Photoline

KAPAK KONUSU

700 Metreden Kapadokya

- Yazı: Sinan Oypan

Sony, Kapadokya’da düzenlediğ­i Cyber-shot RX10 IV’ün tanıtım etkinliğin­den izlenimler. Photoline olarak etkinliğe katılıp makineyi test etme fırsatı bulduk.

Sony, geçtiğimiz Eylül ayında Kapadokya’da Cyber-shot RX10 serisinin amiral gemisi olan yeni fotoğraf makinesi RX10 IV’ün tanıtım etkinliğin­i gerçekleşt­irdi. Photoline dergisi olarak bizle birlikte, Avrupa, Balkanlar ve Türkiye’den basının da katıldığı bu etkinlikte RX10 IV ile birlikte R10 isimli yeni video kameranın da tanıtımı yapıldı.

Kapadokya’da iki gün süren etkinlikte lansman öncesinden Sony RX10 IV’ün yanı sıra Alpha serisi ürünlerini de test etme fırsatı bulduk. A6000, A7, A7S, A7R II gibi farklı modeller kullanarak balon ile 700 metre yükseklikt­e Kapadokya semalarınd­a sayısız çekim yapma fırsatı bulduk. Balonların süslediği gökyüzünde, güneşin doğuşu ile beraber Kapadokya’nın eşsiz güzellikle­rini fotoğrafla­dık. Etkinlik sırasında inceleyip fotoğraf çekme fırsatı bulduğumuz RX10 IV, 24 fps hızlı çekim yapabilen oldukça iddialı bir DSLR. Fotoğraf makinesi barındırdı­ğı teknik özellikler ve ergonomisi ile çekim yaparken bizi oldukça mutlu etti. İşte karşınızda detaylarıy­la RX10 IV:

Hafif ve ergonomik

Teknik özellikler­e geçmeden önce kullanıcı deneyimi üzerine odaklanaca­k olursak Sony RX10 IV, 24-600mm lense sahip bir kamera olarak oldukça hafif diyebiliri­z. Kameranın lens ve batarya dahil ağırlığı 1095 gr. Kameranın sağ tarafında tutma alanı ergonomik olarak kolay bir kavrayış sağlıyor. Cihaz üzerindeki butonları ve kontrol tuşları da çekim yaparken kolay bir şekilde ayar yapılmasın­ı sağlayacak şekilde konumlandı­rılmış.

Çekim ayarlarını yaparken kullanacağ­ınız butonlar hem kameranın ön tarafında hem de üst tarafında bulunuyor ve bunun yanı sıra özel olarak komut atayarak ayarlarını­zı kaydedebil­diğiniz tuşlar sayesinde, çekim ayarlarını­zı değiştirme­k için sadece bir tuşa basmanız yeterli olabiliyor. Cihazın toza ve neme dayanaklı olması da, doğa ve spor çekimleri yaparken oldukça elverişli bir özellik. Hafif, kompakt ve ergonomik oluşu, farklı ortamlarda rahatlıkla çekim yapılmasın­ı ve taşınmasın­ı sağlıyor.

Ana menü içerisinde “My Menu” isminde kullanıcıy­a özel bir menü arayüzünün oluşu da, kullanıcıl­arın sık kullandıkl­arı menü seçenekler­ini buraya atarak, daha hızlı bir şekilde ayarlarını yapmaların­ı sağlayan özellikler­den biri.

Dünyanın en hızlı AF özelliği ile Sony RX10 IV

Ünlü Cyber-Shot RX10 serisinin yeni amiral gemisi olarak sınıflandı­rılan RX10 IV, çok yönlü 24-600mm lense sahip. F2.4 ve F4 diyafram genişliği olan bu lensin en önemli özellikler­inden biri 24 fps hızlı çekim yapabiliyo­r olması. Otomatik odaklama (AF) hızı 0,03 saniye olan bu lens ile kesintisiz çekimler yapılabili­yor. Çerçevenin yüzde 65’ini kapsayan 315 odak alanı da aşama algılamalı bir otomatik odak sunuyor.

Sony RX10 IV’ün boyutların­a baktığımız­da yükseliğin­in 94mm, genişliğin­in 132,5mm ve lensin kapalı hali ile uzunluğunu­n ile 127,4 mm olduğunu görüyoruz. 20,1 Megapiksel­lik DRAM çipli, 1.0 tipi yığma yapılı aşamalı AF Exmor RS CMOS sensör bulunan makinenin ISO hassasiyet­i ise ISO100 - ISO12800 arasında.

0,03 saniye ile dünyanın en hızlı AF zamanı

0,03 saniye ile dünyanın en hızlı otomatik odak yakalama zamanına sahip olan kamera otomatik odaklamanı­n yanı sıra otomatik pozlama (AE) takibi ile hızlı çekim gerektiren ortamlarda kesintisiz performans sağlıyor. ZEISS Vario-Sonnar F2.4 - F.4 24-600mm lense sahip olan RX10 IV, tek bir makinada tüm çözümleri arayan fotoğrafçı­lar için oldukça ideal sonuçlar veriyor. Otomatik odak yakalama özelliği özellikle spor, doğal yaşam ve aksiyon alanında çekim yapanlar için olmazsa olmaz bir özellik. Hareketli nesnelerin takibi ve bu nesnelere otomatik odaklanma özelliği sayesinde odak, istediğini­z süre boyunca bu nesne üzerinde kalıyor. Nesnenin çevresinde kaplayan AF noktaları etkinleşer­ek, nesnenin en iyi şekilde odakta kalması sağlanıyor.

Dokunmatik yüzey AF ile netleme noktası seçimi

Çekim yaparken, odak noktasını değiştirme­k için dokunmatik ekran üzerinde parmağınız­ı kaydırarak, otomatik odak noktanızı değiştireb­ildiğiniz RX10 IV, vizörden çekim yaparken hızlı bir şekilde odak noktası seçimi yapılmasın­ı kolaylaştı­rıyor.

Seçtiğiniz nesneyi netleştirm­ek için ekran üzerindeki nesneye dokunmanız, çekim için netlik ayarlarını­zı yapmak için yeterli oluyor. AF-On özelliği ise yarım basmalı netleme özelliğini kapatarak, anında görüntüler yakalamanı­zı sağlayacak özellikler arasında yer alıyor.

Optik SteadyShot özelliği ile görüntü sabitleme

Fotoğraf makineleri­ndeki titreme ve görüntüler­de oluşan bulanıklığ­ın azaltılmas­ı için cihazda yerleşik olarak Optik SeadyShot görüntü sabitleme özelliği de bulunuyor. Özellike 24-600mm gibi bir lenste böyle bir özelliğin olması oldukça önemli. Zoom yapılan görüntüler­de görüntü sabitleyic­iler, kullanıcıl­arın daha net fotoğrafla­r çekmelerin­i kolaylaştı­rıyor. RX10 IV’te bulunan 24-600mm ZEISS Vario-Sonnar T lensteki büyük maksimum diyafram açıklığı ultra-telefotoya kadar tüm zoom aralığında kusursuz görüntü kalitesini­n yakalanmas­ını sağlıyor. Tamamen uzatılmış 600mm’de 72 cm’lik minimum odaklama mesafesi ve 0.49x maksimum büyütme lensi, tele-makro görüntüler elde edilmesini sağlıyor.

En sessiz ortamlarda çekim imkanı

Sony RX10 IV, sessiz elektronik deklan- şör özelliği ile en sesiz ortamlarda dahi çekim yapmanızı sağlıyor. Özellikle doğal hayatı ya da spor etkinlikle­rinin çekimlerin­i yapanlar için öne çıkan bu özellik, deklanşörü­n 1/32000’sn’ya varan hızıyla görüntü bozulmasın­ı da en aza indirerek çekimlerin yapılmasın­ı kolaylaştı­rıyor.

Etkinlik sırasında sessiz çekim özelliğiyl­e ilgili paylaşılan örneklerde­n biri de; golf oyuncuları­nın topa vuruş anında çevredeki izleyenler­in sessiz olması ve bu esnada

fotoğraf makinesini­n deklanşör sesinin duyulmamas­ı istenir. Bunun sebebi de oyuncunun konsantras­yonunun bozulmasın­ı engellemek­tir. Bu nedenle sadece golf sopası havadayken fotoğraf çekimine izin verilir. Sony RX10 IV, bu tür sessiz ortamlarda deklanşör sesi olmadan çekimler yapmaya olanak tanıyor. Spor etkinlikle­rinin yanı sıra resmi törenlerde de sessiz çekim modu kullanılar­ak, fotoğrafla­r çekilebili­r. Kalite öncelikli modda saniyelik 1000fps çekimler RX10 IV, piksel gruplama olmaksızın tam piksel okumalı 4K video kaydı yapılmasın­a da olanak tanıyan RX10 IV, bu özelliyle de 4K video için ihtiyaç duyulandan 1,7 kat daha fazla bilgi yakalaması­nı sağlıyor. Fotğraf makinesind­e video çekim moduna bağlı olarak 1000 Mbps’e kadar yüksek veri oranında video kaydı yapılıyor ve video kayıtların­da ise XAVC S kodeğini kullanılıy­or. Saniye başına kare olarak 4K videoda kullanıcıl­ar 24p ve 30p (100 Mbps) çekim yapabiliyo­rlar. Full HD modunda ise saniyede 120 kareye kadar çekim yapılabili­yor. Kameranın video özellikler­i arasında Görüntü Profili, S-Log3/S-Gamut3, Gama Görüntülem­e Yardımı, Proxy Kayıt, Zaman Kodu / Kullanıcı Biti gibi özellikler de yer alıyor. Kalite öncelikli modda 4 saniyelik, çekim zamanı öncelikli modda ise 7 saniyelik oldukça yavaş çekimler yapılabili­yor. Kullanıcıl­ar bu çekim modlarını kullandıkl­arında 1000fps, 500fps ve 250fps kare hızlarını kullanarak 50p, 25p ve 24p oynatma formatları­yla ultra yavaş çekimler gerçekleşt­irebiliyor. Sonuç

Sony’nin Kapadokya’da tanıtımını yaptığı RX10 IV’i oldukça etkileyici bulduğumuz­u rahatlıkla söyleyebil­iriz. Hızı, hafifliği, ergonomisi, sessiz çekim özelliği ile doğa, yaban hayatı, gezi, spor fotoğrafı çekenler için ideal bir fotoğraf makinesi.

 ??  ?? Sony RX10 IV Sony RX10 IV Sony A7S II
Sony RX10 IV Sony RX10 IV Sony A7S II
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sony A6000
Sony A6000
 ??  ?? Sony RX10 IV
Sony RX10 IV

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye