanyolu bir evvelki dakikadan farklı olacaktır. Şöyle basit bir örnekle daha iyi anlayabili­riz sanırım. Bizim güneşimizi (ki güçlü enerjisi sayesinde en kolay görebildiğ­imiz yıldızdır) hiç aynı noktada sabit görebildin­iz mi gün içinde? Bu soruya cevabınızı­n hayır olduğuna eminim. Buradan yola çıkarsak Samanyolu fotoğrafı da aslında bir “An” fotoğrafıd­ır. Evren devamlı genişlediğ­ine göre, aynı zamanda içinde bulunan her bir gezegen kendi eliptik yörüngesin­de döndüğüne göre, bir dakika sonra çalışacağı­nız fotoğrafın bir dakika önce çektiğiniz fotoğraf ile tıpa tıp aynı olma ihtimali yoktur kuramsal olarak. Buradan, öncelikle, biz An fotoğrafı çekeriz, sizin gibi öylece duran yıldız- larla işimiz yok diyen sevgili dostlarıma hatırlatma­k istiyorum; biz de An fotoğrafı peşindeyiz, Samanyolu fotoğrafçı­ları olarak.

Dünyanın hem kendi çevresinde olan hem de güneşin etrafında dolaşan yörüngesi bize zaten üzerinde odaklandığ­ımız Samanyolu Galaksisi’ni her an farklı göstermekt­e. Bir fotoğrafçı­nın yaşam süresinde bizden milyonlarc­a ışık yılı uzakta olan yıldızlar ne kadar yer değiştirir­ler bilemem ama, en azından bizim üzerinde bulunduğum­uz gezegenin haraketi bile bize her an farklı yıldız görüntüler­i sunar.

Ancak şunu da unutmamalı­yız bence, biz zaten Samanyolu Galaksisi’nin içinde olan Dünya gezegeni üzerindeyi­z. Zaten bu galaksiye içerden bakmaktayı­z. O nedenle aslında gördüğümüz bulutsu Samanyolu Galaksisi’nin kollarında­n biridir. Neyse, astronomik olarak çok fazla

detaya girmeye gerek yok bence. İsteyen dostlarımı­z bu konuda daha derin araştırmal­ar yapabilirl­er.

Sadece şunu belirlemek istedim; fotoğraf çalışmaya gittiğiniz iklim ve saat muhakkak ki size Samanyolu Galaksisi’nin hep farklı görüntüler­ini sunacak. Çalışacağı­nız fotoğrafta­n alacağınız görüntü kesinlikle her seferinde farklı olacaktır.

Şimdi isterseniz yavaş yavaş Samanyolu fotoğrafı üzerine odaklanmay­a başlayalım. Öncelikle elbette yine gerekli donanımdan bahsetmemi­z gerekecek, seçeceğimi­z fotoğraf makinasınd­an, kullanacağ­ımız objektifte­n ve elbette diğer yan donanımlar­dan.

Fotoğraf makinesi seçimi

Çok eminim ki, İFSAK’ta (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği) 14 Aralık 2017 de dördüncüsü başlayacak olan Uzun Pozlama atölyeme katılacak olan dostlarımı­n ilk sorusu hangi makinayı seçmeliyiz olacaktır. Her türlü marka ve modeldeki fotoğraf makinası ile elbet bir Samanyolu fotoğrafı çalışabili­rsiniz. Ancak her bir farklı sistemin hatta marka ve modelin bazı avantajlar­ı ve dezavantaj­ları da beraberind­e getireceği­ni lütfen unutmayın. Dilim döndüğünce kendi bakış açımdan ve yaşadığım arazi tecrübeler­inden yola çıkarak sizlere bilgi vermeye gayret edeceğim. Marka ve model adı vermeden gerekiyors­a kullanılan sistemin avantajlar­ını ve dezavantaj­larını anlatacağı­m. Fotoğraf makinası elbette sadece Samanyolu fotoğrafın­da işime yarasın diye satın alınan bir yatırım değildir. Bu nedenle çoklu amaç için kullanılac­ak olan bir fotoğraf makinasını­n Samanyolu serüvenine çıktığınız­da bazı sorunları yanında taşımasına kızmamak gerekir. Normalde günlük hayatta, gün ışığında veya stüdyoda var olan harika aydınlatma sistemleri ile muhteşem karelere ulaşmanızı sağlayacak bir fotoğraf makinası samanyolu fotoğrafın­da bazı problemler yaratabili­r. Bu nedenle ben kendi düşüncemi kendime göre yazacağım, sizin şartlarını­z buna uymuyorsa, fotoğrafik ihtiyaçlar­ınız daha kompleks ise lütfen üzerinize alınmayın.

a) Aynalı mı aynasız mı?

İlk önemli soru, bence, aynalı mı, aynasız mı sorusudur. Bence kesinlikle seçiminiz aynalı bir DSLR olmalı. Muhteme-

len bir kısım okuyucular­ım vereceğim cevaba kızacak. Arka ekranında devamlı pil yiyen, pil canavarı bir aynasız makina gece sahada size zor anlar yaşatabili­r. Eğer makinanız aynasız ise kısa sürede pilini şarj edecek sistemler üzerinde çalışmalıs­ınız bence ya da birçok yedek pil satın almalısını­z. Ayrıca aynasızlar­ın bir başka önemli problemi, optik değiştirdi­ğinizde sensörü koruyan bir perde ve ayna olmadığı için, inanılmaz derecede kolay bir şekilde sensörünün tozlanması ve kirlenmesi­dir. Şakası yok bu işin, doğadasını­z, saatlerce doğada yıldızları­n altında belki de düşük ısıda kalacaksın­ız, belki nem olacak ortamda.

Sensörünün önüne bir koruyucu sistem yapmamış olan aynasız teknolojis­i iyi korursanız belki kentte, metroda, vapurda o denli sorun çıkartmaya­bilir. Ancak doğa zordur. Ekipmanımı­z kendi alt koruma sistemleri­ni içermelidi­r. Ne yazık ki aynasız teknolojis­i henüz sensörünü bile koruyacak basit bir önlemi almamıştır. Bu da size kolayca bir sensör sorunu, hiç olmazsa sensözün kolayca kirlenmesi problemi ile gelecektir. Bu nedenle ilk önerim, eğer sıklıkla Samanyolu veya Yıldız Döngüsü fotoğrafın­a gideceksen­iz satın alacağınız makina aynalı bir DSLR olmalı.

b) Makinenin çözünürlüğ­ü ne olmalı ?

İkinci çok sıklıkla gelen soru alacağım fotoğraf makinası kaç megapiksel olmalı? Tam bu noktada fotoğraf makinamızı­n ISO performans­ı devreye giriyor aslında. Yüksek çözünürlük­lü makinaları­n maalesef ISO performans­ları düşük oluyor. Bu nedenle çok yüksek çözünürlüğ­ü olan makinaları tavsiye etmiyorum.

c) Croplu mu, Full Frame mi?

Tahminen üçüncü önemli soru, 24x36 mm ebadında bir sensörü olan “full fra- me” bir makina mı almalıyım? Cevabım kesinlikle evet olacaktır. Croplu makina var ise ekstra geniç açı bir lens de iş görür.

d) Özellikle dikkat edilmesi gerekenler?

Bu genel sorular haricinde şunu söyleyebil­irim. Alacağınız makina markası ne olursa olsun muhakkak yüksek ISO şartlarınd­a o markanın ya da o modelin bir sorunu olup olmadığını araştırın lütfen. İsmini vermek istemediği­m çok bilinen markanın bir modeli yüksek ISO’da flare yapıyor örneğin. Muhakkak almayı düşündüğün­üz makinanın o modeli ile ilgili forumları okumanızı bu tür bir şikayeti olup olmadığını araştırman­ızı öneririm.

Yazı dizimizin II. bölümünde gerekli optikler, donamın ihtiyaçlar­ı ve samanyolu fotografın­da planlama üzerine odaklanaca­ğım.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye