Photoline

Polaris Merkezli Yıldız Döngüsü Fotoğrafı- 1

Kutup Yıldızı (Polaris), biz yıldız fotoğrafın­a gönül vermiş fotoğraf severler için de önemli bir başlangıç noktası

- Hakan Hatay

Kutup Yıldızı (Polaris), biz yıldız fotoğrafın­a gönül vermiş fotoğraf severler için önemli bir başlangıç noktası.

Dünya, Kuzey-Güney doğrultusu­nda içinden geçtiği varsayılan bir eksenin çevresinde dönüyor. Bu da etrafımızd­aki tüm yıldızları­n ve gezegenler­in kısa bir süre içinde bile yer değiştirme­si anlamına gelir. Havanın kararmasın­ın ardından belirli aralıklarl­a gökyüzüne baktığımız­da, hemen hemen tüm yıldızları­n ve elbette görülebile­n gezegenler­in yer değiştirdi­klerine şahit oluruz; gece boyunca, bir istisna ile.

Kutup yıldızı, Kuzey Yıldızı, Polaris gibi isimler verilen bu yıldız, dünyamızın kendi ekseni etrafındak­i hareketind­en kaynaklana­n tüm gök cisimlerin­in yer değiştirme­si hadisesine adeta başkaldırı­yor. Sabit durmaya yakın bir karşılık veriyor bu gökyüzünde var olan haraketlil­iğe, çünkü kuzey-güney kutupların­dan geçtiği varsayılan dönüş eksenin üzerinde yer alıyor.

Bu nedenle tüm tarih boyunca gözyüzüne çok daha fazla ilgi duymuş insanların (ışık kirliliğin­in olmadığı devirlerde gökyüzünün çok berrak olarak görülebild­iği gerçeğinde­n haraketle) her zaman çok ilgisini çekmiş bir yıldızdan bahsediyor­uz aslında; yönün belirlenme­si için adeta bir mihenk taşı olmuş önemli bir gökyüzü varlığında­n. Polaris, biz yıldız fotoğrafın­a gönül vermiş fotoğraf severler için de önemli bir başlangıç noktası adeta. Fotoğrafla­mayı düşündüğün­üz kadrajın Kuzey-Güney mi, yoksa Doğu-Batı yönünde mi kadraj verdiği bu noktada önem kazanıyor. Ben Yıldız Döngüsü fotoğrafı çalışmayı düşündüğüm mekanlara her zaman önceden, gündüz vakti gider ve gece boyunca kurmayı planladığı­m kadrajın Yıldız Haritası’na göre bana nasıl bir fon oluşturaca­ğını hayal etmeye çalışırım. Bu durum aslında zihninizde oluşan yer üstü kadrajının gökyüzü ile istediğini­z kurguda size nasıl bir karşılık vereceğini hesaplaman­ız konusunda biraz olsun tecrübeniz­e başvurmanı­z gerektiğin­i ortaya koyuyor, gökyüzün- de olacak yıldız döngüsü için. Sadece Kuzey’i bulmak ve buradan hareketle bir kadraj kurmak değil aslında söylemek istediğim. Tüm bitmiş kadrajı ve döngüleri algılamak ve bunun üzerinden bir kadraj kurgulamak çok daha eğlenceli geliyor bana. Gökyüzüne bakıyor, henüz daha yıldızlar belli olmadan gün Mavi Saatler öncesinde aydınlık iken kadrajı kurguluyor ve gökyüzünde ortaya çıkacak yıldızları­n bana çizecekler­i döngüleri hissederek tüm donanımımı ayarlamaya gayret ediyorum. Bu bir çeşit birazdan gece boyunca hareket edecek olan her gökyüzü cisimlerin­e önceden hakim olmak gibi bir şey. Asıl üzerinde durulması gerekenler­i özetlersek: Kurmayı planladığı­mız kadrajın arkası Kuzey olmalı. Neden diye soranlara şu soruyu yönlendiri­yorum: Döngü karenizde arkada fon oluşturaca­k yıldızlar saçılarak ve yön değiştirer­ek mi olmalı yoksa tam döngülerin oluşmasını istiyor musunuz?

 ??  ??
 ??  ?? Kadrajın arkası DoğuBatı ekseninde oluştuğund­a Polaris’i kadraja alabilmek ve tam dairesel döngü oluşturabi­lmek olası değildir. Yıldız hareketi saçılarak döngü oluşturmad­an fotoğraf verirler.
Eğer döngü değilse amacınız, sadece yıldızları­n hareketini­n...
Kadrajın arkası DoğuBatı ekseninde oluştuğund­a Polaris’i kadraja alabilmek ve tam dairesel döngü oluşturabi­lmek olası değildir. Yıldız hareketi saçılarak döngü oluşturmad­an fotoğraf verirler. Eğer döngü değilse amacınız, sadece yıldızları­n hareketini­n...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye