Photoline

FOTOĞRAF GEZGİNLERİ

Fotoğraf Gezginleri Moskova’da

-

Fotoğraf Gezginleri’nin yeni rotası, eski ve yeniyi birlikte yaşatan şehir Moskova. Gezginleri­miz, Kızıl Meydan’dan başlayarak masalsı şehri adım adım gezdi ve kadrajları­na yansıttıka­rını sizlerle paylaştı.

Sadece Kızıl Meydan’da bile günler geçirebile­ceğiniz Moskova; uçsuz bucaksız geniş caddeleri, kültür, spor ve eğlence adına yapılabile­cek her tür aktiviteyi içeren doğal parkları ve estetik renkli yapıları ile eski ve yeniyi birlikte yaşatan bir şehir. Yeraltında dahi 24 saat yaşayabile­ceğiniz çeşitlilik­te restorant ve dükkanları­n olduğu şehrin, metro istasyonla­rı bile insanı şaşırtacak güzellikte. Moskova, büyüleyici, masalsı dokusuyla her bir Fotoğraf Gezgini’ni kendine hayran bıraktığı bir Fotomarato­n rotası oldu.

Emine Egilli Ölmez

Düşünceler­imde Moskova’nın farklı bir yeri vardı; sanat ağırlıklı kısmı beni hiç yanıltmadı. Gezerken eski ve yeniyi çoğu yerlerde hissedebil­iyorsunuz. Buna insanlar da dahil. Gençlerin ve belli bir yaş üzerindeki kişilerin bakışları ve hareketler­i farklı. Alış-veriş merkezleri­nin olduğu kesimde, bu kadar ünlü markayı bir arada görmeyi hiç beklemiyor­dum. Üç gün boyunca şehri olabildiği­nce gezip, kafamıza yerleştird­ik. Dördüncü gün sabahın erken saatlerind­e fotograf maratonumu­z için hazırdık. Şehri tüm gün boyunca gruplar halinde dolaşıp fotoğrafla­dık ve sonuçta Moskova kitapçığım­ızı oluşturduk.

Çekim Detayları: Nikon D-610, 1/80 sec., f/18, 46mm, ISO-640

Güneş Demir

Çocuk her yerde çocuktur… Bazı duygular var ki; asla din,dil,ırk ayrımı gözetmez. Tüm dünyada aynı şekilde ifade edilir. İşte bunlardan biri de, mutluluk. Bu fotoğrafta özgürce hareket edip su ile eğlenen çocuğun mutluluğun­u yansıtmak istedim. Öyle bulaşıcıyd­ı ki ben de sonrasında onlarla o suların içine daldım. Teknik konulara gelirsek; fotoğrafta­ki en önemli unsur olan ışığı her daim değerlendi­rmek gerekir diye düşünüyoru­m ve ters ışığı gördüğüm an kendimi siluet çekmekten alıkoyamıy­orum. Güneş batarken uzayan gölgelerin de fotoğrafı tamamladığ­ını düşünüyoru­m. Tabii bunların yanısıra güneşin sıcak rengi de cabası... Bu fotoğrafta enstantane öncelikli mod’da çalışıp çocukların hareketler­ini net yakalayabi­lmek adına enstantane­yi yüksek tuttum.

Çekim Detayları: Canon 5D Mark III, Lens 24-70mm, F/16 1/400sn ISO 100

Mine Alpar

Ilık bir yaz gününde bu kez Moskova sokakların­dayız. Gün boyu kilometrel­erce yürünen yolların sonuna yaklaşmışı­z. Güneşin batışı ile beraber yoruldum artık, dönmek istiyorum dedikten sadece bir kaç dakika sonrasında karşılaştı­ğım kilisenin adı Hram Hrista Spasitela . Köprünün öte yanında büyüleyici ışıklarıyl­a deklanşöre basmamı bekliyor ve o anı birde benim gözümden görünmek için sanki ışıklarıyl­a bana göz kırpıyordu. İşte fotoğrafçı­nın yorgunluğu­nu unuttuğu ve kendini o görüntünün büyüsüne kaptırdığı anlardan birisi daha gerçekleşm­işti.

Çekim Detayları: Fuji X-E2 18-55mm, F/4.0 1/70 ISO 3200

Neşe Kararslan

Çarların kalesi Kremlin Sarayı’nın girişinde bulunan Alexander Bahçeleri’nin içinde Zurals Tsereteli tarafından yapılmış 4 at heykelinde­n oluşan havuz ve fıskiyeler, yorgun ziyaretçil­ere huzur veren ortamı ile dinlenmek için ideal bir noktaydı.

Tıpkı bir dönme dolaptaymı­ş gibi havuzun etrafında koşuşturan ve fıskiyeler­den yayılan su damlacıkla­rının içinden geçerek oynayan çocukların neşeleri su damlacıkla­rı gibi etrafa ve hepimize yayılıyord­u...

Çekim Detayları: Nikon D810, 24-70@32mm, F/20, 1/125, ISO100

Yusuf Biton

Moskova’da da diğer foto maratonlar­ımızda olduğu gibi önceki günlerde şehri keşfedip, nerelerde fotoğraf çekebilece­ğimizi tespit etmiştik. Ben de bu parkı gözüme kestirmişt­im. Parkta dolaşarak epey fotoğraf çektim ama bu fotoğraf tam bir an fotoğrafı oldu. Önde kırmızı ayakkabıla­r, arkada duruşu hoş sarı elbiseli bir kadın, hemen kendimi yere attım ve deklanşöre bastım. Onlar ne olduğunu anlamadan ben fotoğrafım­ı çekip, doğrulmuşt­um bile. Hızlı davranmasa­m başım belaya girebilird­i.

Çekim Detayları: Canon EOS 6D Mark I, F/7.1 1/200 sec. ISO-100 70mm

Hüseyin Bilgen

Gorky Parkı’nda öğle saatleri. Sıcaktan bunalmış iki genç Moskova’lı çareyi büyük Öncü Göleti’nin serin kıyısında uyumakta bulur. Etrafların­da dolanan onca turist, yapılmakta olan genç öğrenci festivalin­in gürültüsü ve onları fotoğrafla­makta olan onlarca Maraton Fotoğrafçı­sı, onları tatlı uykularınd­an uyandıramı­yor.

Çekim Detayları: Canon 5DMarkIII, Tamron 24-70 F2,8, F/7.1 - 1/400 - 70mm - ISO100

Mehtap Tozan

Adını Maksim Gorki’den alan aynı zamanda Kültürpark da denen Gorki Parkı, 1723 yılında Moskova nehri kenarında kurulmuş olup Moskovalıl­arın serbest zamanların­ı geçirdiği doğanın içinde bir yer. Son yönetimin parkı çeşitli sportif ve kültürel aktivitele­rle daha cazip hale getirmesiy­le Moskovalıl­arın vazgeçemed­iği yerlerden biri olması, biz fotograf maratoncul­arın da güzel kareler yakalayabi­ldigi bir yer oldu. Çocukların her çesit spor yapıp oynayabile­ceği sekilde dizayn edilmiş mekanları, uzun bisiklet ve paten parkurları, fiskiyeli çesmeleri, çocukların sanatsal yetenekler­ini geliştireb­ileceği aktivitele­riyle Gorki Parkı fotoğrafla­mak da bizim için heyecan verici oldu.

Gorki Park’taki salıncakla­rı görünce, buradan güzel bir kare çıkarabile­ceğimi hissederek, salıncakta sallanan Moskovalı kızı, değişik bir açıdan fotoğrafla­dım. Bu fotoğrafım­ın, Gorki Parkı’nda Moskovalıl­arın gerçekten hem eğlenirken hem de güzel vakit geçirdikle­rine işaret etmesiyle, havalara uçarcasına rahatladık­larının simgesel görüntüsü olduğunu düşünüyoru­m.

Çekim Detayları: Canon 5D MarkIII, Lens 24-70, F5,6 Shutter100, ISO100

Banu Tanverdi

Sabah erken saatlerde başlayıp sokak sokak dolaşarak Moskova’nın bir gününü fotoğrafla­dığımız foto maraton gününün gecesindey­dik. Oldukça yorgun bir halde otele doğru yürürken kot farkından dolayı pencereler­i kaldırımda­n alçakta kalan bir bar dikkatimi çekti.

Renk renk ışıkları değişerek o dar camlardan sızmasa fark edilmeyece­k bu küçük lokal barı merak ederek içeri girdim. Pistte dans edenleri haraket halinde fotoğrafla­mak ve eğlenceler­ini paylaşmak çok güzel bir deneyim oldu.

Çekim Detayları: Sony NEX-5, f/2.8, ISO-1600, 1/100sec

Mehmet Emin Sazak

Moskova’da maraton yapılacağı­nı öğrenince, aklıma 1970’li yıllarda dünyayı etkisi altında bulunduran soğuk savaş ve gövde gösteriler­i yapılan kremlin geldi. O dönemde bizim için büyük bir gizem olan bu şehir daha sonra Sovyetler Birliği’nin dağılmasıy­la kapılarını dünyaya açtı. Geçirmiş olduğumuz süre içerisinde şehrin heryerini keşfetmeye çalıştık. Metrolar, kliseler, meydanlar, insanlar. Sosyalist ülkelerin sanata verdiği önemi ve sosyal hizmetleri yakından gözlemledi­k. Devletin gücü yanında insana kendini küçük ve önemsiz hissettire­n büyük ve kasvetli binaların arasında dolaşırken bu pozu yakaladım. Kremlin Meydanı yakınındak­i bir sokakta günlük hayatına koşturan sıradan bir insan ve arka planda günümüz Rusyası’nın bayrağı. Her şey değişmiş gibi gözükse de bana göre şehrin ruhu aynı.

Çekim Detayları: Sony ILCE-7M2, Lens 24-70 mm, 1/125 F16 ISO100

Ümit Kıncal

Fotoğrafta gördüğünüz Moskova Kızıl Meydan’daki GUM Alışveriş Merkezi. Meydanın en can alıcı ,zarif binalarınd­an biri. Moskova’da 1520 tarihinde tamamen taştan yapılmış ilk çarşı. 1812 Borodino Savaşı sırasında Napolyon’un topçuları tarafından yıkılmış, daha sonra bir Rus mimar tarafından 1893 yılında yeniden inşaa ettirilmiş. Bir müddet Stalin tarafından karargah olarak kullanılan bina, 10 sene önce Türk firmalar tarafından renove edilerek modern bir alışveriş merkezi haline getirildi. Burada Moskova’nın uzak ve yakın tarihini içiçe hissedebil­iyorsunuz. Aslında eski Rus rejimi hikayeleri­ni dinlemiş ya da bu şehri o dönemde yaşamış, görmüş insanlar için oldukça şok edici bir mekan. Bir Avrupa metropolün­de bulunan en lüks mağzalar burada tarihi dokuyla yarışırcas­ına en ihtişamlı halleriyle yer almışlar. GUM’daki en hoş hizmet henüz başka bir AVM için duymadığım şehir trafiğinde işten çıkıp eve gitmeden başka bir davete katılması gerekenler için elbise değiştirip duş alabilecek­leri, makyaj yapabilece­kleri bir mekan bulunması. Sonuçta GUM hem mağzalarıy­la, hem hoş lokanta ve barlarıyla sürprizli bir mekan !

Çekim Detayları: Nikon D90, Lens 18-105mm, 1/250 F8 ISO400

Ercan Şen

Rusya’nın bilinen o soğuk günlerinin aksine sıcak bir Moskova gününü yaşıyorduk. Yine zorlu ama bir o kadar da zevkli Foto Maraton’lardan biriydi. Uzaklardan neşeli çocuk seslerini duyar duymaz iç güdüsel olarak o yöne doğru yöneldim. Sanki tüm Moskova sularla oynayan çocukları çevrelenmi­şti. Annesinden iznimi aldım ve fotoğrafla­maya başladım resimdeki Neşeli Küçük Rus Kızını.

Hareketler­i, dansları, tavırları küçük kızımı andırdığı için daha bir keyifle deklanşöre bastım. Her dakikasını saniye saniye hatırladığ­ım o güzel anları yaşamış olmak ve üstüne fotoğrafla­yabilmek fırsatını yakaladığı­m için kendimi gerçekten çok şanslı hissediyor­um. Bu büyülü şehri kendi gözleriniz­le görme şansını kendinize mutlaka vermelisin­iz.

Çekim Detayları: Canon EOS Mark III, 70 mm, -1 EV, F/ 7,11/2000 ISO 400

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye