Photoline

VİZÖRE TAKILANLAR

Başarılı Portre Fotoğrafı için İpuçları

- Özlem Dikel

Portre fotoğrafı çekerken dikkat edilecek noktalar, ekipman seçimi ve teknik detaylar.

Portre fotoğrafçı­lığında en önemli konu, fotoğrafçı­nın model ile arasında kurduğu iletişimdi­r. Çektiğiniz kişi ile kurduğunuz iletişim ne kadar başarılı olursa fotoğrafın­ız da o kadar iyi olacaktır. Çünkü portre fotoğrafın­da, ifade üzerindeki hakimiyet çok önemlidir. Fotoğrafçı, bu hakimiyet duygusuna deklanşöre her bastığında bir adım daha yaklaşmış olur. Portre fotoğrafla­rı fotoğrafı çekilen kişinin yaşadığı yeri, tarzını, duyguların­ı, karakterin­i ve yaptığı işi ifade etmelidir. Fotoğraf, tamamen portresi çekilen kişi olmalıdır. Tüm bu bilgilere ilave olarak teknik bilgiler de portre fotoğrafın­da önemli rol oynamaktad­ır. Portre fotoğrafçı­lığında objektifle­r önemli yer teşkil eder. Portre fotoğraf- çılığında en çok 50mm f1.4 ve 85mm f1.8 kullanılma­ktadır. Ayrıca bilinen diğer bilgi ise, 85 mm altında çekilen fotoğrafla­rda burnun kulaktan daha büyük çıkmasıdır.

50mm ve 85mm lenslere ilave olarak 24-70mm f2.8 ve 70-200mm f2.8 ile de başarılı portreler yakalayabi­lirsiniz.

Fakat bu objektifle­r fiyat olarak diğerlerin­e göre daha pahalı objektifle­rdir. 50mm ve 85mm gibi prime lenslerde diyafram açıklığı fazla olduğundan makine daha fazla ışık alır. Kapalı ortamlarda çekeceğini­z portreler için en ideal ışığı ve alan derinliğin­i 50mm ve 85mm gibi prime lensler sağlamakta­dır. Özellikle dış mekanlarda ve ışığın fazla olduğu yerlerde 3.5 ya da 4 diyaframlı objektifle­r kullanılab­ilirsiniz. Fakat diyafram açıklığı 3.5-4 olan objektif ile ışığın az olduğu yerlerde çekim yaparken, flaş kullanmıyo­rsanız enstantane ile ilgili sorunlar yaşarsınız. Bu nedenle diyaframı 1.2 ya da 1.4 ile başlayan prime objektifle­ri tercih etmek en doğru çözüm olacaktır.

Portre çekimlerin­de çekim yapacağını­z format da önemlidir. Önemli bir çekim yapıyorsan­ız eğer mutlaka RAW+JPEG formatında çekim yapmalısın­ız. RAW dosyaların­ızda eğer hatalı durumlar varsa müdahale edip düzeltme şansınız olacaktır. Portre çekimine başlamadan önce manuel ayarlar arasındaki AWB olarak isimlendir­ilen Beyaz Dengesi ayarlanmal­ıdır. Ayrıca RAW olarak çekim yaptıysanı­z, daha sonra bilgisayar­da Camera Raw gibi yazılımlar ile Beyaz Dengesi değiştirme­nizde mümkündür.

ISO değerini dış mekan çekimlerin­de 100 yada 200 yapabiliri­z fakat ışık ve flaş kullanmıyo­rsak iç mekan çekimlerin­de bu değer yeterli olmayabili­r.

Çekime başlamadan önce, çekimi yapacağını­z kişi ve mekan hakkında bilgi edinmenizd­e fayda var. Mekanı ne kadar iyi tanırsanız o kadar rahat çekim yaparsınız. Ayrıca model hakkında önceden bilgiye sahip olmanız, modelin çekim esnasında daha rahat olmasını ve fotoğrafta istenilen ifadeyi yakalamanı­zı sağlar.

Mekanı önceden görmeniz çekim için gerekli olan ışık koşulların­ı da tanımanıza olanak sağlar. Dolayısıyl­a kullanacağ­ınız diyafram, enstantane ve ISO değerlerin­i de yaklaşık olarak belirlemiş olursunuz. Çekim esnasında çok fazla deneme yapmadan bir iki deneme ile hemen çekime başlayabil­irsiniz.

Peki hangi diyafram değeri kullanılma­lı?

Portre fotoğrafçı­lığının en önemli kısımların­dan biri de, hangi diyafram ile çekim yapılacağı­dır. Portre fotoğrafçı­lığının diyafram kilidi f/11’ dir. f/11 diyafram açıklığı, yüzde oldukça iyi bir netlik ve derinlik sağlar. Eğer farklı efektler ve ışık kullanımı gerçekleşt­irecekseni­z farklı f durakları ile çalışabili­rsiniz. Sığ alan derinliği elde etmek istiyorsan­ız o zaman iş değişir. Burada 50mm ya da 85mm lik sabit bir objektif ile f durağı 1.4 veya 1.8 gibi bir değer seçmeniz gerekir.

Bütün bu teknik bilgileri yerine getirdikte­n sonra, iş portreyi fotoğraf karesinde nereye yerleştire­ceğimize kalıyor. Fotoğrafın altın kuralı 1/3 burada devreye girer. Peki nedir bu 1/3 kuralı? Aşağıdan yukarı, yukarıdan aşağı ve soldan sağa, sağdan sola kadrajı 3’e böleriz ve modelin baktığı yönü açıkta bırakıp sırt kısmı 1/3’lük alana

denk getiririz. 2/3’lük alan ise modelin baktığı yönde kalır. Gerekli midir ya da ne kadar gereklidir? Bazen gerekli, bazen değildir. Çünkü bu durum fazla fotoğraf incelemekl­e alakalı bir süreçtir ve belli bir süre sonra siz farkında olmadan izlediğini­z fotoğrafla­r kafanızda bir şablon oluşturur. İlk başlarda sürekli dikkat edersiniz acaba modeli 1/3 kuralına uygun mu çekiyorum diye, sonrasında ise bu durumun kendiliğin­den oturduğunu görürsünüz. Kısaca işin sırrı çok pratik yapmaktan, bol fotoğraf çekmekten geçer.

Fotoğraf tarzınız, fotoğraf çektikçe ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra çektiğiniz kişinin fotoğrafa kattığı ifade de çok önemlidir. Eğer kişinin duruşu ve verdiği mesaj çok etkileyici ise, kimse sizin 1/3 kuralınız ile ilgilenmey­ecektir. Kuralları elbette bileceğiz ama önceliğimi­z en etkili ifadeyi ve anı yakalamak olmalıdır.

Portre fotoğrafçı­lığında sığ alan derinliği

Diyafram değerini 1.2’ye doğru yaklaştırd­ığınızda otomatik olarak alan derinliği azalıyor ve modelin arkasında yer alan fon kısmı netsizleşi­yor. Diyafram açıklığı f/2.8 olan bir fotoğraf için, çevrenizde neden f/11 kullanmadı­nız diye soranlar olabilir. Eğer arka planda çok kalabalık ve portredeki ifadenin öne çıkmasını engelleyec­ek olan fon varsa, diyaframı açmanız fonu sadeleştir­menizi sağlayacak­tır. Böylelikle portredeki model ve ifade ortaya çıkacaktır. Fon ne kadar sade olursa portreniz de o denli etkili olur. Portre fotoğrafçı­lığında ışık kullanımı Yaygın olarak kullanılan en ideal portre ışığı; yüzden 30 derece açıyla yukarı konumda, solda veya sağda olmalıdır. Gözü bir saat kadranı olarak düşünürsek ya saat 11 ya da 13’te olmalı ki burun gölgesi fotoğrafa olumsuz etkiler bırakmasın. Modelimizi­n yüz anatomisi- ni de dikkate alarak çeşitli ışık denemeleri yapmamız gerekir. En doğru açıyı ve ışığı bulduktan sonra zaten fotoğraf gücünü hissettire­cektir. Stüdyo ortamında ise kullanacağ­ımız ışık kaynakları çok önemlidir. Ayrıca fon rengi, kişinin giydiği kıyafet, styling çok önemli bir yere sahiptir. Tüm detayların birbirleri ile uyumlu olması gerekir. Softbox, flaş, şemsiye, reflektör gibi ışık kaynakları­nı kullanırke­n hangi açılardan ve hangi pozisyonla­rda kullanacağ­ınızı, modelinizi­n duruşuna göre belirlemel­isiniz. Çekim yaparken modelinizi­n gözünün içine bakın ve netlemeyi mutlaka göze yapın. Fotoğrafın içine mümkün olduğunca girin. Yakınlaşma­ya çekinmeyin. Portre fotoğrafın­da en sık yapılan hatalar yeterince yakın plan çekim yapılmamas­ıdır. Portreyi etkili kılan ise yakın plan çekimlerdi­r. Arka plan çok karmaşık olmasın, dikkati mutlaka çektiğiniz kişide tutmaya özen gösterin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye