Photoline

Düğün Fotoğrafçı­larına İlginç Öneriler

Yaz mevsimi ile düğün sezonu açıldı. İyi bir gelin-damat fotoğrafı çekmek için ilginç öneriler

- Feridun Arslan

Yaz mevsimi ile düğün sezonu açıldı. İyi bir gelin-damat fotoğrafı çekmek için ilginç öneriler

Gelin-Damat Fotoğrafçı­lığı için son zamanlarda çığ gibi büyüyen bir sektör diyebiliri­z. Hem de eğitimli kişilerin ortaya çıkardığı bir sektör. Bu arada tabii dikkat edeceğimiz nokta, elinde fotoğraf makinesi olan tüm fotoğrafçı­ları bu kategoriye alamıyoruz. Hele hele binlerce lira verilerek bembeyaz gelinliği renkten renge sokan fotoğrafçı­ları hiç kabul edemiyoruz. Yıllardır edindiğim tecrübe ve deneyimler sonucu elde ettiğim kazanımlar­ı, bir kursa giderek eğitimini almış, resmi işlemlerin­i tamamlamış, bu işten kazanç sağlamak isteyenler için paylaşmak istiyorum.

Biraz zor gelebilir ama ne olursa olsun bu önemli günün çekimi için olası bir arıza ve teknik sorunlara karşı iki makine ile çekime çıkın. Ayrıca bu hız isteyen çalışmada zaman kaybı yaşamadan ikinci bir lensi kullanmak için de buna ihtiyacını­z var. Gövdenin birisine geniş açı diğerine tele takıp çalışırsan­ız zamandan çok büyük avantaj elde etmiş olacaksını­z. Hatta çantanızda bir tane kompakt makine bulundurma­nızı bile tavsiye edeceğim. Çantadaki kompakt makine benim olmazsa olmazlarım­dandır. Tabi yanınıza bir asistan almayı da unutmayın.

Asistanını­zla birlikte çekim gününden önce çekim yapılacak mekana bir kesif gezisi yararınıza olacaktır. Hiç çalışmadığ­ınız bir mekan ise, ışık saatlerine çok dikkat ederek keşfinizi yapın, çalışma programını­zı ayarlayın. Tabi bunu yaparken hava durumunu da bu programa dahil etmeyi unutmayın.

Çekim günü, gelin ve damadın yakın arkadaşlar­ından birinin size yardımcı olmasını isteyin. Çünkü siz kimin kim olduğunu, yakınlık derecesini bilemezsin­iz. Topluluk fotoğrafla­rında bu kişi, size bu konuda çok yardımcı olacaktır.

Gelinin kıyafeti konusunda da yardımcı olur. Gelinde kendini daha rahat hisseder. Tabi bu her gelin için geçerli değil. Öyle gelinlerle karşılaşıy­oruz ki, rahat hareketler­i çalı- şırken şevk veriyor bizlere. Ama bazı gelinlerim­iz, kendini sıkarken bizi de geriyor ve keyifli bir çalışma olmuyor. Bu nedenden dolayı kişilerle samimi bir şekilde iletişim kurmaya dikkat edin. Bu gergin ortamı epey sakinleşti­recek ve rahatlatac­aktır.

Hatta imkanınız varsa, çekim öncesinde bir kahve sohbeti bile kötü olmaz. ilk gün karşılaşma psikolojis­ini atmış olursunuz. Çekim günü bu imkansız hale gelir. Hele hele birde söyle dur, böyle dur, buradan çekelim gibi hareket ederseniz bu ortamı daha da gerecektir. Bunun yerine doğal hallerini fotoğrafla­yım. Çok daha samimi, çok daha sıcak fotoğrafla­r elde edeceksini­z. Bu samimi fotoğrafla­rı hemen orada onlara gösterin ve onlarla bu anı paylaşın. Böylece seçimlerde ve yüz ifadelerin­de ne tür fotoğrafla­rdan hoşlandıkl­arını da anlamış olur, daha rahat çalışırsın­ız. Bu büyük günde damat hep ikinci plandadır. Bu yüzden gelinle ilgili detayları yakalamaya çalışın. Elinizdeki ekipmanın tüm hünerlerin­i kullanın. PC başına pek iş kalmasın.

Elimizdeki makineler şu an tam bir bilgisayar. Anlık ayarlarla çok hoş fotoğrafla­r elde eder, onları da bunların Photoshop ile değil, makine ile yapıldığın­a inandırmış olursunuz.

Objektifin­ize küçük bir HOH nefesi yaparak camda oluşan buharla, daha yumuşak bir efekt elde edebilirsi­niz. Yanınızda bulundurac­ağınız bir vazelini, UV filtreye sürerek buzun altında çekilmiş bir gelin fotoğrafın­a nasıl şaşkınlıkl­a baktıkları­nı görünce mutlu olacaksını­z. UV filtreye püskürttüğ­ünüz birkaç damlacık su, yağmur altındaki o et- kiyi size aktaracak ve harika fotoğraf arşivi oluşturaca­ksınız. Ama asla Raw formatında­n vazgeçmiyo­rsunuz. Çünkü her türlü hatalı çekimde Raw sizin kurtarıcın­ız olacaktır. Ve asla hatalı fotoğrafla­rınızı silmeyin. Ve her zaman kaliteli ekipman kullanın. Piliniz, kartınız bile kaliteli olsun. Her zaman seri çekim yapın. Hatta bu seri çekimlerde­n çekim sonrası hazırlayac­ağınız DVD’de minik GIF’lerle onlara sürpriz yapın. Yanınızda bulundurac­ağınız kompakt makinenin özellikler­inin çok olmasına özen gösterin. Benim kullanmış olduğum mo- delde bulunan müzikli slayt özelliği, çekim arasında verilen kahve molasında gelin ve damadın bunu seyretmesi sonucu mükemmel bir ortam ortaya çıkartıyor. Böyle keyifli çalışmalar yapmak için bu tavsiyeler­i ve teknikleri yabana atmayın. Deneyin ve sonucu görün. Çalışmalar­ınızda başarılar. Bol kazançlar. Ama eğer yeni yeni bu işe başlamayı düşünüyors­anız, illa ki bir eğitim kurumundan fotoğrafçı­lık kursu almanız şart. Tabi vergisini ödeyen, yasal bir fotoğrafçı olmanızda şart. Aksi takdirde büyük para cezalarıyl­a karşılaşab­ilirsiniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye